Mesék a rendelőből 3.

Ma előkerült az a probléma, mi a teendő, ha a HbA1c és a vércukornaplóban szereplő számok nem stimmelnek, a HbA1c magasabb, mint amit a mért értékek alapján várnánk. Persze van olyan, hallottam már olyanról aki látott olyat, hogy valaki nem valós értékeket írt be, de most ne erről beszéljünk. Fontos, hogy a vércukormérő pontosan mérjen, hiszen ez alapján döntünk. A mérők fotometrikus elven működnek, egy optika olvassa le a bekövetkező színváltozást. Ha az optika nem tiszta, a mérési eredmények sem lesznek valósak. Ezért javasolt a mérő optikáját legalább minden új doboz tesztcsíknál megtisztítani. De nem mindegy mivel, hogyan!

A tisztításhoz vegyszer használata nem javasolt, mert a vegyszermaradékok is befolyásolhatják a mérés pontosságát. Nedves (vizes), nem szöszölő anyaggal kell áttörölni az optika ablakát. Ha a készülék tiszta, és mégis pontatlan, szakszervízhez kell fordulni. A pontosság ellenőrizhető a szervízben tesztoldatokkal, de össze lehet mérni kontroll alkalmával a laborral, vagy a szakrendelés (remélhetőleg rendesen kalibrált) mérőjével. 

A lelki egészség kérdései is előkerültek. Igen, nagyon jó lenne a rendelésen egy pszichológus. A szorongás, a munkahelyi stressz emeli a vércukrot, megboríthatja a korábban jó anyagcserehelyzetet. Fiataloknál a vizsgaidőszakra érdemes rákészülni (a második-harmadik vizsgaidőszakra már ki kell ismerni, kinek hogyan működik ilyenkor a cukra). A tartós stressz (munkahelyi, családi) nem mindig kiküszöbölhető, ilyenkor az a fontos, hogy mit kezdünk vele. Nem feltétlenül nyugtatóra van szükség (“Szóma ha mondom segít a gondon”), de megfelelő (és hatékony!) stresszkezelésre mindenkinek szüksége van.

És a szégyen. Van, aki szégyelli, hogy cukorbeteg, esetleg fél, hogy a munkaerőpiacon rosszabb helyzetbe kerül, ha kiderül. Persze nem kell a homlokunkra tetováltatni, de tudnunk kell, ez nem egy szégyellni való dolog. Egy állapot, van akinek ez jut, más meg kopaszodik meg lúdtalpas. Kellenek a barátok, a társak, akik tudnak róla. Nem kell, hogy mindig a cukor legyen a központban, de legyen aki segít, ha baj van, akivel lehet egy jót dumálni, amikor épp tele a hócipő. Aztán elkísérjük lúdtalpbetétet választani 🙂

Meg az alvás. A rossz alvás lehet a stressz jele. De lehet más probléma is, ha valaki nagyon horkol, sőt fel-fel horkant, sőt mintha nem venne álmában levegőt, az egy betegség jele lehet. A neve: alvási apnoe. Ez a kórkép a szervezet működését megborítja, hajlamosít egyebek mellett elhízásra, magas vérnyomásra, 2-es típusú cukorbajra. Szerencsére kezelhető, rendszerint éjjel egy maszkot kell viselni, ami segít a légutakat nyitva tartani. Ettől olyanok leszünk kicsit, mint Darth Vader, viszont sokkal egészségesebbek, fittebbek, éberebbek.

És az információ fontossága. Van, hogy mi, orvosok nem mondunk el mindent, ami fontos. Mert sietünk, vagy a páciens siet, vagy a kint ülő tömeg siet, esetleg úgy érezzük egy ülésre már így is túl sok információt mondtunk, és majd legközelebb. Van, hogy mondjuk, de a páciens nem jegyzi meg, mert már így is túl sok információt kapott és még az elejét próbálja feldolgozni, vagy nem figyel mert másra figyel, vagy nem elég motivált. Vagy mondtuk, a páciens megjegyezte, aztán elfelejtette. Az információ, ami alapján mindenki kezeli a saját baját, alapvető fontosságú. Ezért készül egy poszt arról is, hogy frissen diagnosztizáltként miket érdemes megkérdezni. És újra és újra át kell venni a túlélőkészletet: gyógyszerek, adagolás, táplálkozás, mozgás. Tényleg, egy túlélőkészlet poszt is időszerű.

Mert például tudni kell, hogy inzulincsomóba például nem célszerű inzulint adni. Előfordul, hogy ha sokszor adunk inzulint ugyanoda, akkor a bőr alatti zsírszövet helyileg felszaporodik, és innen az inzulin felszívódása a normálistól eltérővé válhat. Megelőzésnek legjobb, ha folyamatosan változtatjuk a beadás helyét. Ha már kialakult? Ezeket a helyeket pihentessük.

A jogosítvány meghosszabbításához egy ideje szükség van diabetológiai szakrendelés javaslatára. Ilyenkor azt vizsgáljuk, hogy elég stabil-e a vércukor. A vezetésnél az alacsony az azonnali veszély, tehát ha valaki gyakran hipózik, főleg ha nem érzi meg, csak amikor már elvesztette az eszméletét. Ilyen esetekben a vezetés nem javasolt. Emellett azt is vizsgálni kell, hogy vannak-e olyan szövődmények. amelyek a biztonságos közlekedést akadályozzák. Például, ha valakinek beszűkül a látótere (csőlátás). Ilyenkor előre élesen látni, csak pont azt a gyalogost nem vesszük észre, aki elénk készül lépni. De az is gond lehet, ha valaki nem érzi a pedálokat, mert érzéskiesés van a lábán. Ilyenkor, ha nem születik javaslat, az nem a doktor gonoszsága.

És ami minden rendelésen előkerül, és nem lehet elégszer ismételni, a dohányzás és a cukorbetegség együttállása különösen halálos, így kerülendő! Ha már a cukorbetegségtől nem lehet megszabadulni, legalább a cigaretta, az ne legyen.

Reklámok

About rmoeva

Dr. Palik Éva belgyógyász

One thought on “Mesék a rendelőből 3.

  1. HbA1c vs. vércukornapló. Egy kis matek: vércukormérés adatai: reggeli előtt 7, reggeli után 8, vacsora előtt 8, utána 9. A vércukormérő szerint az átlag 8. Ez egy elég szép, erősen 7 alatti HbA1c értéket vetít előre (sőt, ha jól rémlik közelít a 6-hoz). De mennyi volt a cukrod délelőtt, délben, éjszaka? Illetve, amikor éppen nem mértél?

KÉRDÉS, HOZZÁSZÓLÁS JÖHET!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s