HbA1c, mi is az?

Az utóbbi időben sokat lehet olvasni, hallani arról, hogy a cukorbetegek ellenőrzésére laborvizsgálatot vezetnek be. Ez a HbA1c, de mit is jelent pontosan, mit mér és miért is fontos, hogy 8% alatt legyen?

A HbA1c nem egy új vizsgálat, aki gyakorló cukorbeteg az remélhetőleg jól ismeri… Ez az a vizsgálat, amivel „visszamenőleg” meg lehet mondani az átlagos vércukorértéket, az 1970-es évek vége óta használják. Kb. az elmúlt 6-8 hét átlagos értékét mutatja, de miért is? Honnan tudja?

A HbA1c azt mutatja, hogy a hemoglobin (a vörösvértestekben található, oxigénszállító fehérje) hány százalékához kapcsolótik glukóz (cukor). A vérben levő cukor ugyanis képes véglegesen fehérjékhez kötődni (kovalens kötéssel, ha még emlékszünk kémiai tanulmányainkból). Ennek a kémiai reakciónak is az a természete, hogy minél több a kiindulási anyag, annál gyorsabban és nagyobb mennyiségben megy végbe. Azaz minél magasabb a vércukor, annál több kötődik mindenféle fehérjékhez, így a hemoglobinhoz is. A vörösvérsejtek, így a bennük levő hemoglobin élettartama kb 120 nap, így a bármely vérmintában levő vörösvérsejtek átlagos életkora kb 60 nap azaz 2 hónap. Így a hemoglobinhoz kötött cukor mennyisége, az elmúlt kb 2 hónap átlagos vércukorértékeire utal.

A HbA1c értékét közvetlenül lényegében csak a vércukorszint befolyásolja. Nem méri azt, hogy mennyi cukrot eszünk, sem azt, hogy mennyit mozgunk, csak azt, hogy átlagosan milyen volt a vércukrunk. Amit persze befolyásol, hogy mit eszünk, mennyit mozgunk, és még egy sor egyéb dolog. De magából az értékből még a vércukorszint szórására sem lehet következtetni. A kémiai reakcióhoz persze a cukor mellett hemoglobin is kell, tehát ha valakinek a hemoglobinjával van baj (vörösvérsejt-betegségek), az is befolyásolja az értéket. De ezek a betegségek szerencsére ritkák.

De mennyi az annyi? Nem cukorbeteg emberekben a HbA1c értéke 6% alatt van. Újabban cukorbetegség szűrésére is használják, 6.5% felett gyanús, hogy baj van. Cukorbetegeknél az általános javasolt céltartományt szab meg, 6 és 8% között. Ezen belül (sőt akár kívül) kell meghatározni az egyéni célokat.

És miért baj, ha 8% felett van? Nem az a helyes válasz, hogy „mert akkor nem kaphatok analóg inzulint”. Azért baj, mert a fehérjékhez kötődő cukornak az az egyetlen hasznos tulajdonsága, hogy következtethetünk az elmúlt hetek vércukorszintjére, de minden más tulajdonsága káros. A fehérje térszerkezete megváltozik, ha cukor kapcsolódik hozzá, és így megváltoznak a tulajdonságai, funkciója. És az a fránya cukor nemcsak a hemoglobinhoz kapcsolódik, hanem minden más fehérjéhez is. Pl. az érfal szerkezeti fehérjéihez, amitől az érfal merevebbé válik, és így az ér tágassága nem tud alkalmazkodni az szükségletekhez. Vagy az idegeket védő burok fehérjéihez, és károsítja az ingerületvezetést. Vagy a szem ideghártyájának a fehérjéihez. Vagy a vese… és még sorolhatnám. Szóval ne külső kényszer miatt törekedjünk a 8% alatti Hba1c-re. Csakis magunk miatt.

Persze az összefüggés a HbA1c és a szövődmények kialakulása között folyamatos, azaz minden csökkenés hasznos. A makrovaszkuláris (nagyereket érintő) szövődmények (pl. szívinfarktus, alsó végtagi érszűkület) gyakorisága már 6.5% felett el kezd emelkedni. A mikrovaszkuláris (kisereket érintő) szövődmények (pl. szemészeti eltérések) előfordulása 7.5% felett ugrik meg meredeken.

A 8% a legtöbb esetben nem elérhetetlen. Ha a cukrod döntően 10 mmol/l alatt van, akkor már elérted. Ha semmiképp sem sikerül, akkor gondolkodni kell. Együtt gondolkodni a kezelőorvossal, kitalálni, hol lehet a hiba, mi lehet a megoldás. Nem azért, hogy megmaradjon az analóg inzulin, hanem hogy megmaradjon a látásunk. Vagy a lábunk. Előfordul persze, hogy nem sikerül. De törekedni kell rá. Magunk miatt.

Itt egy angol nyelvű blogbejegyzés a témáról, a blog szerzője 12 éves kora óta 1-es típusú cukorbeteg.

Ez itt ő, ahogyan énekel: 

Reklámok

About rmoeva

Dr. Palik Éva belgyógyász

One thought on “HbA1c, mi is az?

  1. Visszajelzés: Inzulinrendelet reloaded | Édes szívem

KÉRDÉS, HOZZÁSZÓLÁS JÖHET!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s