Mesék a rendelőből 5

Ma nagy öröm ért. Egy kedves betegem 4 hónap alatt 2%-kal csökkentette a HbA1c-jét. Sok munkánk van benne, ebben az időszakban havonta járt ellenőrzésre, de eredményes volt. Úgy tűnik sikerült mindazt a tudást átadni és begyakorolni, ami ahhoz kell, hogy otthon az év minden napján megfelelően menedzselje magát, és a diabetest. A közvetlen motiváció egy egyéb okokból szükséges műtét volt, mert magas vércukorértékek mellett nem jó operálni, túl sok a szövődmény, lassú a gyógyulás. Ha sikerült a mostani lendületet megtartani, az viszont hosszú távon is előnyös.

És ma volt az utolsó roham a július 1-ével változó inzulinfelírási szabályozás előtt. Most még 8% alatti HbA1c nélkül is adhattam javaslatot. De az is nagyon jó volt, hogy a legtöbb mai javaslatot jövő héten is megadhatnám, mert az utolsó 2 HbA1c 8% alatti. Sokat beszélgettünk arról, hogy meg kell találni az egyensúlyt, hogy a cukor se szálljon el, meg az életminőség is megmaradjon. Hogy meglegyen a kellő odafigyelés, de ne a diabetes dominálja az életet. És vannak napok amikor ez könnyen megy, és van amikor nem. 

Fontos tudás 2-es típusú cukorbetegeknek: A betegség, ha már kialakult, akkor is romolhat, ha valaki mindent jól csinál (ez persze nem azt jelenti, hogy ne próbáljunk mindent jól csinálni). A betegség kialakulása kötődik a nem megfelelő életmódhoz, aminek a hatására az inzulin hatékonysága csökken, inzulinrezisztencia alakul ki. De mire észrevesszük, rendszerint már az inzulin termelése is elkezd károsodni, főleg ha valaki örökletesen hajlamos erre. A megfelelő táplálkozással, mozgással, lelki egyensúllyal az előrehaladás lassítható. És ha a betegség mégis halad előre, és több gyógyszer, esetleg inzulin kell, az nem azt jelenti, hogy fölösleges, amit csinálunk.

Apropó életmód. Az alvás is nagyon fontos. a nem megfelelő alvás megborítja az anyagcserefolyamatok napszaki ritmusát, ezért nem szabad beletörődni, ha valaki rossz alvó, érdemes lehet alvásambulanciát felkeresni.

A mozgással kapcsolatban is előkerült pár probléma. Az egyik a kánikula. A jelentős folyadékvesztés emeli a vércukrot. Ha valaki 40 C-ban még sportol is, a folyadékvesztés akár a napi 8-10 l-t is elérheti. Ha ezt nem sikerül pótolni, akkor a vércukorszint elszállhat, felfelé, főleg ha még egy hipo is megbújik, aminek a tüneteit a hőterhelés elfedi, csak a Somogyit vesszük észre utána. A másik probléma az az ördögi kör volt, amelyet a túlsúly – izületi (főleg térd) fájdalom – a fájdalom miatt csökkenő mozgás, a csökkenő mozgás miatt növekvő túlsúly jelent. Ilyenkor fontos megtalálni azt a mozgásformát, amit az izületek elbírnak. Ez lehet úszás, vizitorna, gyógytorna, lényeg, hogy legyen.

A diabetes típusának meghatározása sem mindig egyszerű. A 2-es típusú cukorbetegség is indulhat nagyon magas értékekkel, típusos tünetekkel, amelyek miatt rögtön inzulinkezelés indul. Ha gyanús, hogy mégsem 1-es típusról van szó, mert a családban halmozódik a 2-es típus, mert van úszógumi, meg egyéb eltérések (kóros vérzsírszintek, magas vérnyomás), akkor érdemes a típust plusz laborvizsgálatokkal meghatározni. Ilyen lehetőség a saját inzulin mérésére szolgáló C-peptid (ez a saját termelésű inzulin egy lehasadó darabja, ami az inzulin ampullában nincsen benne), illetve az 1-es típusra jellemző autoimmun (saját szigetsejt elleni) reakcióban jelen levő antitestek kimutatása. 1-es típusban a C-peptid szint rendszerint alacsony, míg 2-es típusban inkább magas, az autoantitestek jelenléte 1-es típus mellett szól. Ez azért fontos, mert 1-es típusban mindenképpen élethosszig tartó inzulinkezelés kell, míg 2-es típusban a kezdeti magas értékek leküzdése után lehet, hogy át lehet térni tablettára.

