Mit ehet a gyermek? (Na meg a felnőtt)

Felmerült a kérdés, ha az ember gyermeke cukorbeteg, ámde pumpán van, ami igen nagy rugalmasságot biztosít, akkor ehet-e bármit, vagy kell azért figyelni a diétára.

Én felnőtt cukorbetegekkel foglalkozom, gyerekekkel kapcsolatban csak a saját, nem cukorbeteg gyerekeimmel van tapasztalatom. Ők így tizenéves korukra meglepően tudatosan étkeznek (persze azért egy pizza néha lecsúszik).

A cukorbeteg gyerekeknél azt gondolom az a kérdés, hogy mi az a “bármi”. Mert “bármit” a nem cukorbeteg gyermek se egyen. Az étkezési szokások, a mit szeretek mit nem gyerekkorban alakul ki, és igen jelentős befolyással bír a felnőttkori testösszetételre. Meg arra, hogy milyen betegségek alakulnak ki. Ezért érdemes odafigyelni arra, hogy a gyermek, akár cukorbeteg, akár nem (és vele az egész család), egészséges ételeket egyen.

Gyerekeknél szempont még, hogy a növekedéshez, a fejlődéshez minden tápanyagot megkapjon. És itt nemcsak a mennyiségről, az energiatartalomról van szó. Fontos a megfelelő fehérjebevitel, a megfelelő minőségű zsírsavak, a vitaminok, a nyomelemek.

És a szénhidráttartalom. Mert a pumpa nagyszerű eszköz, személyre szabjuk a bázisütemet, töredékegység bólusok adhatóak, ami gyerekeknél különösen fontos, lehet különböző formájú bólusokat kreálni, ezek mind-mind elősegítik a kilengések leküzdését. De a pumpa csak annyit tud, mint az, aki kezeli. Szóval a szénhidrátot számon kell tartani. És nem csak a mennyiséget, hanem az ütemet is. Mint a táncnál: gyors vagy lassú. A bőr alá adott analóg inzulin már sokat tud, de még mindig nem olyan gyors, mint a hasnyálmirigyben termelődő, közvetlenül a máj keringésébe jutó. Utóbbi azonnal elkezdi az anyagcserét szabályozni, míg az előbbi először még utazik egy kört. Ez különösen reggel lehet problémás, amikor az inzulin ellen ható hormonok szintje a legmagasabb. Egyénileg kell kitapasztalni, ki mit bír el, de az igazán gyors szénhidrátokat érdemes kerülni.

Nem könnyű megtalálni az egyensúlyt, hogy a lehető legjobb anyagcserehelyzetet érjük el, de úgy, hogy az élet minősége is megmaradjon, és ne minden a diabetesről szóljon (bár folyton ott ólálkodik a háttérben). Ha néha becsúszik valami, ami nem annyira egészséges, azt azért túl lehet élni.

Amit fontosnak gondolok: senki nem ehet “bármit”. Legalábbis nem rendszeresen, és nem következmények nélkül. Ezért a cukorbeteg családtag (legyen felnőtt vagy gyerek) ne külön kosztoljon, “diabetikusan”, hanem az egész család étkezzen egészségesen.

Reklámok

About rmoeva

Dr. Palik Éva belgyógyász

KÉRDÉS, HOZZÁSZÓLÁS JÖHET!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s