Kérdéslista, túlélőkészlet

Ha valakinél új betegség derül ki, különösen ha olyan, ami aztán élethosszig tartó törődést igényel, akkor az első beszélgetésből az orvossal szinte semmi nem marad meg. Én hiába mesélek hosszan a cukorbetegség kórlényegéről, az inzulin hatásáról vagy bármi másról, ha a páciens agyában csak az az egy gondolat kering, hogy “jézusom inzulin”. Vagy valami hasonló. Én ezért először nem is szoktam hosszan mesélni, rögtön a szúráson esünk túl, az elmélet meg majd később. Lényeg az, hogy legyen később.

Nagyon fontos, hogy ha valakinél cukorbetegség derül ki, pláne ha 1-es típusú, az előbb-utóbb birtokába kerüljön minden olyan információnak, amelyre a betegség kezeléséhez szüksége van, Mert a dokival aztán (jó esetben) találkozik évente 4x, a többi 361 napon viszont magának kell meghoznia a döntéseket. Ehhez összeírtam egy kérdéslistát, amire a válaszokat mindenképpen célszerű beszerezni. Az elsődleges információforrás legyen a kezelőorvos, a kezelő csapat, mert ők személyre szabott tanácsokat tudnak adni. A válaszokat nem ciki lejegyzetelni, ezek fontos információk, el ne vesszenek!

  • Milyen típusú cukorbetegségem van? (Erre nem minden esetben lehet egyből válaszolni, lehet, hogy ennek megállapítására speciális laborvizsgálat kell)
  • Milyen kezelési lehetőségeim vannak, melyiknek mik az előnyei és a hátrányai? (1-es típusban ez mindenképpen inzulin, de különböző kezelési sémák léteznek)
  • A javasolt kezelésnél fennáll-e az alacsony vércukor (hipoglikémia) veszélye? (2-es típusban egyes gyógyszeres kezeléseknél ez kevésbé valószínű)
  • Van-e már szövődményem? (2-es típusban sokszor már a diagnóziskor szövődmények lehetnek jelen)
  • Milyen étrend javasolt, mit ehetek, és mi az amit inkább ne?
  • Mennyit, hogyan mozogjak, mozoghatok? (az étrendet és a mozgást is befolyásolják az esetleges szövődmények)
  • Mi a teendő, ha belázasodom, ha hasmenésem lesz?
  • Hogyan vigyázzak a lábamra?
  • Hol nézhetek utána még a betegségemnek? (ez lehet weboldal, könyv, brosúra)

És mi az, ami mindig legyen nálunk?

Inzulinnal kezelt diabetesesnél mindig legyen inzulin, vércukormérő, plusz szénhidrát (legjobb, ha 15 g-os egységcsomagokban, nem romló). És valahol szerepeljen az, hogy cukorbeteg. Nálunk a személyibe csúsztatott lapocska terjedt el, a világ más részein medál, sőt tetoválás formájában is fel szokták erre hívni a figyelmet. Lényeg, hogy ha valami baj van, akkor kiderüljön (mondjuk a pen a mellényzsebben szintén gyanút kelt). Ha valaki hosszabb időre utazik, legyen nála tartalék beadóeszköz, bőven inzulin, tartalék tű is.

Reklámok

About rmoeva

Dr. Palik Éva belgyógyász

KÉRDÉS, HOZZÁSZÓLÁS JÖHET!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s