Mesék a rendelőből 15.

A sokat kárhoztatott inzulinrendeletnek azért van pozitív hatása is. Rég elveszett emberek kerülnek elő, akik évek óta nem jártak gondozáson, mert a háziorvos nem figyelt rá, hogy lejárt a javaslat. De most minden analógos pácienst beküldenek, én meg néha döbbenten látom, hogy milyen régen volt itt utoljára. Kicsit nehezíti a helyzetet, hogy közben gyakran labor sem készült, így hiába készül most friss, az “utolsó 2 HbA1c”-ből a régebbi akár 3 évvel ezelőtti is lehet.

Persze értem én, hogy macerás eljönni a rendelésre, meg sorban ülni, és kidobott időnek tűnik, főleg ha látszólag minden rendben van. De mindenképpen jó, ha átnézzük az eszközök működését, megnézzük, hogy minden technika olyan jól megy-e, minden tudás olyan naprakész-e, mint ahogy szeretnénk. A szövődmények szűréséről nem is beszélve. A diabeteses szövődmények ha már tünetet okoznak, akkor már régen késő. Akkor kell őket felfedezni, amikor még meg lehet őket állítani.

És egy neuralgikus pont: a naplóvezetés. Macerás egy kis füzetet hurcolni, körmölni bele, így a XXI. században. De naplót vezetni megéri. mert hiába van meg az aktuális értékre a megfelelő korrekció, a napi értékek áttekintése, több nap méréseinek egymás mellé helyezése olyan trendekre hívhatják fel a figyelmet, amelyek nem derülnek ki, ha csak az egyes pontokat nézzük külön külön. Viszont a trendek felismerése (hol sok a bázis, hol kevés, mindig ugyanakkor vannak-e a hipok) segíthet a kezelési rendszer optimalizálásában.

De tény ami tény, a XXI. században élünk. Nem muszáj füzetkébe vezetni a vércukorértékeket. Az itthon elsősorban használt D-cont mérőkhöz van egy web alapú rendszer, a www.dcont.hu. Lehet a mérőből az adatokat közvetlenül feltölteni, grafikonokat képezni, trendeket elemezni és az eredményeket (mondjuk a kezelőorvossal) megosztani. De más típusú mérőkhöz is létezik hasonló rendszer. És remélem egyszer hozzánk is eljut az iBGStar, amely egy iPhone-ra csatlakoztatható mérő. Más mérők meg más okostelefonokkal kapcsolhatóak össze. Egyszerűsített verzió, ha valaki excel táblában vezeti az értékeit, ezt akár e-mail mellékleteként lehet elküldeni.

A hipokról. A hipoglikéma mindenképpen gond, mert befolyásolja a gondolkodást, mert zavartságot, akár eszméletvesztést okozhat. Mert legyengít. Mert meg kell állni. Mert utána a Somogyi hazavágja a cukrot. Ennél csak egy nagyobb gond van, ha már meg sem érzi az ember. Rendszerint minden cukorbeteg jól ismeri azt az érzést, amikor a cukor elindul a normál tartomány alá. Ilyenkor akár mérés nélkül is mehet a korrekció 15-20 g szénhidráttal (de persze célszerű megmérni, hogy lássuk honnan hová érkezünk). Régóta fennálló cukorbetegség, gyakori hipok esetén viszont előfordulhat, hogy az ember nem érzi meg, és az elég nagy baj. Kimarad az izzadás, a remegés, és rögtön a zavartság, súlyos esetben az eszméletvesztés az első tünet, halálra rémítve mindenkit, és esetleg veszélybe sodorva a szenvedő alanyt. Ilyenkor az első teendő a hipok lehetőség szerinti kiiktatása, akár azon az áron is, hogy a céltartományt átmenetileg egy kicsit feljebb helyezzük. Ha a hipokat sikerül megszűntetni, vagy legalább jelentősen ritkítani, akkor a hipok megérzésének képessége visszatérhet. Egy személyes élménybeszámoló a nem megérzett hiporól (angolul): http://asweetlife.org/michael/blogs/blood-sugar-control-blogs/hypoglycemia-unawareness-has-it-arrived/30589/

És a heti sikersztori: februárban HbA1c 10% felett, most pedig 8% alatt. Örül a lelkem.

Úgyhogy legyen itt egy video Nikki Lang-tól, aki énekes, és mellesleg 1-es típusú cukorbeteg:

Reklámok

About rmoeva

Dr. Palik Éva belgyógyász

3 thoughts on “Mesék a rendelőből 15.

  1. Kedves Éva, terhességi cukorbetegség után lettem 2-es típusú cukorbeteg. 180 gr ch diétán vagyok, ezt tartom, kicsit kevesebbet is eszem. 6 hónapos a kisbabám, szoptatok. A szülés utáni 4 hónapos kontrollon szeptemberben 5,6 volt az éhgyomri cukrom, a HbA1c 5,9. Ez teljesen jó az orvosom szerint is. Nem kéne méregetnem itthon a cukrom, de azért időnként mérem, és nagyon meglep, hogy 7 alatt nem nagyon mérek, evés után 9-10-11-re is felmegy – ez az első 4 hónapban is így volt, nagyon megleptek a fenti jó eredmények. Van esetleg ötlete, mi lehet a kettő közti különbség oka? A mérőm 1 éves, tiszta. Segítségét előre is köszönöm, H

    • A vénás és a kapilláris vérből mért cukor között előfordulhat különbség. Ezzel együtt a mért értékek alapján magasabb Hba1c lenne várható. Érdemes lenne a mérőt is elvinni a következő vérvételre, és megmérni vele a levett vér glukózszintjét, és azt összehasonlítani a labor által mérttel. Éhomi értéknél 15% eltérés megengedett, ha ennél nagyobb a különbség érdemes mégiscsak szervízbe vinni a mérőt

      • Köszönöm szépen, tehát a mérőben lehet a hiba. A következő 3 hónapos laboros mérésnél tesztelem. És gratulálok a bloghoz, örülök, hogy van honnan tájékozódni a témában. Üdvözlettel, H.

KÉRDÉS, HOZZÁSZÓLÁS JÖHET!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s