Mesék a rendelőből 7

Avagy a nyár meg a gyümölcs. A gyümölcs egészséges. Együnk gyümölcsöt. Viszont a gyümölcsben szénhidrát van. Ez nem baj, csak számolni kell vele.

A mennyiségről: a táblázatokban a szénhidráttartalmat rendszerint 100 g-ra adják meg. De mennyi az, amennyit megeszünk? Mekkora egy átlagos alma? Vagy barack? Érdemes lemérni, vagy ha veszünk 1 kg-t, akkor leszámolni, hány darab is az. Csábító 100 g-mal számolni, de ha 1 kg alma az 4 db akkor csúnyán el lehet csúszni. A legveszélyesebb a dinnye. Mert nincs benne sok szénhidrát. Látszólag. 10 dkg-ban 7-10 g van. De dinnyéből ennek akár a tízszeresét is megesszük egyszerre. Az meg már 70-100 g.

Az inzulinérzékenységről: 1-es típusban előfordul, hogy valaki nagyon inzulinérzékeny. Azaz ha korrekcióra van szükség, akkor már 1 egységnek is jelentős, akár túlzott hatása lehet. Ilyenkor jöhet jól a feles pen. Azaz van olyan pen (én NovoPenből ismerek ilyet), ami fél egységenként léptet. Főleg gyerek rendelők környékén fordul elő, de kérésre felnőtt rendelésen is beszerezhető. Nem tudom a többi penből van-e feles Magyarországon, de itt az idő, hogy kiderítsem.

És ha már korrekció, sajnos meg kell tanulni. Ha magas, ha sokat akarunk enni, akkor több, ha alacsony, ha sokat akarunk mozogni, akkor kevesebb inzulinra van szükség. Vannak, akiknek ez nehezen megy. Nem szeretnek dönteni, nem látják át, nem mernek változtatni. A Joslin intézetben erre fejlesztenek mostanában egy software-t, ami segít a változtatásokban. Figyelembe veszi az egyéni jellemzőket, a korábbi adatokat és változtatást javasol az adagolásban. Az első vizsgálat eredményei kedvezőek. Itt lehet róla többet olvasni: http://blog.joslin.org/2012/07/frequent-personalized-insulin-dosing-for-better-care/

Megint voltak, akiknél a javuló HbA1c a sikeres életmódváltást jelezte. És voltak, akiknél a helyzet nem javult. Na akkor gondolkozzunk. Még Arany Ászok sem kell hozzá. 2-es típusban az inzulinkezelés gyógyszeres kiegészítése segíthet, hogy ne kelljen végtelen magasságokba emelni az adagokat. A metformin az alap, a kecskerutából származó vegyület karrierje felfelé ível,  vércukorszintet csökkentő hatásán kívül is számos kedvező tulajdonsága van, egyes daganatok előfordulását, de talán a szellemi hanyatlást is csökkentheti.

Aztán van, akinél az életmódot kell újragondolni. Például ott a reggeli tej. A tej az gyors szénhidrát. És reggel, amikor az inzulin a legkevésbé hatékony, olyankor ultragyorssá válhat. Ha délelőtt mindig magasak az értékek, lehet, hogy azt a reggeli fél liter tejet ki kell hagyni.

2-es típusban fontos, hogy a vércukorszint csak az egyik kockázati tényező a szövődmények kialakulása szempontjából. Gyakran társul magas vérnyomás, magas koleszterinszint, vagy akár magas hugysavszint. Ezeket is ellenőrizni, sőt kezelni szükséges!

About rmoeva

Dr. Palik Éva belgyógyász

KÉRDÉS, HOZZÁSZÓLÁS JÖHET!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s