Mesék a rendelőből 12. Neuropátia és fájdalom

A múlt heti rendelésen a központban a fájdalom és a neuropátia volt.

Hogy mi az a neuropátia? A neuropátia idegkárosodást jelent. Több mindentől kialakulhat, például a cukorbetegségtől is. A cukorbetegségben kialakuló kisér károsodás érintheti az idegeket ellátó ereket is, illetve a magas vércukorszint közvetlenül is károsíthatja az idegek hüvelyeit. A végeredmény lehet fájdalom, de lehet érzéskiesés is. Ha a zsigerek beidegzése érintett, akkor romolhat a bélmozgás vagy a szívfrekvencia szabályozása is.

A múlt héten a fájdalmas neuropátiával küzdöttünk. A tartósan magas vércukor az idegeket károsítja, a fájdalom viszont, mivel stressz a szervezet számára, emeli a vércukrot. Ebből az ördögi körből nehéz kiszabadulni. Sajnos a neuropátia is olyan szövődmény, amit kezelni nehéz, megelőzni lenne jó. Ha már kialakult, akkor az elsődleges teendő az, ami mindig is: jó vércukorszintre kell törekedni. Érdemes kiiktatni minden mást, ami idegkárosodáshoz vezethet (pl. túlzott alkoholfogyasztás). A gyógyszeres kezelési lehetőségek közül az első helyen áll az alfa-liponsav (tioktánsav) kezelés, ami úgy tűnik, hogy a tüneti javulás mellett az idegkárosodáson is képes javítani. Érdemes lehet infúziós kezeléssel bevezetni a gyógyszert, melyhez mindenképpen szakorvosi javaslat szükséges. Kevésbé jól alátámasztott, de feltehetően kedvező hatású a nagy dózisú, benfotiamint is tartalmazó B-vitamin kombinációk szedése. Ezek egy része recept nélkül is kapható.

A fájdalmas neuropátiában sajnos a szokásos fájdalomcsillapítók gyakran hatástalanok, egyéb gyógyszercsoportok bevetésére lehet szükség. Egyes antiepileptikumok és antidepresszánsok kedvezőek tudnak lenni, de mindenképpen szakorvosi vizsgálat szükséges bevezetésükhöz. Egyrészt azért, mert a lábfájdalmat, ami a leggyakoribb tünet, számos egyéb betegség (érbetegség, izületi bajok) is okozhatják, amelyekre más lesz kedvező. Másrészt mert mint minden gyógyszer, ezek is rendelkeznek mellékhatásokkal, illetve összeveszhetnek a már szedett gyógyszerekkel (gyógyszer-interakciók).

Ha a neuropátia fáj, már az is elég baj, ennél csak az a rosszabb, ha már nem is fáj, mert érzéskiesés alakult ki. Azt hihetnénk ez nem is akkora probléma. De ha a mélyérzés (vibrációérzés) károsodik, az a járás stabilitását rontja. Ha pedig a fájdalomérzés vész el, akkor nem vesszük észre, ha baj van. Pl. ha belelépünk valamibe és megsebesülünk. Vagy a tábortűz lángja belekap a lábunkba (megtörtént eset!). Ezért fontos a lábak vizsgálata. Évente egyszer a szakrendelésen is meg kell, hogy történjen (akár az orvos, akár a szakápoló megfelelő személy erre). Ha már rég nem látta senki a lábunkat, akkor érdemes erre a gondozó csapatot emlékeztetni. De ennél is fontosabb az otthoni önellenőrzés, különösen ha igazoltan csökkent a fájdalomérzés, ugyanis csak így vehetjük észre az esetleges sebeket időben, még mielőtt nagyobb baj lenne belőlük. És ha seb van a lábon, akkor arra fokozottan oda kell figyelni, ha nem gyógyul, akkor orvoshoz menni időben, mert pici sebből is lehet nagy baj. És itt egy angol nyelvű video a lábvizsgálatról: http://www.youtube.com/watch?v=qXUcqVnqnYM

Neuropátia esetén a cipő is nagyon fontos. Mindenképpen legyen orra, ne legyen túl magas a sarka, ne törjön. Diabetes esetén évente egyszer lehetőség van kezelőcipő felírására, amit ortopéd szakorvos ír fel a diabetologiai szakrendelés javaslata alapján. Utána méretre készítik, szóval van utánjárás, de a végeredmény rendszerint megéri: egy olyan cipő, ami pont az ember lábára készül, többrétegű bélése felfogja a rázkódásokat, kipárnázza a láb esetleges deformitásait.

A nem neuropátiás fájdalom (pl. lumbágó) is emeli a vércukorszintet, hiszen ez is egy stresszhelyzet, mindegy mitől van a fájdalom. Ilyenkor kezelni kell a fájdalmat okozó eltérést, de addig is korrigálni kell a magas vércukorértékekre. Fontos, hogy a reumatologusok által gyakran használt (és nem mindig nélkülözhető) szteroidok sokszor még helyi (izületbe adott) alkalmazás esetén is átmenetileg megemelhetik a vércukrot. Inzulinkezelés esetén egyszerű többet adni, csak gondolni kell rá. Tablettával kezelt cukorbetegek mindenképpen szóljanak a reumatológián is a diabetesről, és ha mód van rá, érdemes a cukorbajt gondozó orvostól is segítséget kérni.

Reklámok

About rmoeva

Dr. Palik Éva belgyógyász

2 thoughts on “Mesék a rendelőből 12. Neuropátia és fájdalom

  1. Tisztelt Doktornő!
    Nincs érszűkületem, 5.9 a vércukorszint, magasvérnyomásra szedek Coverex As Kob 1 tabl. Kb 4-5 éve zsibbad mindkét talpam az ujjak alatt 5cm-ig.Tornáztatom, masszirotatom, de éjszaka annyira zsibbad, hogy nem tudok aludni.Kérem segítségét kihez fordulhatok, vagy így kell élnem azt is elfogadom, csak mondják meg.Előzmény 10 év alatt 3x nagyot estem fenékre, a farcsontom az utolsó esésnél nagyon fájt.Orvos nem látott.
    Bízva segítségében.
    Köszönettel: Erdei Kata

KÉRDÉS, HOZZÁSZÓLÁS JÖHET!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s