A Pumpa

Az inzulinpumpa az a személyi hívó méretű kütyü, ami gyorshatású inzulin analógot pumpál folyamatosan a bőr alá. Ez biztosítja a bázist, az alap inzulinszükségletet, az ütemet előre lehet programozni, akár fél órás bontásokban. Étkezéskor ugyanezen a kanülön beadja a bólust is. A kanült és a szereléket kb. 3 naponta kell cserélni.

Szóval az azonnal látható előnye a kevesebb szúrás. De emellett van még neki számos.  A bázis programozásával nagyon jól le lehet követni a napszaki ingadozásokat, és a bázis üteme azonnali hatállyal is változtatható. Tehát ha tornázni akarok, lecsökkentem (mondjuk) 60%-ra. Lehet alternatív bázisütemet is meghatározni, ha mondjuk hétvégén, vagy nyaraláskor teljesen más az élet, mint hét közben. A bólus alapesetben úgy működik, mint egy pennel beadott bólus, de ha lassan felszívódó a szénhidrát, akkor a bólust is el lehet nyújtani. Jó beállítással a vércukor-ingadozásokat jól lehet vele kisimítgatni.

A sok előny mellett mik a hátrányok? Jelenleg leginkább a költségek. Még OEP támogatással is. Kell fizetni a készülékért, és a szerelékeknek is van költsége. Emellett van, akit zavar, hogy folyton rajta van valami cucc (bár ezt leginkább olyanoktól hallottam, akik még nem próbálták ki). És ez sem csodaszer, kell hozzá ismerni, mire hogy reagál a szervezet, és igen, kell hozzá szénhidrátot számolni.

Szóval eldöntöttük, legyen. Itthon leginkább két cég, a Medtronic és a Roche foglalkozik pumpákkal. Mi azt választottuk, amelyiket jobban ismertem, meg amelyikhez van szenzor. A szenzor egy folyamatos mérő, 6 napig működik, azalatt egy bőr alatti kanül segítségével lényegében folyamatosan méri a vércukrot, amit a pumpa kijelzőjén le is lehet olvasni. Nem csak azt, hogy mennyi, hanem azt is, hogy merre tart. És milyen tempóban. Ez pl. egy biciklitúrán igen hasznos tud lenni. És a méréseket utóbb le is lehet tölteni számítógépre, ott mindenféle színes grafikonokat készíthetünk belőle. Ilyenkor az ember sok érdekeset megtud.

Be kell valljam, bár tudtam, hogy hasznos a ketyere, azért voltak bennem kérdések, amikor beengedtük az életünkbe. Hogy vajon mekkora helyet foglal el benne. És meg kell mondjam, kellemesen csalódtam. Inkább egyszerűsít, mint bonyolít, pl. nem kell ellenőrizni, hogy a peneket eltettük-e, ha indulunk, a mozgással összefüggő hypo-kat is nagyrészt ki lehetett így küszöbölni. Eddig semmilyen élethelyzetben nem okozott gondot, legalább is nekem, külső szemlélőnek. Stevebácsi meg elmondja, ő hogy van ezzel.

Az egyik pumpa így néz ki: Medtronic Veo

A másik pumpa így néz ki: Accu-Chek Combo

Ez meg itt a cukorbeteg Barbie, neki is van pumpája. Őt egy anyuka készítette pumpát használó lányának.

Reklámok

About rmoeva

Dr. Palik Éva belgyógyász

KÉRDÉS, HOZZÁSZÓLÁS JÖHET!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s