Az inzulin rendelhetőségének változásáról

Tényszerűen. Így is hosszú lesz.

Idén megváltozott az analóg inzulinok támogatási rendje. Ez az utóbbi egy hónapban némiképp a médiafigyelem központjába került, de sajnos ami megjelent, az sokszor érzelmileg túlfűtött, de nem feltétlenül tényszerű volt. Ezért sokszor téves információk mentek át a köztudatba (rendelésen találkoztam olyan kérdéssel is, hogy igaz-e hogy minden inzulinért fizetni kell ezentúl mindenkinek, még összegek is elhangzottak). Mivel az érzelmi töltet és a tényszerűség rendszerint fordítottan arányos, ezért igyekszem a tényeknél maradni. A rendelet, amiről szó van, a 32/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet módosításával kapcsolatban kiadott 25/2012. (IV. 21.) NEFMI rendelet, innen tölthető le a Közlöny, ami tartalmazza.

Miről is van szó? Az analóg inzulinok a biztosító számára többe kerülnek, mint a normál humán inzulin (átlagosan kb 2x annyiba). Eddig is volt néhány kezelési forma, amelyet nem támogatott az OEP 100%-ban: a bed-time (2-es típusban naponta 1x adott, tablettával kombinált) elhúzódó hatású analóg kezelés, amelyet csak 50%-ban és az analóg előkevert (premix) inzulinkezelés, amelyet 90%-ban. A 100%-ban támogatott, naponta többször adott rövid és hosszú hatású analóg inzulinkezelés (ICT) bevezetését a biztosító bizonyos feltételekhez kötötte, és köti most is (ezekről később). Most a bevezetett analóg ICT egy éven túli fenntartását is bizonyos feltételek teljesüléséhez kötik (ezekről is később). Tehát ha az analóg kezelés nem bizonyul (a rendelet szempontjából) elég hatékonynak, akkor két lehetőség van:

 • Az analóg kezelés tovább folytatható, de a 100%-os helyett 50%-os támogatás mellett
 • Lehetőség van humán inzulinkezelésre visszaállni, amelynek a támogatása nem változott, továbbra is 100%

A kezelés ismételt felülbírálására egy év múlva van lehetőség. Ha a páciensnél ekkor fennáll a bevezetés bármely indikációja, akkor vissza lehet térni az analógra 100% támogatás mellett

Egy kicsit az előzményekről. Az említett rendelet első verziója idén január 4-én jelent meg. Ez a rendelet nem kapott sajtóvisszhangot, pedig a jelenleginél sokkal kedvezőtlenebb, a szakmai ajánlásoknak sem megfelelő feltételeket szabott az analóg kezelés fenntartásához (a média működése számomra rejtély). Ezután indult csak meg a szakmai egyeztetés (a szakma kezdeményezésére). A szakmai kollégium, az orvostársaságok és egyes civil szervezetek segítségével sikerült elérni, hogy a rendelet az eredeti tervezetnél jóval kedvezőbb legyen, és az ajánlásokat is figyelembe vegye. Az új rendelet, amelyet a sajtó felkapott, persze nem tökéletes, de jelen helyzetben ezt lehetett elérni, kompromisszumokkal. A Magyar Diabetes Társaság cikke a témáról itt található.

Mert az OEP szempont az, hogy a kasszája véges (sőt egyre végesebb), és a benne levő pénzt valamilyen szempontok szerint el kell tudni osztani úgy, hogy jusson mindenhova. Nem egy öröm, hogy pénzügyi szempontokat is figyelembe kell venni a kezelésnél, de az orvostudomány fejlődése azzal is jár, hogy egyre több a drága vizsgálat és kezelés. Addig könnyen járt mindenkinek minden, amíg a diagnosztikában a röntgen, a terápiában a keserűsó volt a csúcs, és a sebészek is csak szikét és csipeszt használtak.  A gyógyszereknél, különösen azoknál, amelyek a biztosító számára sokba kerülnek, az lehet egy elbírálási szempont, hogy az kapja a drágábbat, akinek igazi haszna van belőle. Inzulinok esetében ez azt jelenti, hogy analóg kezelés mellett jobb anyagcserehelyzetbe kerül, mint a hagyományos kezeléssel, viszont akinek nincs előnye az analóg inzulin kezelésből (azzal sem javítható az anyagcseréje), annál maradjunk a hagyományosnak nevezett humán inzulinnál. Hogy ezt a rendelet jól, vagy rosszul méri fel, azt most nem boncolgatnám. Csak annyit tennék még hozzá, hogy inzulinkezelés esetén a szövődmények kialakulása az anyagcserehelyzettől függ (amit a HbA1c-ből ítélünk meg), és nem attól, hogy azt milyen típusú inzulinnal értük el. Azaz az analóg inzulinoknak csak akkor van hosszú távú előnyük, ha velük jobb anyagcserehelyzet érhető el.

