Futás!

Futni jó. Mert csak két láb meg egy pár jó cipő kell hozzá. Mert futni bárhol lehet (na jó nem bárhol, de mindenki közelében akad olyan hely, ahol futni tud). Mert addiktív. A rendszeres futás hihetetlen örömhormon (endorfin) felszabadulással jár. Csapatban futni nagyon inspiráló. Ráadásul a futás jót tesz az erőnlétnek, az alaknak és a vércukornak is. Segíti az inzulin hatását.

Hétvégén mi is indulunk a Spar futáson. Na nem a maratonon, mert régen volt már, hogy sokat futottunk, most megelégszünk a 3500 m-rel. Addig meg folynak az edzések a Margitszigeten. Nevezni még nem késő, de mire figyeljen, aki futni szeretne?

Mindenképpen készülni kell rá! Diabetessel vagy anélkül, de mindenképpen edzések kellenek, fokozatosan emelkedő terheléssel. Igaz, hogy huszonvalahány éves koromban lefutottam egy 8 km-es versenyt úgy, hogy előtte évekig nem futottam, de az más tészta. Most már edzek rendesen, nem erőltetem túl magam, és csak akkora távot vállalok be, ami a jelen erőnlétemnek megfelel.

Ha valaki 2-es típusú cukorbeteg, vagy több évtizede 1-es típusú, akkor érdemes a felkészülést egy orvosi vizsgálattal kezdeni. Mert a szövődmények sokáig rejtve maradhatnak. Fel kell mérni, hogy a szívünk, az ereink rendben vannak-e. És az idegek.

A diabeteses idegkárosodás sokféle formában jelentkezhet, és gyakran érinti a lábakat. Ha a neuropátia érzéskieséssel, a fájdalomérzés hiányával jár, akkor a futás sajnos nem javasolt. Ilyenkor a láb bőre sérülékenyebb, a sérüléseket pedig nehezebb észrevenni, mert nem fájnak. Ha a mélyérzés (vibrációérzés, ezt tesztelik a hangvillával) csökken, akkor lehet futni, de nagyon gondosan kell a cipőt megválasztani (persze egyébként is). Érdemes olyan sportboltban vásárolni, ahol az eladók értenek a lábakhoz, tudnak adni tanácsot, esetleg meg is vizsgálják. Már kialakult idegkárosodás esetén lehetőség van cukorbeteg cipő felírására, amelyet méretre készítenek. Ez persze nem futócipő, nem is kell benne futni, de a bélése rendszerint kivehető, más cipőbe (pl. a futócipőbe) áthelyezhető. Csak ilyenkor a futócipő vásárlásakor a belekerülő betét is legyen nálunk.

Megvan a cipő, jöhet a zokni. Mindenképpen nagyrészt természetes anyagból készült zoknit válasszunk, de a zokni anyaga csak az egyik szempont. Fontos a gumirozás, a zokni ne csúszkáljon, ne gyűrődjön. A futózoknik azért jók, mert a lábfej közepénél is van egy gumírozott sáv, ami a helyén tartja a zoknit, így az nem töri fel a lábat.

Jó a zokni, jó a cipő. Emellé fontos a láb rendszeres ellenőrzése. Egyébként is, de futás előtt és után különösen lényeges, hogy átnézzük a lábunk, nincs-e rajta seb, nem törte-e fel a cipő. A bőrkeményedések nyomáspontot jeleznek, itt a cipő jobban nyomja a lábat a kelleténél, ezek a veszélyeztetett pontok.

Lábunk rendben, rendszeres edzés rendben. Mire figyeljünk még? Már az edzések alatt ismerjük meg, hogyan reagál a szervezetünk a sportra. A mozgás fokozza az inzulin hatását, legyen az saját, vagy kívülről bevitt. Ugyanannyi inzulin több szénhidrátot tüntet el a vérből. Ezért a sportra készülni kell, a kezelés módosítását meg kell tanulni. Az inzulinadagon biztosan csökkenteni kell, távtól, erőnléttől, egyéni inzulinérzékenységtől függően az aznapi bázison, a mozgás előtti és utáni bóluson is. Emellett plusz szénhidrátra is szükség lehet. Tablettás kezelés mellett nehezebb önállóan variálni, vonjuk be kezelőorvosunkat is a felkészülésbe! Itt a plusz szénhidrátbevitel lehet a megoldás. Mennyiséget szándékosan nem írok, ez nagyon egyéni.

És mindig legyen nálunk szénhidrát, ne hagyatkozzunk a frissítőpontokra. Könnyen szállítható a szénhidrátpótló gyümölcszselé, mi túraboltban szoktuk beszerezni. Nem morzsálódik, nem nyomódik össze, sokáig eláll, egy adagban 20 g szénhidrát van. Jó lehet még a 2 dl-es gyümölcslé. Ebben is kb. 20 g szénhidrát van, és egyúttal folyadékpótlást is biztosít.

Mert a megfelelő folyadékpótlás igen fontos. A jelentős folyadékhiány a szervezet megfelelő működését akadályozza, emellett emeli a vércukrot. És ha nagyon kiszáradunk, az a bőr alatti szövet keringését, és így az inzulin felszívódását is befolyásolhatja. Ezért futás előtt is igyunk eleget, és a frissítőpontokat is érdemes kihasználni. Ahogy egy futótárs már felhívta rá a figyelmet, a gyanúsan neonszínű izoizéket érdemes elkerülni, ha az ember nem szokott hozzájuk. Összetételük ugyan jól hangzik, de az adalékanyagoknak kellemetlen hatásuk lehet a gyomor- bélrendszerre. Én amikor próbáltam alig tudtam lenn tartani, de másnál meg a normál irányú bélmozgás gyorsult fel nemkívánatos módon.

És amit szinte mondani sem kell: a bemelegítés és a levezetés és a nyújtás. Sérülten pedig semmiképp ne fussunk. Aki valamiért nem tud futni, annak sem kell kimaradnia a jóból, lehet segíteni és drukkolni.

Reklámok

About rmoeva

Dr. Palik Éva belgyógyász

KÉRDÉS, HOZZÁSZÓLÁS JÖHET!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s