Mesék a rendelőből 16.

A héten ismét felbukkant egy elveszett bárány a rendelésen. Ha valaki sok éve nem járt itt, annak az szokott lenni a hátránya, hogy gyakran HbA1c sem készült az eltelt időben. A rendelet ugyan ad haladékot október közepéig, hogy a legutóbbi 2 érték alapján lehet javaslatot adni, függetlenül attól, hogy mikor készültek, de szakmailag aggályos 3 évvel ezelőtti értékek alapján javasolni bármit.

A fogyásról. Sajnos az életmódváltás csak lassan hoz eredményt. Ezért roppant frusztráló, hogy már több hete mozog az ember, meg az étkezésre is odafigyel, az a fránya mérleg meg nem mozdul. Pedig a pozitív megerősítés kell, hogy működjön a dolog. Ilyenkor egyrészt türelem, mert a kilók rendszerint nem pár nap alatt szaladtak fel, így ahhoz is idő kell, hogy leszaladjanak. Másrészt meg ki kell kísérletezni, kinek mi a legjobb étrend. Mert bár egyes diétákat időnként hajlamosak egyedül üdvözítőnek beállítani emberek, de igazából az egészséges étrend egy spektrum. Nincs olyan, ami mindenki számára üdvözítő, ugyanis nem vagyunk egyformák. A közelmúlt tudománya a nutrigenomika, ami azt vizsgálja, hogyan hatnak egymásra a gének és a táplálkozás. Sajnos még nem tart ott a dolog, hogy csinálunk egy géntérképet és megmondjuk mit kell enni. De annyit azért lehet tudni, hogy egyes tápanyagok különböző genetikai háttér esetén különböző módon befolyásolják a testsúlyt. 

Jelenleg még géntérkép alapján személyre szabott étrend nincsen, vannak bizonyos általános alapelvek, és a többit mindenkinek magának kell kikísérleteznie. Van, akinek a szénhidrátban szegényebb étrend (ésszerű határok között!) jön be, másnak a vegetáriánus étrend segít. Ami tuti, és ebben minden komoly dietetikus egyetért, hogy minél inkább feldolgozott az élelmiszer, annál rosszabb. Ez nem azt jelenti, hogy csak nyers kaját együnk (bár vannak ilyen irányzatok is), hanem azt, hogy kerüljük a fehér lisztet, a cukrot, a fehér rizst, a húskészítményeket, konzerveket, porételeket. A többi élelmiszer arányát mindenkinek magának kell kikísérletezni.

A rendelésen egy speciális probléma is előkerült: mi van, ha a hasnyálmirigy egyáltalán nem működik. Nemcsak a Langerhans szigetek, hanem az egész. Az emésztőenzimek termelése is károsodik. Ilyen leggyakrabban ismételt, vagy krónikus hasnyálmirigy gyulladás miatt alakul ki, de van olyan is, hogy valakinek valami miatt kiveszik a hasnyálmirigyét. Ilyenkor nemcsak az inzulin hiányzik, de a hiányzó emésztőenzimek miatt a tápanyagok felszívódása is elhúzódhat. Persze ilyenkor étkezések előtt be kell venni tabletta formájában a hiányzó enzimeket, de ezek hatása nem mindig teljesen olyan, mint az eredetié. Ezért az étkezési analóg inzulinok ellenjavalltak lehetnek (ki kell mérni), mert az baj, ha az inzulin hamarabb szívódik fel, mint a szénhidrát.

És a korrekciókról. Sokszor, sokat beszélünk róla, de még mindig előfordul, hogy valakinek gondot okoz, hogy önállóan változtasson az adagolásán. Ha ilyen probléma van, erről is beszéljünk, mert nem minden nap egyforma, és nem áll ott mindenki mellett a doktor mindig.

Reklámok

About rmoeva

Dr. Palik Éva belgyógyász

KÉRDÉS, HOZZÁSZÓLÁS JÖHET!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s