Hypo, Somogyi, hajnali jelenség

Hypo. Somogyi. Hajnali jelenség. Ezek azok, amelyek megkeseríthetik az életet.

Hypo, azaz hipoglikémia, alacsony vércukor. Akkor következik be, amikor a szénhidrát – inzulin – mozgás egyensúlyozásban a szénhidrát kevés a másik kettőhöz képest. Rendszerint nagyon kellemetlen tünetei vannak. Ezek egy része abból adódik, hogy a szervezet reagál a csökkenő cukorra, és próbál ellene hatni. Ilyenkor aktivizálódik a vegetatív idegrendszer, ami mellékhatásként, remegést, izzadást, idegességet, szapora szívverést is okozhat. Ezek az úgynevezett adrenerg tünetek. Minél gyorsabban esik a cukor, annál kifejezettebbek. Ennél csak az a rosszabb, ha nincsenek, és észrevétlenül csúszik át az ember a következő fázisba. Mert az adrenerg tünetek figyelmeztetnek, hogy enni kellene valamit, mert baj lesz. De régóta fennálló cukorbetegség esetén, főleg ha szövődményként idegkárosodás is kialakult már, megszűnhetnek.

Ha a vércukorszint nagyon lecsökken, az idegsejtek nem jutnak elég cukorhoz, azaz tápanyaghoz. Ilyenkor változatos tünetek alakulhatnak ki. Ilyen lehet a zavartság, hangulatzavar, akár düh is. Az embernek nem jut eszébe, hogy enni kellene, viszont rátámadhat környezetére. De előfordulhat látászavar, beszédzavar, járászavar is, attól függően, hogy az idegrendszer melyik része éhezik legjobban. Aztán súlyos esetben minden kikapcsol, eszméletvesztés, sőt akár görcsroham is kialakulhat.

Az hipoglikémia korrekciója gyorsan felszívódó szénhidráttal (pl. szőlőcukorral, tejjel, cukros itallal) történik. De nem korlátlan mennyiségben! Első korrekciónak 15 g szénhidrát javasolt, ez kb. 3 dl tej. Aztán 15 perc múlva visszamérés, és újabb korrekció csak akkor, ha az első nem volt elég. Ha pl. sportolás miatt elhúzódóan lehet fokozott inzulinhatásra számítani, akkor kiegészítésképpen összetett szénhidrát (keményítő) bevitele is javasolt. De a túlkorrekciót kerülni kell, és gondolni kell a Somogyi effektusra is.

A Somogyi effektus az a hatás, amikor a hipoglikémiát követően a szervezet ellenhatásai miatt a vércukorszint megemelkedik. Somogyi Mihály magyar származású amerikai biokémikus volt, neve nemcsak nálunk (te somogyizol?) vált igévé, hanem külföldön is (Do you Somogyi?). Az általa leírt jelenség lényege, hogy a csökkenő vércukorszint olyan hormonokat aktivizál, amelyek a raktárakból cukrot szabadítanak fel. Bármely napszakban előfordulhat, de különös jelentősége az éjjeli alvás alatt bekövetkező Somogyinak van, mert, sokszor gondot okozhat, hogy a reggeli magas vércukornak mi az oka, kevés az esti inzulin, vagy éppen sok, és egy átaludt hypo-t követő Somogyit mérünk, vagy esetleg hajnali jelenség lép fel.

A hajnali jelenség az, amikor a vércukorszint egész éjjel viszonylag egyenletes, majd megelőző hipoglikémia nélkül a hajnali órákban emelkedni kezd. Ennek oka az lehet, hogy a vércukrot emelő, az inzulin ellen ható hormonok napszaki ritmusa olyan, hogy szintjük a hajnali, reggeli órákban a legmagasabb. Nem fordul elő mindenkinél, mert a hormonális ritmus teljesen egyéni. A rövidebb hatástartamú NPH bázisoknál (pl. Humulin N, Insulatard) gyakoribb, mert ilyenkor a vércukoremelő hormonok magasabb szintjáhez az esti inzulin csökkenő szintje is társulhat. A hosszabb hatástartamú, egyenletesebb hatású bázisanalógok mellett ritkább.

Tehát a reggeli magas vércukor okát inzulinkezelés mellett rendszerint éjjeli vércukorméréssel lehet kideríteni. Néhány éjjelt be kell áldozni, mert lehet, hogy kevés az inzulin, lehet, hogy sok, de az is lehet, hogy más típusú kell, és ezt csak méréssel lehet.

Reklámok

About rmoeva

Dr. Palik Éva belgyógyász

KÉRDÉS, HOZZÁSZÓLÁS JÖHET!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s