Mesék a rendelőből 6

Ma nagyon boldog voltam. A mai rendelésemen felbukkanó HbA1c-k a következőek voltak: 7.4%; 6.67%, 7.12%, 6.9%, 6.8%, 7.6%. A tulajdonosok mind inzulinnal kezeltek, egy kivételével 2-es típusú cukorbetegek. Mindenki napi többszöri inzulinkezelésen van, van aki teljesen analógon, van aki teljesen humán (ún. “hagyományos”) inzulinon és van aki analóg bázis, humán bólus kezelést kap. Van köztük fiatalabb és idősebb, férfi és nő, kövér, kissé túlsúlyos és normál testalkatú, súlyos társbetegségekkel bíró és a diabetest leszámítva egészséges.

A közös bennük az intenzív inzulinkezelés, ami azt jelenti, hogy nemcsak beadják az inzulint, hanem adott esetben változtatnak az adagoláson, az aktuálisan mért értékek, az elfogyasztani tervezett szénhidrát és a testmozgás függvényében. Közös még bennük az, hogy ezek mögött az értékek mögött sok munka van. Emlékszem régebbi számokra, amelyek nem voltak ennyire dicsőségesek. De megcsinálták, elérték ezeket az értékeket és én örülök. És ők is.

Más téma: a D-vitaminról. Mióta az új magyar ajánlás megjelent (origo cikk erről itt), és mióta van lehetőségem méretni, az éves kontroll alkalmával igyekszem D-vitamin szintet is nézni. És az emberek megbízhatóan hozzák a magyar átlagot, azaz D-vitaminszintjük alacsony. Most ugyan nyár van, de aki nem megy napra azon ez nem segít. És aki túlsúlyos annak nagyobb a D-vitamin szükséglete, amit nehéz pusztán napozással megtermelni, legalábbis ha az ember nem nyaral éppen. És a D-vitamin hiány a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában is szerepet játszhat, rontja az inzulinérzékenységet, és rontja az inzulintermelő béta-sejtek működését is. Túlsúlyos embereknél, 2-es típusú cukorbetegségben, sőt policisztás ovárium szindrómában is érdemes gondolni a D-vitamin hiányra. Ha nincs lehetőség megmérni a szintet, a téli hónapokban az emberek nagyrészében nyugodtan elkezdhető a pótlás (napi 1000 E). Talán csak a síoktatók a kivételek. A D-vitamin sajnos receptköteles.

 

Reklámok

About rmoeva

Dr. Palik Éva belgyógyász

One thought on “Mesék a rendelőből 6

  1. Lehet, hogy nekem van “extra” D vitamin igényem, de én napi 6000 NE-t eszem. Nyáron is, lévén az irodai fénycsőből nehéz D vitamint szintetizálni. :o) És így van normális D vitamin szintem. Az endokrinológusom most írt egy új receptet, 9000 NE-ről (mert ő ennyit szokott). Szóval csak bátran! (Egyébként lehet kapni recept nélkül is, más kérdés, hogy az ára az arany árfolyammal vetekszik és nem a patikában kell keresni… Az meg külön vicces, hogy tőlünk nyugatabbra simán lehet kapni recept nélkül 10.000 NE kapszulákat, “bödönben” – tehát 350 kapszulás kiszerelésben, a hazai ár töredékéért.)

KÉRDÉS, HOZZÁSZÓLÁS JÖHET!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s