Mesék a rendelőből 13. A mérők pontosságáról (is)

A héten megint felmerült az a kérdés, mi van akkor, ha valaki tényleg önhibáján kívül kerül 8% fölé. Jelen esetben azért, mert a mérő nem volt pontos, csak a HbA1c vizsgálat során derült ki, hogy a mért értékek nem stimmelnek. Nem nagyon volt pontatlan (az azért feltűnt volna), csak épp egy kicsit. Közben megtörtént a kalibrálás, azóta 1-2 mmol/l-rel magasabbak a mért értékek, de ezzel már tudunk dolgozni.

A mérőkkel kapcsolatban. Az arany standard, a legpontosabb mérés a vénás vérből laborban meghatározott vércukorszint. Nem véletlen, hogy a diagnózis felállítására csak ez használható. Az ujjbegyből (kevert kapilláris vérből), vércukormérővel meghatározott vércukorszint esetében az egyre korszerűbb mérők egyre pontosabbak, de a módszernek is van szórása. Ha azonos vérmintát különböző mérőkkel mérünk, eléggé eltérő értékeket kaphatunk, akár 15-20% szórás is lehet. Riva Greenberg a neves diabetes blogger írt erről a közelmúltban a Huffington Postban. Érdemes a cikkbe belekukkantani annak is, aki nem tud angolul, a számok magukért beszélnek. Még akkor is, ha mg/dl-ben vannak. A cikk konklúziója az, hogy nagyszerű technikai fejlődésnek vagyunk tanúi, de az elsődleges fontosságú a nagyon pontos vércukormérő lenne, hiszen cukorbetegek milliói hoznak döntéseket a mért értékek alapján nap mint nap. És ha az érték nem pontos akkor a döntés sem lesz az. A módszer szórása mellett a másik hibalehetőség a nem megfelelő kalibráció, illetve a műszer koszolódása. Egy laborban a nagy mérőműszereket rendszeresen kalibrálják. A kihordási idő hat éve alatt a vércukormérőt is érdemes, ezt a szervíz tudja elvégezni.

Megint volt, akinél visszaálltunk humán inzulinra. Ha valakinél nem jár látható/mérhető előnnyel az analóg alkalmazása (10% feletti HbA1c-kről beszélünk), és az életmód sem igényel rugalmas kezelést, akkor a humán inzulinra visszaállás nem jár hátránnyal. Kicsit reménykedem, hogy inkább előnnyel, mert egy terápiaváltás azzal jár, hogy újra edukálunk, újra átvesszük nemcsak a humán inzulin sajátosságait, hanem mindazokat az általános tudnivalókat (diabetes alapok, étrend, életmód), amiről mindenki azt hiszi, hogy tudja, de aztán mégse. Néha egészen meglepő hiányosságok derülnek ki. Az páciens oktatás persze folyamatos kellene, hogy legyen, de ha nem változik a kezelés akkor néha elmarad, mert mindenki szalad, és az edukátornál is várakozni kellene, úgyhogy majd legközelebb. Az orvosnál a rendelésből egy emberre jutó 15-20 perc alatt nem nagyon van mód részletesen átbeszélni mindent, főleg, hogy a papírmunkával is végezni kell. A terápiaváltásnál viszont nincs kibúvó.

A szakorvosi javaslatokról. Ez tölti ki a rendelés jelentős részét. Az analóg inzulinokra adott javaslat már csak 6 hónapra szól, és aki a rendelet életbe lépése előtt (július 1) kapott 1 évre szóló javaslatot, annak is év végéig újat kell kapnia. Minden más gyógyszerre és a humán inzulinra is 12 hónapra szól a javaslat. A javaslat meghatározott adagolást tartalmaz, ezért ha dózismódosítással kel számolni, akkor érdemes a várható legmagasabb adagra írni a javaslatot (a légtelenítést is beleszámolva). Javaslat kell még a gyógyászati segédeszközökre, cukorbetegek esetében a tűkre és a tesztcsíkokra. A tűk esetében érdemes a javaslaton a megfelelő méretet (hosszt) is feltüntetni (nagyon soványaknál 6 mm, átlagos testalkatnál 8 mm használatos, míg jelentős túlsúly esetén 12 mm-es tűre van szükség). A tesztcsíkok esetében napi 4x-i inzulinadagolás esetén 1 hónapra 3 doboz (150 db) tesztcsík írható fel, míg napi 2x-i adagolás esetén 3 hónapra 2 doboz. A tűre és tesztcsíkra szóló javaslat 1 évre szól, és ezeket a rendelet szerint csak a háziorvos írhatja fel. Egy kivétel van, a vércukormérő, illetve ha írok fel mérőt akkor nyilván írok fel hozzá csíkot is, az első adagot. Ezen kívül szakorvosi javaslatot adok jogosítvány meghosszabbítására, a sportorvosnak, az adóhatóságnak. Meg a repülőre igazolást, hogy fel lehessen vinni a pent meg a mérőt. És ha mindezt megírtam, talán marad pici idő a páciensre is… (ezért szokott csúszni a rendelés).

Még egy problémába futottam bele, ami inkább év elején volt jellemző. A Novo ugyanis megváltoztatta az inzulinok csomagolását, egy dobozba 5 ampulla helyett 10 ampulla került. A receptíró rendszerekben viszont még benne van az 5 ampullás verzió, csak az már nem írható fel támogatással. Valószínűleg ezt találta meg az a háziorvos kollega, aki aki azért küldte a pácienst, hogy állítsam át más inzulinra, mert a Levemir már nem támogatott.

Reklámok

About rmoeva

Dr. Palik Éva belgyógyász

KÉRDÉS, HOZZÁSZÓLÁS JÖHET!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s