Mesék a rendelőből 8.

Jó látni azokat az embereket, akiknek az útját a jó anyagcserehelyzetig végigkövethettem. Amikor a kezdeti nehézségek, vagy a köztes megingások után már csak örülni kell. Amikor már egy kicsit feleslegesnek is érzem magam, mert nélkülem is mennek a dolgok. Amikor már csak az éves kortroll technikai kivitelezésére kellek.

Apropo éves kontroll, ilyenkor ellenőrizzük az eszközöket is, és gyakran felmerül, hogy mikori a vércukormérő, lehet-e újat felírni (mert 6 évenként lehet). Érdemes felírni (akár magára a mérőre, alkoholos filccel), mikor váltottunk ki receptet, akár a mérőre is, mert amúgy a mérőn nem szerepel az évjárat, és ott töprengünk felette. Én általában bevezetem a dokumentációba, de nem biztos, hogy 6 év után ugyanaz az orvos van.

A metforminról már sokszor írtam, hogy milyen kiváló gyógyszer, a vércukorcsökkentésen túl is segíti az érrendszeri szövődmények megelőzését, csökkenti egyes daganatos betegségek kialakulásának kockázatát, sőt a szellemi teljesítmény hanyatlását is lassíthatja. Egy baj van vele, van akinél hasmenést, haspuffadást okoz. Általában, ha kis adagról indulunk és fokozatosan emeljük, akkor a bélrendszeri mellékhatások kiküszöbölhetőek. De van akinél így sem sikerül, és metformin mellett nem tud társaságba menni. Ilyenkor néha segít, ha azonos hatóanyagú, de más típusú készítményt próbálunk, mert sokszor a vivőanyag a ludas. Van egy elhúzódó felszívódású készítmény is, ami sokaknál beválik.

Egyszer egy fórumon valaki megsértődött azon, amikor azt mondtam, hogy a pumpa annyit tud, amennyit a kezelője, és bizonygatni kezdte, hogy mennyire sokat tud a pumpa. És a pumpa tényleg sokat tud, sok lehetőséget rejt magában, de azokat ki is kell használni. Ha valaki csak naponta 1x mér, nem tudja mikor merre jár a cukra, nem reagál a hipokra és a hiperekre, nem ismeri meg a szervezete reakcióit, akkor nem lesz jobb a cukra pumpával sem. Akkor a pumpa egyszerű kényelmi eszközzé válik, azaz nem kell annyit szúrni meg nem hagyja otthon az inzulinját. Kell, és érdemes sokat mérni, és kihasználni a szenzor adta lehetőségeket is. Mert igen biztató kísérletek zajlanak a szenzor és a pumpa összekapcsolásával, előbb-utóbb talán elérhető lesz, hogy a szenzor irányítja a pumpát, de azt érdemes jó állapotban kivárni.

A szenzort érdemes olyankor is használni a pumpa mellett, amikor éppen változik az életritmus. Átutazik az ember pár időzónán, vagy nappal helyett este fog dolgozni, vagy fizikai munka helyett ülőmunkát (vagy fordítva).

És még egy fontos dolog: sok betegségben alkalmaznak átmeneti, vagy tartós szteroidkezelést. Mozgásszervi betegségekben, súlyos asztmában, immunbetegségekben. A szteroid kezelés sokszor kikerülhetetlen, de tudni kell róla, hogy a vércukorszintet emeli. Ha ezt tudjuk, és számítunk rá, az inzulinadag emelésével, megfelelő korrekciókkal az anyagcsere kordában tartható

Reklámok

About rmoeva

Dr. Palik Éva belgyógyász

KÉRDÉS, HOZZÁSZÓLÁS JÖHET!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s