Tehát visszatérve a rendeletre. Az analóg inzulinokkal történő intenzív kezelés (ICT) bevezetésének a feltételei:

 • Legalább három hónapig alkalmazott humán inzulin kezelés mellett nem érhető el a 8% alatti HbA1c, vagy havonta legalább 4x jelentkezik étkezés után 10 mmol/l feletti érték (60-90 perc között)
 • legalább 1x súlyos (az elhárításhoz külső segítséget igénylő) hipoglikémia

Egy év után a kezelést felül kell bírálni, a kezelés akkor tartható fenn ha:

 • A javaslattételt megelőző fél évben két alkalommal mért HbA1c 8% alatti (mindkettőnek alatta kell lenni, lesz egy átmeneti időszak, amikor ha nincs fél éven belül két HbA1c akkor az utolsó 2-t kell figyelembe venni)
 • vagy ha a betegnek egy súlyos (külső segítséget igénylő) hipoglikémiás eseménye volt
 • 18 év alattiaknál a kezelés akkor is folytatható, ha a fél éven belüli két HbA1c átlaga 2 százalékponttal alacsonyabb, mint a korábbi kezelés melletti

Először lássuk a fontos időpontokat. A szabályozás július 1-től érvényes. Július 1-től október 15-ig tart az átmeneti időszak, amikor ha nincsen fél éven belül 2 HbA1c, akkor lehetőség van a legutolsó 2 érték figyelembe vételre. Az inzulinfelírási javaslat a korábbi 1 év helyett már csak fél évre szól.

Mik azok a pontok, amelyek a napi gyakorlatban problémát okozhatnak?

 1. Fél éven belül 2 HbA1c. A rendelet nem nyilatkozik arról, október 15-e után mi a teendő azzal, akinél nincs meg a két érték. Gondot okozhat, hogy eddig a laborok 90 (esetenként 92 vagy 94) naponta végeztek HbA1c-t, úgy is volt beállítva a rendszer, hogy ennél hamarabb nem fogadta el a kérést. Most az erre vonatkozó rendelet módosult, azaz nem 2 vizsgálat közötti intervallumot ad meg, hanem azt, hogy egy évben 4 vizsgálatot fizetnek ki, a köztes időtartamot nem határozzák meg (nyilván nem célszerű 8 hétnél rövidebb időn belül nézni, de nem annyira kötött a dolog mint eddig). A gond az, hogy bár a rendelet már februárban módosult, az eltart még egy darabig, amíg a labor szoftverek is módosulnak.
 2. A HbA1c mérés minősége, mértékegysége. Azaz tudjuk, hogy nem minden laborban mindig egyforma a HbA1c. Aki több helyen is rendel, tudja, hogy hol mér alá, és ahol inkább fölé egy kicsit. Sajnos a rendelet még a labor hibahatáron belüli eltérést sem fogad el. Másik probléma, hogy a laborok mostanában készülnek átállni más mértékegységben mért HbA1c-re. Ez a mmol/mol mértékegység, amelynek a normál tartomány 20-40. Jelenleg a leleteket rendszerint a mmol/mol és a % értéket is feltüntetik, de szó volt róla, hogy egy átmeneti idő után esetleg csak a mmol/mol szerepel majd.
 3. Labor előjegyzési idők. Sok laborban a nem sürgős vizsgálatokra előjegyzési rendszer van, így ha az ember nem elég szemfüles akkor kifuthat az időből. Érdemes tájékozódni, hogy hova lehet csak úgy bármikor elmenni, és hol kell előjegyzést kérni.
 4. Szakrendelési előjegyzési idők. A javaslatok időtartama fél évre csökken, ezért zsúfoltság várható, érdemes időben időpontról gondoskodni
 5. Mi a helyzet a rendelet megjelenése és július 1 között kiadott szakorvosi javaslatokkal? Ebben az időszakban elvileg még kiadható 1 évre az engedély, a korábbi szabályozás szerint.
 6. Mi a helyzet a pumpakezeléssel? Itt már a bevezetésnél is gond lehet, mert a pumpakezelés a szabályok szerint már 7% HbA1c felett bevezethető (bár ez csak az egyik indikáció), míg a bele való analóg alapesetben csak 8% felett. Ez még kikerülhető, ha a bevezetés egyéb feltételei (magas étkezés utáni cukor és/vagy hypo-k) fennállnak, illetve ha az analóg már korábban bevezetésre került. Nagyobb lehet a gond akkor, ha az ember megkapta a pumpát, kifizette a (nem kevés) önrészt, majd a 8% feletti HbA1c miatt csökken az analóg támogatása. Mivel a rendelet nem rendelkezik külön a pumpakezelésről, itt van némi bizonytalanság. Pontosítás várható, mert jelenleg feltehetően a pumpához sem lehet majd 100%-os támogatás mellett javasolni az analógot, ha nem teljesül a HbA1c feltétel.
 7. Mi a helyzet akkor, ha valaki hipoglikémia indikációval kap analógot? Ez esetben a rendelet nem egyértelmű, nem világos, hogy a súlyos hipoglikémia tartósan indokolttá teszi az analóg kezelést (én így szeretném értelmezni), vagy minden fél évben kell egy újabb hipo?
 8. Egyedi támogatás. Ha valakinél valamilyen speciális ok miatt (például bizonyos inzulinkészítményekre allergiás) indokolt az analóg kezelés, de a rendeletben foglalt feltételeknek nem felel meg, akkor lehetőség van egyedi méltányossági kérelem beadására.

