Túra-tudnivalók

Amiről most írok, az nemcsak biciklitúrára, hanem bármilyen egyéb, intenzívebb túrára, egész napos testmozgásra igaz. Kivéve a biciklibelső, azt csak bringatúrára kell vinni.

Szóval az előkészületek. A mindenki számára javasolt dolgok mellett (naptej, kullancsriasztó, sebtapasz) készülni kell arra, hogy a jelentős, tartós fizikai aktivitás csökkenti az inzulinigényt (és a vércukorszintet). Pumpával viszonylag egyszerűbb a dolog. Több napos túra esetén érdemes alternatív bázisütemet meghatározni, és a túra alatt azt használni. Egynapos, vagy rövidebb túra alatt lehet használni az átmeneti bázist (amikor megadod, hogy az eredeti hány százalékát adja be, milyen hosszan), bár azt kevésbé szeretjük, mert közben pittyeg a pumpa. Ha van rá lehetőség, a szenzor (ami 6 napon át folyamatosan méri a cukrot) is nagyon hasznos. Mert nemcsak ránézek és megmondom, mennyi a cukor, hanem azt is mutatja, hogy merre tart. Azaz ha 5, de lefelé tart, és előttünk egy keményebb szakasz jön, megelőzésképpen lehet a plusz szénhidrátot bevinni, nemcsak akkor, amikor már tényleg itt a hypo.

Naponta többször adott inzulinnál az alapelvek hasonlóak. Az inzulint csökkenteni kell, a szénhidrátbevitelt meg esetleg növelni. A napi kétszer adott bázis rendszerint jobban kezelhető, mint a napi 1, mert a nappali bázist jobban kell csökkenteni, mint az éjszakait. Hogy pontosan mennyivel? Na ez nehéz kérdés. Eleve egyéni, hogy egy adott mozgás hogyan befolyásolja az inzulinérzékenységet. Emellett a túra intenzitása is változó. Első közös bringatúránkon (még pennel) fordult elő, hogy az első napon mindenkinek volt egy ötlete, hogy merre térjünk ki az eredeti útvonalról. Így másfélszer annyit bicikliztünk, mint terveztük, és a csökkentett bázis mellé az ebédhez nem kellett bólus. Másnap viszont napközben eleredt az eső, és a nap egy részét kocsmában üldögéléssel voltunk kénytelenek tölteni, így a bólussal kellet korrigálni az aktivitáshoz képest túlzottan csökkentett bázist.

Ebből az a tanulság, hogy nem megszokott intenzitású testmozgás alatt sokat kell mérni. És persze mindig legyen kéznél szénhidrát. Tudni kell, hogy a mozgás után egy ideig még az izmok nagyobb tempóban veszik fel a cukrot, mert lemerítették a raktáraikat, pótolni kell.

Ha valaki 2-es típusú, és tablettával kezelt, akkor a teendők függnek attól, milyen gyógyszert szed. Ha szólóban szed metformin hatóanyagú szert, akkor az rendszerint nem csökkenti a normál tartomány alá a vércukrot, különösebb teendő nincsen, mozogjon minél többet! Gyógyszerkombinációk esetén viszont előfordulhat, hogy a megszokottnál jóval több mozgás miatt leesik a cukor. Ha van rá lehetőség, érdemes konzultálni esetleges gyógyszermódosításról. Persze a plusz szénhidrát is jó, főleg ha előre készülünk vele, azaz már a reggeli bőségesebb.

Ami még fontos: a hidratálás. Folyadék legyen bőven kéznél! És az öltözködés, különösen a lábbeli. A láb egy érzékeny pont, a szövődmények gyakran itt kezdődnek. Tehát a cipő legyen kényelmes, ne törjön sehol. Legyen elől zárt, még nyáron is, hogy ne sérüljenek a lábujjak. A zokni legyen pamut, és ne csúszkáljon a cipőben. A szára ne legyen szoros, ne vágjon be. Hasznosak az ún. futózoknik, amik rendszerint mindezeket tudják, és a lábfej közepénél is van egy enyhe gumírozásuk, a csúszkálást meggátolandó.

Lista:

  • inzulin
  • több napos túrára tartalék pen, tű, szerelék
  • mérő
  • tesztcsík
  • szénhidrát (gyors és lassú is)
  • folyadék
  • megfelelő lábbeli
  • és ami mindenkinek: naptej, kullancsrisztó, sebtapasz, biciklibelső, szerszámkészlet… 🙂

Jó túrázást!

Reklámok

About rmoeva

Dr. Palik Éva belgyógyász

KÉRDÉS, HOZZÁSZÓLÁS JÖHET!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s