Éves kontroll

Bármilyen jól kezelje is magát valaki, jó az (és az irányelvek is ezt mondják), ha évente egyszer alaposan átnézzük, hogy mennyire jól.

Évente egyszer mindenképpen jó, ha az orvos alaposan megvizsgálja a pácienst, és nem csak az íróasztalnál beszélgetnek és a papírmunkára koncentrálnak. Ilyenkor nemcsak a cukorbetegséggel kapcsolatos, de attól független bajok is kiderülhetnek (én találtam már szívbillentyűbetegséget is). A vizsgálat része a testsúly, és haskörfogatmérés is. Én megnézem az inzulin beadási helyeket, nincs-e inzulincsomó. És nagyon fontos a láb vizsgálata. Ez kritikus pont, mert a cipő levétele hosszadalmas lehet, ami egy zsúfolt rendelésen gondot jelenthet, meg ha valaki beleizzadt, vonakodhat levenni. Ha nincsen konkrét panasz, a vizsgálatnak ezt a részét egy jól képzett edukátor is elvégezheti, hogy a rendelés zavartalanul pöröghessen (nálunk szerencsére ez működik). De olyat is hallottam már, hogy a páciensek már a váróban leveszik a cipőt, hogy a lábvizsgálat ne maradhasson ki, ehhez persze jó szőnyeg kell, hideg kövön nem javasolt.

Az edukátornak mindenképpen fontos szerepe van az éves ellenőrzésben, mert ilyenkor át kell nézni az eszközöket, jól működik-e a pen, a vércukormérő, jó technikával történik-e az inzulinadagolás, kell-e valamit cserélni. A kezelés eredményességét ideális esetben folyamatosan követjük, de ilyenkor ezt is alaposan át kell tekinteni. A páciens korrigál-e, ha a vércukra elmászik, és ha igen, akkor azt megfelelően teszi-e. Tudja-e mit kell tenni sportolás, fizikai munka előtt és alatt. Vannak-e olyan sajátosságok, amelyek külön figyelmet igényelnek (pl. több műszakos beosztás, 24órázás). Ha kell a dietetikus is besegít.

Labor: HbA1c most már remélem mindenkinek lesz évente többször. De évente egyszer sor kell, hogy kerüljön egy részletesebb vizsgálatra. Ilyenkor felmérjük az esetleges szövődményeket, illetve a szövődmények kialakulásában a vércukorszint mellett szerepet játszó tényezőket. Szükséges egy teljes labor, amit ideális esetben már hoz magával a páciens. A labor attól teljes, hogy éhgyomri, a vércukorszint és a HbA1c mellett tartalmazza a vérzsírszinteket (össz- és HDL koleszterin, trigliceridek), a veseműködés paramétereit, vizeletvizsgálatot (albuminürítés, microalbumin), CRP-t (C-reaktív fehérje, szintje gyulladásokban emelkedik meg, és a szív- és érrendszeri betegségeknek is kockázati tényezője lehet) és főleg 1-es típusú cukorbetegség esetén a pajzsmirigyműködés vizsgálatát (TSH). Ez a minimum, én ezt még ki szoktam egészíteni májfunkciós paraméterekkel és vérképpel is, illetve, főleg 2-es típusú betegeknél, D-vitamin szinttel, mert az alacsony D-vitaminszint (ami a városi felnőtt lakosság körében igen gyakori), rontja az inzulin hatékonyságát.

A laborvizsgálatokon kívül fontos még a szemészeti vizsgálat. 2-es típus esetén előfordul, hogy már a betegség felismerésekor jelen vannak szövődmények, így nem lehet azzal halogatni, hogy valaki még csak most lett cukorbeteg. mert nem most lett. Csak most tudta meg. Alapesetben évente kell szemészet, amikor szemfenék-vizsgálat is történik (szemcseppel tágított pupillák mellett). Ha már vannak kialakult eltérések, és gyakrabban kell menni, akkor a szemész fog szólni. A pupillatágítás miatt egy darabig a pupilla reakciókészsége elvész, közvetlenül szemészet után nem érdemes vezetni, esetleg érdemes úgy időzíteni, hogy még ne kelljen rögtön elhagyni a rendelőintézetet (pl. ilyenkor lehet EKG-ra, egyéb vizsgálatokra menni).

A vérnyomás ellenőrzése is fontos. Az egy darab, rendelőben mért vérnyomás nem mindig mérvadó, bezavarhat fehérköpeny-jelenség. Szűrésnek megfelel, de ha magas értékekre van gyanú, akkor 24 órás vérnyomás monitorozás (ABPM) javasolt. Az EKG vizsgálat is része az éves ellenőrzésnek. Mellkas RTG is javasolt, de ez rendszerint egyéb okokból (tüdőszűrés, munkaalkalmassági vizsgálat) egyébként is megtörténik. Ha az érelmeszesedés kockázati tényezői halmozottan vannak jelen, akkor érdemes ezt is szűrni. A legegyszerűbb módszer a nyaki erek ultrahangos vizsgálata, ezek a fő artériák elég felszínesen helyezkednek el ahhoz, hogy könnyen vizsgálhatóak legyenek. Nekem persze könnyű, ezt a vizsgálatot rendszerint magam végzem. Bizonyos esetekben (panaszok terhelésre, halmozott kockázati tényezők, illetve intenzív mozgásprogram megkezdése előtt) terheléses EKG vizsgálat is javasolt. Mert inkább ellenőrzött körülmények között derüljön ki a baj, mint a biciklitúrán.

Az éves kontrollt nem érdemes elbliccelni, mert olyan bajok derülhetnek ki, amelyekkel jobb azelőtt foglalkozni, mielőtt panaszt okoznának. Ha már tünetek vannak, akkor rendszerint visszafordíthatatlanul nagy a baj.

Reklámok

About rmoeva

Dr. Palik Éva belgyógyász

KÉRDÉS, HOZZÁSZÓLÁS JÖHET!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s