Cukorbeteg a kórházban

Azaz mi a teendő, ha egy cukorbeteg nem a cukra miatt kerül kórházba. Hanem pl. műtik, vesekő miatt kezelik, ilyesmi. Szóval nem belgyógyászaton, és főleg nem diabetológián kezelik.

Az adagoló eszközt semmiképp ne hagyjuk otthon! Sok helyen az a szokás, hogy a nővérek teszik el az inzulint, és ők adagolják. Ennek igazából akkor van létjogosultsága, ha feltételezhető, hogy lesz olyan időszak, amikor a páciens nem lesz képességeinek teljesen birtokában (pl. altatásból ébredezve). Ha ilyen nem várható, és otthon egyébként is az ember maga működteti a szénhidrát-anyagcseréjét az idő előtt nyugállományba vonult Langerhans szigetek helyett, akkor érdemes megbeszélni a kezelőorvossal és/vagy a nővérrel, hogy bízzák itt is rá. Ehhez persze ismerni kell saját szervezetünk működését, extrém körülmények között is.

Minden betegség, műtét a szervezet szempontjából stressz. Ilyenkor az inzulin ellen ható hormonok szintje megemelkedik, az inzulin hatékonysága csökken, általában több inzulin kell a szokottnál. Akkor is, ha történetesen nem adnak enni. Tehát arra kell számítani, hogy a bázisinzulinon emelni kell. Hogy mennyit, ezt nehéz előre megmondani, itt segíthetnek a korábbi tapasztalatok. Érdemes ilyenkor többször mérni. Erre a kórházban nincs mindig elegendő humánerőforrás és/vagy tesztcsík, ezért jól jöhet, ha a saját mérővel (és tesztcsíkkal) is készül az ember.

És amit mér az ember, dokumentálni is kell. Mert befolyásolhatja a kezelést a vércukor alakulása. A legtöbb kórházban a vércukor és az inzulinadagok vezetésére külön nyomtatvány van, ez célszerű elkérni.

És van ahol az a szabály, hogy a nővérnek kell adnia az inzulint mindenképpen, mert az ő felelőssége. Ilyenkor vitatkozni nem nagyon érdemes (a szabál az szabál). Csak arról kell meggyőzni, hogy az adagolásba lehessen beleszólni, hiszen ha az év többi 360 napján az ember maga dönt az adagról…. Persze ehhez jó anyagcserehelyzet kell, különben nem hiszik el.

Tervezett műtét előtt érdemes megbeszélni az altatóorvossal, hogy a befekvés előtt hogyan érdemes módosítani az inzulin. Mindenképpen fel kell írni a bejövetel előtti utolsó inzulin pontos idejét típusát és mennyiségét, és a mért értéket is.

About rmoeva

Dr. Palik Éva belgyógyász

KÉRDÉS, HOZZÁSZÓLÁS JÖHET!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s