Mesék a rendelőből 4.

A mai rendelésen a központban az információ és a motiváció volt. A cukorbetegség, különösen ha inzulinnal kezelt, és méginkább, ha 1-es típusú, akkor kezelhető jól, ha ismerjük a háttérben álló folyamatokat, van elképzelésünk mi zajlik a szervezetben. És a jó kezelés, a napi odafigyelés fontos a szövődmények megelőzéséhez. De ehhez kellenek információk. Ezek egy része “tankönyvi”, a cukorbetegség során lejátszódó folyamatok általános ismerete. A másik része viszont egyéni, bizonyos alapelvek alapján, de mindenkinek magának kell kitapasztalnia a saját szervezetének működését, tudatosan pótolni a kiesett béta-sejtek működését. Aztán jön a második lépés, ezeket az információkat fel kell használni. Tudatosan táplálkozni, mozogni, módosítani a kezelésen. De nem mindig megy.

Néha az információ hiányzik. Könnyű azt mondani, hogy mert az orvos nem mondta el. Vagy a beteg nem elég érdeklődő. Azt hiszem, az igazság valahol középen van. A tudnivalókat nem könnyű egy zsúfolt szakrendelésen hatékonyan átadni. Egyszerre túl sok információ ráadásul nehezen feldolgozható. És az emberek egy része úgy szocializálódott, hogy ha beteg lesz, a doktor mondja meg, mit csináljon, neki nem kell tudnia, mit miért és hogyan. Sokaknak eszébe sem jut, hogy ők is felelősek lehetnek a saját kezelésükért. A mi feladatunk elsősorban az, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy szükséges tudni, mi zajlik az emberben. És átadjuk minden tudást, amit lehet, és megmutassuk, honnan tudhatják meg a többit. Ajánljunk megbízható weboldalakat (pl. itt az oldalsávban), könyveket, adjunk brosurákat. 

Néha a motiváció hiányzik. Az információ ott van, de az ember mégsem alkalmazza. Mert azt szeretné, hogy a betegség múljon el. Ezért, bár a minimumot megteszi, de nem akar gondolkodni a diabetesen. Vagy bár elméletben tudja, mit kellene tennie, de önállóan nem mer változtatni az előírt kezelésen. Esetleg túl sok minden más történik az életében, ami figyelmet igényel, ezért nem marad energiája a cukorbetegségre. Vagy depressziós, nem érdekli mi lesz később.

Az első esetben, ha a tagadás a probléma, idő kell, és támogatás. Az embernek tudnia kell hogy bár a diabetes nem megy el, ez nem kell, hogy egy rosszabb életet jelentsen. A diabetes team is nyújthat ilyenkor támogatást, de fontosabb a barátok, a család támogatása, és ilyenkor nyújthat segítséget a hasonló cipőben járók közössége. A Diabetes Online Community (DOC) különösen az Egyesült Államokban aktív, motivációt nyújtó programjuk, a You Can Do This most egy éves. Aki bírja az angol nyelvet, érdemes oldalaikat, blogjaikat olvasni, sok mindennapi problémára lehet választ kapni, vagy éppen csak egy kis biztatást, ha éppen arra van szükség. De persze Magyarország nem Amerika, itthon is vannak kezdemények, mint a Cukkerberg vagy a CH diéta.

Ha valaki nehezen alkalmazza gyakorlatban az információkat, neki segíthet egy bennlakásos oktatás, ilyeneket a MACOSZ szervez időnként. De sokszor az is segít, ha van egy “segélyvonal”, ha telefonon, vagy akár e-mail-ben segítséget kérhet, amíg be nem gyakorolódik a dolog.

Ha éppen túl zavaros az élet, akkor a kezelőorvos keveset tehet. Sajnos munkát adni, párkapcsolatot megmenteni nem tudunk. Ilyenkor érdemes kitalálni a szükséges minimumot, amit mindenképpen meg kell tenni. És érdemes határidőkben is megegyezni, mert zűrzavar mindig van, de a diabetes is, és törődni kell vele. Tehát a gyakoribb mérést, a szénhidrát-számolás átismétlését 2-3 héttel el lehet halasztani, de sokkal többel nem érdemes.

A depressziót fontos felismerni, mert nemcsak a megfelelő motivációt szünteti meg, de a hormonrendszer befolyásolásán keresztül is rontja a szénhidrát-anyagcserét. És nem elég felismerni, tenni is kell ellene. A szakember (pszichológus, pszichiáter) segítségét rendszerint nem lehet megúszni.

És kellenek rövidtávú előnyök, ami miatt érdemes törődni magunkkal. Például ha jó az vércukorszint, több az energiánk, az agyunk is jobban működik. Jobban alszunk, a hangulatunk is kevésbé szélsőséges. A bőr és a fogíny is jobb állapotba kerül. Az immunrendszer is jobban működik. És ha ez mind nem lenne elég, a későbbi szövődmények esélye is csökken. Hát nem megéri?

About rmoeva

Dr. Palik Éva belgyógyász

KÉRDÉS, HOZZÁSZÓLÁS JÖHET!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s