Mesék a rendelőből 2.

Ma a pumpaindítás volt a fő szám.

Az érzés kipróbálásán már túl volt. Mert először mindenki arra kíváncsi, hogy milyen érzés, hogy valami mindig ott van. Ezért rendszerint van lehetőség arra, hogy élettani sóoldattal töltve (inzulin helyett) pár napig kipróbálást nyerjen. Ha ilyenkor kiderül, hogy nem gond, akkor jön az indítás élesben, inzulinnal. Egy 3 hónapos kipróbálási fázis, aminek a végén kell dönteni.

Az első pár nap melós, mert ugyan a kiindulási inzulinszükséglet alapján megbecsüljük a bázis-szükségletet, és azt elosztjuk 24 órára, de  finomhangolásra biztosan szükség van. Mivel a pumpa rövid hatású inzulin folyamatos, lassú adagolásával biztosítja a bázis-szükségletet, ezért az ütem változtatására akár fél óránként van lehetőség. Persze nem változtatunk félóránként, de vannak napszakok, amikor majd egy kicsit kevesebb, vagy több kell, mint amennyit először gondoltunk. Ezért 1-2 óránként mérni kell. A mérések között meg át kell venni a szénhidrátszámolást újra, mert a pumpa akkor igazán hasznos, ha tudjuk mennyit eszünk, és melyik napszakban mennyi szénhidráthoz mennyi bólus (étkezési gyors inzulin)  kell. Ez persze minden inzulinkezelésre igaz. Aztán érdemes megismerkedni a felszívódással, a glikémiás index-szel, mert a pumpánál van lehetőség a bólus egy részének, vagy egészének elnyújtására, azaz a bólus meghatározott részét nem egyből, hanem meghatározott idő alatt adja be. Így a lassan felszívódó (alacsony glikémiás indexű) szénhidrát is jobban lekövethető. Szóval az első napok mindig izgalmasak.

Aztán indult analóg inzulin kezelés is, fura érzés volt, hogy most folyton az a téma, hogy kinél maradhat a meglevő és kinél nem. De a megfelelő embernek a megfelelő indikációval most is indul. Például ha valakinek a humán inzulin mellett “túl jó” a cukra, azaz általában a normál tartomány alján tartózkodik, és ha kimarad egy kisétkezés (tízórai, uzsonna, mai a humán mellé az elhúzódóbb hatásgörbe mellé jár), akkor a normál tartomány aljából az alacsony tartomány tetejébe kerül az érték. És kisétkezni aktív élet, munka mellett nem mindig könnyű. Rohanásban leginkább gyümölcs, végső esetben gyümölcslé jöhet szóba, de ha lehetőség van rá, érdemes analóg inzulinra váltani. Mert a bólus hatáskezdete gyorsabb, hatástartama rövidebb, ezért rögtön lehet enni, és elég, ha csak főétkezést.

És most minden a HbA1c körül forog. Most, hogy az analóg függ tőle, nagyon erős a motiváció, hogy tegyünk valamit a javításért. És ha nagyon, ha reménytelenül magas, akkor az alapoktól kell kezdeni. Még akkor is, ha valaki sok éve cukorbeteg, mert 12-13% felett valami biztosan nem stimmel. Végig kell nézni az eszközöket, jó-e a pen, megfelelő a technika, működik-e a vércukormérő, nem mér-e alá. Ha a technika rendben, akkor jön a való élet elemzése. A munkahelyekkel lehet gond, ha gond az inzulin beadása. Mostanában két esetben is hallottam olyat, hogy vendéglátásban nem tudja valaki magánál tartani a beadóeszközt, viszont eszik, és utólag (akár másfél órával az evés után) adja be a bólust. Amikor már fenn van a cukor. Ilyenkor kell végiggondolni, hogy mit lehet tenni. Lehet-e változtatni a munkakörülményeken, esetleg állást kell változtatni? Mindenkinél más a megoldás. Ez lehet a felmondás, de volt, akinél a pumpa merült fel, mert az mindig kéznél van.

És van, amikor elfelejti az ember, hogy beadta-e az inzulint. Ez leggyakrabban pennél fordul elő, mert a pumpa emlékszik, és a fecskendőnél ott a használt fecsi. De pennél nincs látható jel, és maga a mozdulat egy idő után teljesen automatikus. És ha sokszor előfordul, és ha a mérés meg kevés, és a korrekció elmarad, akkor az hosszú távon rongálja az anyagcserét. Egy amerikai fórumon egészen fura megoldások merültek fel, pl. hogy az ember jelentse be, amikor beadja az inzulint, hogy a környezete is tudja…

Reklámok

About rmoeva

Dr. Palik Éva belgyógyász

One thought on “Mesék a rendelőből 2.

KÉRDÉS, HOZZÁSZÓLÁS JÖHET!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s