A DOC

A blogírás ötlete többek között onnan jött, hogy sok amerikai diabetes blogot, oldalt olvastam, amelyeket nagyon hasznosnak találtam. Ott a cukorbetegek on-line közössége nagyon erős és összetartó. Ez a Diabetes Online Community, becenevén a DOC. A sok különálló blog mellett vannak olyan “ernyőoldalak” ahová azok is írhatnak, akik nem akarnak egy saját blogot gondozni. Vannak diabeteses közösségi oldalak, mint a TuDiabetes vagy a Glu.

Ezek olyan helyek, ahol bárkit szívesen fogadnak, bármikor lehet kérdezni, és biztosan kapsz rá választ. Azokat a PWD-ket (Person With Diabetes, egy újabb rövidítés, bár ha a hozzátartozókat is idevesszük, akkor a People Touched by Diabetes az ide illő kifejezés),  aki tanácsokat adnak, non-profit szervezetek is egybefogják, ahol folyamatosan megkapják az új információkat, és ez valamiféle garancia arra, hogy az általuk leírtak megállják a helyüket. Ilyen pl. a Diabetes Advocates. Aki ennek a tagja, az a saját oldalán ezt emblémával jelzi. Hasonló csoport a Diabetes Social Media Advocates, ők rendszeresen tartanak élő chat-et (tuti nem így kell leírni ragozva) a Twitteren szerda esténként (keleti idő szerint este 9-kor, ez nálunk sajnos hajnal 3), hashtag: #dsma. Sokszor már az is elég, ha az ember tudja, nincsen egyedül. Erről szól a You Can Do This projekt, ahová kis videokat lehet feltölteni arról, hogy ha én meg tudom csinálni, akkor te is meg tudod.

A DOC hasznos a doktoroknak is, mert ezekről az informális helyekről sok olyan dolgot megtudhatnak, ami egy rendelésen nem biztos, hogy előkerül. A gyógyszer- és segédeszközgyártók is egyre komolyabban veszik a véleményüket. A DOC a nagyobb kongresszusokon is ott van, és tudósít is. Végre rájöttem, mire jó a Twitter, ott követtem az idei amerikai kongresszust, főleg a DOC közvetítésében, és nagyon hasznos volt. Megkockáztatom, hogy ha ott lettem volna sem tudtam volna jobban követni az eseményeket.

Tudom, hogy Magyarország nem Amerika. Annak, hogy ott olyan erős az online közösség, az részben ottani biztosítási rendszer az oka, amit azért nem biztos, hogy át akarnánk venni. Mert ha nincs biztosításod, csak akkor mész el dokihoz, ha visznek, mert sokba kerül. Ha meg van biztosításod, akkor sem mész a dokihoz ha nem muszáj, mert megugrik a biztosítási díj. És ha van biztosításod, akkor az szolgáltatás, tehát megpróbálsz utánajárni, hogy amit kapsz az jó-e. Meg sokkal nagyobb ország, sokkal több bloggerrel, akik együttesen már jelentős erős képviselnek. Itt egy összefoglaló a DOC kialakulásáról és fejlődéséről. Vannak kritikusai is, akik arra hívják fel a figyelmet, hogy sokan vannak offline, és velük is kellene törődni, de szerencsére egyre az több offline találkozó, rendezvény, illetve az ellátók felé történő visszajelzések talán rajtuk is segítenek.

Az angol nyelvű blogokat, oldalakat, Twitterfeedeket érdemes böngészni, mert még ha nagyon eltérőek is a lehetőségek, sok biztatást és gyakorlati tippet lehet összeszedni. De mit tegyen az, aki csak magyarul tud? Az utóbbi időben szerencsére itthon is nagyon sok olyan oldal, blog jött létre, ahol össze lehet szedni hasznos információkat, vagy akár csak egy kis biztatást. A jobb oldalsávban a Blogrollban egyelőre ömlesztve találhatóak a magyar és az angol blogok, oldalak, de előbb utóbb rászánom magam és szétválogatom őket. (Update: szétválogatva!)

Hasznosnak tartom a Cukkerberget, az Egy Csepp Figyelem alapítvány blogját. A CH diétát, ahol sok, pontosan kiszámolt recept található. A DiabGirl-t, ami nemrég indult, személyes élmények és hasznos tudnivalók jó stílusban egy 1-es típusú lánytól. Az Én és én meg az IR-em blog az inzulinrezisztenciáról szól. Az Egészség KeVa nem blog, hanem egy kérdés-felelet oldal, ahol (regisztráció után) bárki kérdezhet a cukorbetegségről és bárki válaszolhat rá. Egy diabetologiai szakasszisztens gondozza hihetetlen energiával. Ezek mind olyan helyek, ahová akkor is érdemes ellátogatni, ha nem konkrét választ keresel, hanem csak tudni akarod, hogy nem vagy egyedül, és egy kis bátorításra, plusz erőre van szükséged. A lista remélem még bővül (lehet ajánlani!)

És már elindultak a kapcsolódások, mert kiegészítjük egymást. Jó lenne még valamiféle validáció, jelvény (mint az USA-ban a Diabetes Advocates), hogy látni lehessen, ennek az oldalnak hinni lehet, az aminek mondja magát, nem kétes értékű terápiákat reklámoz. Ennek a mikéntjén gondolkodom most, hiszen az oldalak nagyrészt nem abszolút tudományos igazságokat írnak le, hanem személyes tapasztalatokat. Amelyek nagyon különbözőek. Nem vagyunk egyformák, nincsen mindenkinél ugyanúgy működő diéta, nem jó mindenkinek ugyanaz a sport, de még univerzális kezelési mód sem. De minél többféléről hallunk, annál jobb. És együtt messzebre juthatunk.

Mármint mi most még nem, de remélem egyszer a magyar megfelelőjének

Reklámok

About rmoeva

Dr. Palik Éva belgyógyász

KÉRDÉS, HOZZÁSZÓLÁS JÖHET!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s