Mesék a rendelőből 10.

Az eheti sikersztori: HbA1c fél év alatt 9 felettiről 7 alattira! Inzulinnal kezelt 1-es típusról van szó, a kezdeti rosszabb értékbe a remisszió (mézeshetek, honeymoon) is bejátszhatott. A remisszió az 1-es típusú cukorbajnak az a fázisa, amikor az inzulinkezelés megkezdése után a még meglevő béta- (inzulintermelő) sejtek átmenetileg magukhoz térnek, és egy darabig a saját inzulin segíti a kívülről bevittet. Közben a folyamat halad előre, az inzulintermelés fokozatosan (lényegében) megszűnik, és már csak a kívülről bevittre lehet támaszkodni. Ilyenkor az addig szint tökéletes értékek elindulnak felfelé, a kilengések megnőnek, a HbA1c is emelkedésnek indul, az addig könnyen kezelhető betegség több odafigyelést igényel. A remisszió időszaka nagyon változó lehet, felnőttekben rendszerint hosszabb, akár egy éven is túlnyúló lehet.

A sikerhez ezúttal hozzájárult: több mérés (a jelen támogatási rendszer napi 4xi inzulin mellett napi 5 tesztcsíkot támogat), a magas értékek észlelése és a megfelelő korrekció. Biztonsági háttérnek én is ott voltam, időszakosan megkaptam e-mailen a mért értékeket, és beleszóltam, ha kellett. De egyre kevésbé kellett.

A nagy melegekről is sok szó esett a héten, mert az extrém hőmérsékletek a vércukorértékeket sokaknál felfelé tolták. Ennek egyik oka lehet, hogy a nagy meleg folyadékvesztéssel jár, csökken a vértérfogat. 30 C felett mindenki ügyeljen arra, hogy sokkalsokkal többet kell innia, mint egyébként! (és persze a megfelelő korrekció is fontos).

Ha váratlanul a szokottnál magasabb értékek vannak, akkor gondolkodni és korrigálni kell. Amit mindenképp meg kell fontolni: a vércukorértékek emelkedhetnek, ha:

  • Gond van az inzulinadagoló eszközzel, és nem adja jól be az inzulint
  • Gond van az inzulinbeadási technikával (pl. inzulincsomókba megy az inzulin, ahonnan összevissza szívódik fel)
  • Kevesebbet mozgunk és/vagy több szénhidrátot viszünk be, és a kezeléssel nem korrigálunk
  • Valami csökkenti az inzulin hatékonyságát (inzulinrezisztenciát okoz). Ilyen lehet: valami gyulladás (akár észrevétlen) a szervezetben, vagy akár tartós stressz (pl. vizsgaidőszak)

Amíg rá nem jövünk a megoldásra, addig is: korrigálni kell

A pumpakezelés finomságai is sorra kerültek. A pumpánál lehetőség van arra, hogy a bolus elhúzódó, vagy részben elhúzódó legyen. A kéthullámú bolusnál meghatározható, hogy mennyi (hány százalék) menjen be azonnal, és mennyi lassabban. Azt is megadhatjuk, mennyi idő alatt. Pl. a bolus 50 %-a menjen be izibe, és 50% pedig 1 óra alatt. Ez akkor lehet hasznos, ha gyorsan és lassan felszívódó szénhidrátot is fogyasztunk. És van a szögletes bólus, amikor a bólus egésze lassan, meghatározott idő alatt kerül a szervezetbe. Pl. ha pattogatott kukoricát eszünk apránként, egy mozifilm alatt végig (a pattogatott kukorica egyébként nem egészséges, csak mondom).

A bázisoknál lehetőség van többféle bázis séma beállítására. Mondjuk van egy hétköznapi, meg van egy túrázós. Esetleg még egy hétvégi. És így nyáron mindig előjön a pumpa és a víz kérdése. Úszáshoz levesszük, nyilván. De mi van egy vizitúrán? Ha az ember nem tervez nagy borulást, akkor is érdemes valamilyen vízhatlan, cseppmentesítő tokot beszerezni. A Medtronic pumpákhoz van a Sport Guard tok. Úszni azért ezzel sem javasolt, de vizitúrán segíthet. És akkor már csak a tűző naptól kell megvédeni az inzulint.

About rmoeva

Dr. Palik Éva belgyógyász

4 thoughts on “Mesék a rendelőből 10.

    • Szivárgó Lantussal nem találkoztam mostanában. Megnéztem a kérdést és a válaszokat, mindenképpen érdemes a céggel felvenni a kapcsolatot. Érdekes lehet, hogy ez a probléma így halmozottan egy földrajzi területen jelentkezik-e, a szállítmánnyal, esetleg egyes patikák tárolási szokásaival lehet gond? A Sanofival egy páciensem nemrég más miatt vette fel a kapcsolatot, az egyik (már használatban levő) inzulinampullában valami szilárd úszkálót vett észre. Akkor bekérték az ampullát bevizsgálásra (még nem tudok eredményt).

      • Az oldalamon a Nanita nevű hölgy megtette a bejelentést . A jövő héten behozza hozzánk is a másik beteg az ampullát és beküldöm a Sanofis képviselőtől.

KÉRDÉS, HOZZÁSZÓLÁS JÖHET!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s