Mesék a rendelőből 9.

Egy újabb csodálatos javulás ezen a héten. Inzulinnal kezelt 2-es típusú cukorbeteg, HbA1c 3 hónap alatt 9.7%-ról kerek 8%-ra csökkent. A megoldást az alacsony glikémiás indexű táplálkozás hozta meg. A glikémiás index azt mutatja meg, milyen gyorsan szívódik fel az adott étel szénhidráttartalma, milyen tempóban emeli a vércukorszintet. És nemcsak a HbA1c javult, az étvágy (és a testsúly) is csökkent. Az alacsony glikémiás index és a lassú étkezés együttese, hamarabb okoz telítettség-érzést.

Van, akinek 10.6%-ról 8.8%-ra javult a HbA1c 3 hónap alatt. Ez is hasonlóan szuper. Még van egy kis időnk, hogy a 8% alatti értéket elérjük, remélem sikerül.

Másoknál nem ennyire jó a helyzet. Sajnos több olyannal is találkoztam, hogy tartósan jó anyagcserehelyzetű betegeknél (évek óta 8% alatti HbA1c) pont most, az új rendelet hatályba lépése után csúszott be egy 8% feletti érték. Nem ők azok, akiktől el kellene venni az analógot azt hiszem. Szerencsére egyelőre még legtöbbjüknek van érvényes javaslata, így most újult erővel figyelünk arra, hogy mi az ami eddig működött, és most valahogy nem.

És van, aki már sokmindent megpróbált, és mégsem sikerül a bűvös 8-as alá kerülni. Itt jön az, hogy na akkor gondolkodjunk. Csak épp sör nincs hozzá.

Néha nincs heuréka, nincs egy nagy dolog, amit ha megváltoztatunk, minden jó lesz. Néha sok apró változásból áll össze a jobb anyagcserehelyzet. Mondjuk kell egy feles pen (pl. a NovoPen Junior), mert korrekciónak sok az 1 egység is, és ezért rendes pennel csak a 15 felettieket lehet korrigálni. Meg kell a testmozgás, ami ha rendszeres, szépen tudja stabilizálni az anyagcserét. Az étrendet ilyenkor kell alaposan átnézni. Van, akinek segít a korábbinál alacsonyabb szénhidrát bevitel, a növényi rostok beiktatása (pl. hüvelyesek, barna rizs). Lányoknál a havi ciklus is befolyásolja a vércukrot.

Ha végképp nem jutunk dűlőre, segíthet a folyamatos vércukor monitorozás (CGMS), azaz a szenzor. A több napig tartó folyamatos vércukor-monitorozás alatt kiderülhetnek olyan rejtett hypok és hyperek, amelyek egyébként rejtve maradnak. És a napi görbéket összevetve a visszatérő trendeket is el lehet különíteni az egyszeri eltérésektől. Az éjszakai hypo-k felderítésére is alkalmasabb, mint az éjszakai mérés, mert nem kell felébredni hozzá. És az ébresztés hajnali háromkor befolyásolhatja a vércukorértéket.

Reklámok

About rmoeva

Dr. Palik Éva belgyógyász

KÉRDÉS, HOZZÁSZÓLÁS JÖHET!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s