Mai probléma volt még a vércukorértékek követése a XXI. században. Nem mindenki akar már papíralapú naplót vezetni. Egy kicsit szofisztikáltabb az Excel tábla vezetése, lényeg, hogy meglegyenek az adatok. A korszerű vércukormérőknél már rendszerint van lehetőség arra, hogy az adatokat számítógépre töltsük le. Az itthon leginkább elterjedt D-cont típusú mérők adatait regisztráció után a Dcont.hu oldalra lehet feltölteni. Ilyenkor nagyon fontos, hogy a mérőn a dátum és az idő megfelelően legyen beűllítva, mert ezek az adatok is átkerülnek. És nemcsak pumpás betegeknek van lehetőségük szenzor (CGMS, folyamatos szöveti glukózmérő) használatára (bár sajnos ezt az OEP nem támogatja). A Medtronicnál kétféle szenzor van, mindkettő 6 napig mér. Az egyik az iPro “vakon”, azaz közben nem láthatóak az adatok, a 6 nap elteltével lehet őket letölteni, és a trendeket értékelni. A másik, a Guardian valós időben ki is jelzi az értéket, azaz rögtön van lehetőség beavatkozni. Az iPro a kezelés átalakításában rejtett, rossz trendek felismerésében segíthet, míg a Guardian hasznos lehet a szokásostól eltérő aktivitás (pl. biciklitúra) hatásainak felmérésére.

Reklámok

About rmoeva

Dr. Palik Éva belgyógyász

3 thoughts on “Mesék a rendelőből 5

 1. Miért nincsenek olyan diabeteses oldalak, ahol felnőttek adnák saját gyermekkori tapasztalataikat. Úgy érzem, hogy ezek a gyermekek nagyon magukra vannak hagyva. Mondhatjuk, hogy vannak nekik táborok, ahol szépen elkülönítve a többi gyerektől egy rakáson, a moderálva, a velük foglalkozó felnőttek felé hálát kifejezve meg kell tanulniuk, hogy ők igazából mégsem olyanok, mint a többiek.

  • Arra gondolsz, hogy olyan felnőttek, akik gyerekkoruk óta cukorbetegek meséljenek az életükről? Ez biztosan hasznos lenne, tetszik az ötlet. Van kedved megcsinálni? Az Egy Csepp Figyelem alapítványnak volt egy olyan kezdeményezése, hogy emberek meséljék el a történeteiket, de az valahol abbamaradt, talán érdemes felvenni velük a kapcsolatot, lehet-e folytatni. Mintának nézd meg (az oldalsávban, Blogroll) a You Can Do This-t meg a children with DIABETES-t.
   A táborokat én nem gondolnám negatívnak (bár én felnőttekkel foglalkozom, így saját tapasztalatom nincsen). Egyrészt aki cukorbeteg annak tényleg vannak a többi embertől eltérő szükségletei. És az nem baj, ha ezt megtanulják az otthonitól eltérő környezetben kezelni. Másrészt ha sikerül közösséget építeni, az hasznos. Külföldön látom, hogy a cukorbetegek közössége nagyon nagy támogató erő tud lenni. Az online közösséget úgy nevezik: DOC (mint doki), azaz Diabetes Online Community, Ha te is részt tudsz venni az itthoni közösség formálásában, az szuper lenne!

  • Az, hogy a cukorbeteg gyermekek ma mennyire vannak magukra hagyva nem tudom megítélni. Legalább is tapasztalatból nem. És, hogy ne legyenek magukra hagyva erre mindenképpen jó dolog a tábor! Vagy valami olyan csapat, ahol a gyermek hasonszőrűekkel van körülvéve. És hogy vannak ott felnőttek? Na és! Nincs olyan gyermektábor, ahol ne lennének. Nekem, így visszaemlékezve azt kell mondanom, hogy hiányzott annak idején, alig 16 évesen, hogy nem tudtam a problémáim a kor- és kórtársaimmal megbeszélni. Akkoriban a KISZ és építőtáborokban magamra voltam utalva.
   A cukorbeteg és/vagy bátor-tábor szerintem nem valami helyett, hanem valami mellett kell létezzen! Sokkal könnyebb lesz a gyermeknek, ha látja, hogy mások, hasonló problémával hogyan s mit tesznek.

KÉRDÉS, HOZZÁSZÓLÁS JÖHET!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s