Mesék a rendelőből 17

A nagy nemzeti ünnepek mindig meglátszanak a rendelésen. Mert a múlt heti rendelés október 23-ra esett volna, így ennek megfelelően elmaradt. Páciens viszont nincs kevesebb, csak összezsúfolódnak. Így a heti rendelésen közel 2x annyi ember volt, mint máskor. A tömeget növeli az inzulinrendelet is, mert most döbbennek rá a háziorvosok, hogy a tavaszi 1 éves javaslat is lejár idén. A tömeg pedig nem jó. Várakozni sem jó odakint, de a rendelőben sem könnyű a megszokott alapossággal figyelni, kérdezni és vizsgálni, amikor minden vizsgálat alatt 2 újabb karton érkezik. És a fokozott terhelést az informatikai rendszer is megérzi, és összeomlik. Egy rendelés alatt akár többször is.

Persze ilyenkor ráhúz az ember, akár 2 órát, de így is kicsit sürgetős kapkodós a hangulat. Mindig fontos, de ilyenkor különösen, hogy a páciens felkészült és résen legyen. Azaz gondolja végig előre azokat a problémákat, amiket mindenképpen meg akar beszélni. Listát írni ér. És a pecsétes papírokat (igazolásokat, recepteket) nézze ő is át, hogy mindenhol ott legyen az aláírás meg a pecsét, jó helyen legyen az iksz, ne kelljen duplán jönni. Nálunk van a házban patika, így legalább a receptekről hamar kiderül, hogy sikerült-e hibátlanul minden.

A szakterületek, főleg a belgyógyászaton belüliek, nem válnak el élesen egymástól. Ha valaki hozzám jár a cukra miatt, és megvan a bizalom, akkor nekem mondja el az egyéb gondjait is. Itt kell ügyesnek lenni, mert amit jól és gyorsan, a páciens érdekében meg tudok oldani, azt miért ne oldjam meg. Viszont tudni kell nemet mondani, ha valamin tudom, hogy nem, vagy csak aránytalanul nagy nehézségek árán tudok segíteni. Ezt általában saját kárán tanulja meg az ember, amikor bevállal pár olyan problémát, amiről utólag derül ki, hogy inkább nem kellett volna. Ha a cukordoktor nem segít a rokon idősotthoni elhelyezésében, vagy a csípőműtét megszervezésében, akkor az (általában) nem azért van mert undok, hanem mert nem tud.

Ezen a héten egyvalaki került át analógról humán inzulinra. Ha így is úgy is rossz az anyagcserehelyzet, nem hozott látványos javulást az analóg, ha valaki megmondja, hogy nem fog szénhidrátot számolni és nem fog önálló korrekciókat alkalmazni (minden rábeszélőképességem ellenére), akkor ő nem fog rosszabbul járni a humán rendszerrel, sőt ilyen esetekben a kötöttebb napirend még előnyös is lehet. Aki viszont az analóg mellett javuló cukrokat mutat, és ki tudja használni az analógkezelés előnyeit, annál mindent megpróbálok, hogy ne kelljen visszaállni. Tuti megoldásom nincsen még. Amit fontos tudni: az analóg kezelés nem mindenkinél jár előnnyel. Nincs két egyforma cukorbeteg, mindenki számára meg kell találni az optimális kezelést. Azt, ami neki a legjobb.

Annak nagyon örültem viszont, hogy azok, akik a tavasszal elkezdtek a jó anyagcserehelyzetre gyúrni, ők rendszerint tartják is a jó értékeket, nemcsak rövid fellángolásról volt szó. Ez pedig fontos, leginkább azért, mert így van esély a szövődmények megelőzésére. És ez a lényeg.

És sok egyéb apróság: Kikerült a támogatásból az elmúlt évben az Ascensia tesztkorong. Ez persze keveseket érint, de páran ki tudták használni annak az előnyét, hogy egy tesztkorong tulajdonképpen 10 tesztcsík, ezért extrém körülmények között könnyebb vele a mérés, mint a többivel. Ennek kapcsán ismét szólok, érdemes megjegyezni, hogy mikor történt a vércukormérő felírása, mert a kihordási idő 6 év, annál hamarabb nem lehet újat írni. Persze ha a mérőt nem receptre váltotta ki valaki, akkor nincs megkötés az újnál, talán csak az, hogy receptre csak inzulinkezelés esetén írható fel (a tesztcsík is).

Amiről az éves kontroll kapcsán már volt szó, különösen 2-es típusnál és régóta fennálló 1-es típusnál fontos az érbetegségre hajlamosító társbetegségek (magas vérnyomás, kóros vérzsírok) rendszeres ellenőrzése, és az érrendszer állapontának felmérése, aminek a legegyszerűbb módja talán a nyaki ér (carotis) ultrahang.

Na meg a vesszőparipám, az alvás. A rossz minőségű vagy nem elegendő mennyiségű alvás, a napszaki ritmus felborulása megterheli a szervezetet. Emeli a vérnyomást, elősegíti a hízást, felborítja a vércukrot. Ezért mindenképpen törődni kell vele. Az alvási apnoenél viszonylag egyszerű a dolog, általában CPAP (pozitív léguti nyomást fenntartó készülék) javasolt.

Ha nincs horkolás, nincs apnoe, de mégis gond van az alvással, akkor kicsit több utánjárást igényel a dolog. Gyakran lelki problémák állnak a háttérben, de lehet gond a nem megfelelő környezettel, életvitellel is. Ilyenkor érdemes alvással foglalkozó szakembert felkeresni, mert a jó alvás alapjaiban változtatja meg az életminőséget.

Szóval jó éjszakát, szép álmokat mindenkinek!

Reklámok

About rmoeva

Dr. Palik Éva belgyógyász

KÉRDÉS, HOZZÁSZÓLÁS JÖHET!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s