Mesék a rendelőből 11.

A múlt heti rendelés sajnos nem volt olyan problémamentes és hepi, mint a korábbiak. Érkeztek páran, akiknél kezdeni kell valamit a 8% feletti HbA1c-vel.

Volt persze olyan, akinél különösebb lelkiismeretfurdalás nélkül le tudtam cserélni az analógot humánra, mert ha valakinek az analóg előtt is és az analóg mellett is 10% körül van a HbA1c-je, és az életmódja sem olyan változó, hogy analógot indokolna, akkor humánnal is ugyanolyanok az életkilátásai, mint analóggal. Nála ismét elkezdtünk dolgozni az életmódon.

De ott van az a fiatal, aki nemrég került hozzám, épp csak elkezdtünk dolgozni a megoldásokon, a naplójában már látszik a javulás, de a HbA1c még nincsen célértéken. Nála dilemmában vagyok, küzdjünk-e az analóg folytatásáért, vagy (mivel úgyis kísérletező fázisban vagyunk) nézzük meg mit tud a humán, hiszen az analóggal sem volt minden szép és jó.

És ott a másik, aki még sosem járt 8% alatt, mióta ismerem (picit van felette), de az életmódja igen változó, humán inzulinnal nehezen lekövethető.

És látom azt a problémát, hogy mivel egy félévben mindkét HbA1c-nek 8% alatt kell lenni az analóg folytatásához, ezért ha az első érték 8% feletti, akkor nehezebb motiválni, hogy hajtsunk rá a 8% alattira. Persze nem az inzulinfelírás kellene, hogy a fő motivációs tényező legyen, de a késői szövődmények sokszor túl távoliak és megfoghatatlanok ahhoz, hogy kellő erővel bírjanak. Az inzulinfelírás meg itt van minden félévben.

A lényeg: A 8% alatti HbA1c fontos. Nem a rendelet miatt, hanem azért, hogy hosszú és egészséges életünk legyen (előre a Joslin éremért). Ha valakinél úgy alakul a helyzet, hogy humán inzulinra kerül, ne keseredjen el, és semmiképp ne adja fel. A humán inzulinnal is lehet jó a vércukor, és igazából az a lényeg.  Akinek meg nagyon fontos az analóg, mert a humánnal nem működik a rendszer, és az 50%-os támogatást nem engedheti meg magának, annak majd keressük a lehetőséget, hogyan lehet mégis egyedi támogatást kérni (egyelőre nem tudni, de valamit majd kitalálunk)

About rmoeva

Dr. Palik Éva belgyógyász

6 thoughts on “Mesék a rendelőből 11.

 1. Akkor olyan kerdesem volna hogy mihez tudok kezdeni en:
  5 eve I tipusu diabos, eletvitelem sportos: hetente tobbszor sportolok (futo bolond lettem), human inzulinon vagyok (actrapid, insulatard) es a HbA1c 5.4-5.9 kozott mozog.. ez csodas..de: egyre inkabb szeretnek at terni az analog insulinra mert egy csomo olyan elonyet latom ami most nem megoldhatatlan problema de azert bosszant (fel oraval kaja elott muszaj beloni, azert mar regebbi technologia etc.). Az orvosom viszont hallani sem akar arrol hogy at alljunk mivel jok az eredmenyeim (pedig nem idos foorvos).
  Erre megoldas a doki csere? ha igen milyen eljarasban lehet ezt elinditani? kikerem a papirjaimat es mondok egy Isten onnelt?
  koszonom a valaszat elore is.

  • A rendelet szerint annál indítható analóg kezelés, akinél vagy nem érhető el humán inzulinnal a 8% alatti HbA1c, vagy havonta legalább 4x előfordul étkezés után 60-90 perccel 10 mmol/l feletti vércukor, vagy havonta legalább 3x korrekciót igénylő hipoglikémia jelentkezik. a három lehetséges feltételből elég az egyik hozzá.
   Ha valaki nem elégedett a doktorával, akkor van mód cserére, fontos, hogy meglegyen az összhang hiszen hosszú távú kapcsolatról van szó. És mint a házasságnál, itt is mindenkinek más jön be. Elvileg az a módja, hogy az ember kér egy záró papírt az addig történtekről, meg egy beutalót az új helyre a háziorvostól. De ha a korábbi ambuláns lapok és laborleletek megvannak, még a záró papír sem létszükség. Váltás esetén érdemes előre felmérni hová akarunk átmenni, mennyi ott az előjegyzési idő stb,

   • Ertem koszonom: Tehat a konkluzio hogy csak akkor vagyok jogosult modernebb ellatasra ha: nem erdekel hogy mit hogyan eszem, nem mozgok, vagy hamisitok eredmenyt…:)
    valtassal kapcsolatos informaciot nagyon koszonom.

  • Humán inzulinok: Humulin R, Humulin N, Actrapid, Insulatard, Insuman Rapid, Insuman Basal
   Analógok: Humalog, Novorapid, Levemir, Apidra, Lantus
   Léteznek humán keverékek: Humulin M3, Insuman Comb
   És analóg keverékek, amelyek eddig sem voltak 100%-on támogatva: NovoMix, Humalog Mix

KÉRDÉS, HOZZÁSZÓLÁS JÖHET!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s