Joslin érem

Az amerikai Joslin Diabetes Központ, amely a diabetessel foglalkozik, 1948-ban, 25 évvel az inzulinkezelés beindulása után alapította meg az érmet (Victory Medal), amit akkor azok kaptak, akik 25 éve élnek diabetessel . Aztán ahogy telt az idő, már lettek olyanok is, akik 50 éve élnek diabetessel, így 1970 óta ők kapják az érmet, 25 év után oklevelet lehet kapni. És még több idő eltelt az inzulin felfedezése óta, ezért 1996-ban egy újabb érmet hoztak létre azok számára, akik 75 (vagy több) éve élnek cukorbetegséggel.

Az érmet bárki megkaphatja, a világ bármely pontján. 2009-ben a Diabetes című lap is beszámolt arról, amikor magyar cukorbetegek csoportosan vehettek át ilyen díjat Veszprémben. Akkor a lap koordinálta a díjátadást, terveik szerint folyamatosan segítik az igénylést. Az angol nyelvű igénylőlapok a Joslin honlapjáról is letölthetőek. Kedvcsinálónak meg itt egy (angol nyelvű) video, a díjazottakról:

A Joslin egy kutatást is indított, mik azok a tényezők, amitől valaki cukorbetegséggel együtt is hosszú és teljes életet él. Mert az éremtulajdonosok nagy részének a hosszú betegségtartam ellenére nincsen súlyos szövődménye. Az eddigi eredmények alapján általában jellemző, hogy ezek az emberek aktív, egészséges életet élnek, rendszeresen mozognak, odafigyelnek arra, mit esznek. Emellett a vércukruk tartósan rendben van, a HbA1c-jük 8% alatti. Emellett jellemző rájuk a nyitottság, a pozitív hozzáállás. Egyikük azt mondja, a túlélésben két dolog segíti, az inzulin és a humor.

Persze sokan vannak közöttük, akik a szövődmények szempontjából szerencsés genetikával rendelkeznek, vizsgálatuk során azonosítottak olyan géneket, amelyek a diabeteses szemszövődmények kialakulása ellen véd. Olyat is találtak közöttük, akinél még 50 év betegségtartam után is volt kimutatható inzulintermelés.

De nem lehet mindent a genetikára fogni, az egészséges életért mindenkinek tennie kell, diabetesesnek és nem diabetesesnek egyaránt. És jól lenne minél több magyar éremtulajdonos.

Reklámok

About rmoeva

Dr. Palik Éva belgyógyász

KÉRDÉS, HOZZÁSZÓLÁS JÖHET!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s