És még nyilván felmerül pár probléma, ami csak menet közben derül ki. És a teendő? Elsősorban az, ami mindig, törekedni kell a jó anyagcserehelyzetre, és mindent megtenni ennek érdekében. Ha mégsem sikerül a célérték elérése, akkor gondolkodjunk együtt, páciens, orvos, edukátor, dietetikus. Ha jó a csapat, biztosan megtaláljuk a legjobb megoldást, mindenkinek a magáét. És reméljük, hogy előbb-utóbb olyan rendeletek is születnek, amelyek a páciens-oktatást támogatják és értékét is elismerik. Ha van lehetőség később a rendeleten finomítani, az jó, de addig se üljünk ölbe tett kézzel szomorkodva, változtassunk azon, amin tudunk. Ha sikerül az étrendet egészségesebbé, a mozgást napi rendszerességűvé tenni, már jó. Nekünk. És ne feledkezzünk el a lelki egyensúlyról sem, ami ha megvan, szintén javítja a vércukrot, és számos betegség kockázatát csökkenti.

Ehhez az angolul tudóknak egy inspiráló bejegyzés Ginger Vereirától, aki 1-es típusú cukorbeteg és lisztérzékeny: I deserve to be healthy… Do you? Azaz megérdemlem, hogy egészséges legyek…te is? Megérdemlem, hogy egészségesen étkezzek, hogy naponta mozogjak, hogy ellenőrizzem a vércukrom. És lehetnek gyengeségeim, gyenge pontjaim. Az számít, hogy mihez kezdek velük.

Reklámok

About rmoeva

Dr. Palik Éva belgyógyász

4 thoughts on “Az inzulin rendelhetőségének változásáról

  • …annyit azért hozzáteszek gyorsan, hogy az előzőekben írtak nem a javaslataim. Remélem senkinek nem jut eszébe a magas vércukorszinttel szándékosan ártani magának, illetve a dokumentált, külső segítséget igénylő hypo-val veszélyeztetni például a jogosítványát.

   (a “csúnyanevűnek” meglepetéssel készülök… 🙂 )

 1. 1968 óta, 12 éves koromtól vagyok insulinos…mindig megpróbáltam egészségesen élni, de az utolsó 5 évben rengeteg problémám volt és van is…
  Vannak lehetetlen helyzetek, amikor nem sikerül kordába tartani az értékeket, s amíg 10 éve egy hypót 1 nap alatt ki tudtam javítani, most néha csak 4-5 nap alatt sikerül. S sokszor kezdődik minden előlről. Ráadásul az apró pici hypóra utaló jeleket már nem mindig veszem észre….szóval sokszor el vagyok keseredve, akkor aztán magamba roskadtam, amikor elvették tőlem a 100%-os támogatást. Még arra sem engedtek időt, hogy a maradék ampullát kihasználva a családdal megbeszéljem, hogyan is tovább…
  Az átállás során a 2,5-22 értékekig hetente többször vándoroltam, mégis az első 3 hónap HbA1c eredménye 7,1 volt…az orvos újjongott én meg szenvedtem….
  Hogy is van ez? Életem során betartottam mindent, többnyire jól is voltak a dolgok, s ha az ember egészségesen él, bünteti a társadalom….kicsit ilyen érzésem van.
  A szabályozásnak sokkal jobban kellene az orvosi szakvéleményekre építeni, ők találkoznak a betegekkel, a doktornőnek igaza van, a betegtájékoztatás és tanítás még mindig gyerekcipőben van, nem is jut rá idő sokszor…és vannak apróságok, melyek szintén fontosak, mind az étkezésben, mind az insulinokkal kapcsolatban…
  Köszönöm, hogy elmondhattam….

KÉRDÉS, HOZZÁSZÓLÁS JÖHET!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s