Mesék a rendelőből 18

Ma időszakos áramszünet színesítette a rendelést. Ugyan bejelentették előre, de ettől nem lett jobb, mivel minden a számítógépen keresztül megy. A receptet még csak-csak megírom kézzel, de a vizsgálatokat a gépben kell feladni, a javaslatokhoz szükséges formanyomtatványok is abban vannak. Próbáltam egy kicsit csoportosítani a feladatokat, a gépet igénylőket megcsinálni, amíg van áram.

Ma a szteroidkezelés volt a visszatérő momentum. A szteroidok, főleg ha tablettában vagy vénásan adják őket, emelik a vércukrot. A mellékvesekéreg hormonjai ők, fő funkciójuk a stresszhelyzetre való reagálás, és ilyenkor fontos, hogy a glukóz, mint gyorsan felhasználható üzemanyag, mobilizálódjon a raktárakból. Viszont ha az ember cukorbeteg, akkor hiányzik az az inzulinhatás, ami ezt a gyors felhasználást lehetővé tenné. A szteroidtartalmú gyógyszereket rendszerint az immunrendszer túlzott aktivitásának csökkentésére használják, olyankor, amikor nagyon nagy szükség van rájuk. Az sajnos ilyenkor rendszerint nem opció, hogy ne adjunk ilyen gyógyszert. A másik lehetőség az, hogy az inzulin adagjának emelésével kompenzálunk. Mérni kell, és figyelni mi történik. Az inzulinigény akár a többszörösére is nőhet, ez nem baj, csak arra kell figyelni, hogy ha a szteroid adagja csökken, akkor az inzuliné is.

Ma is voltak évek után felbukkanók. Akiket 2-3 év kihagyás után a rendelet kerget vissza a szakrendelésre, azoknál azért szerencsére nagy baj nincs, jó a cukor, jó a HbA1c. Legalábbis akiket eddig láttam. Úgy gondolom azért nem küldte őket a háziorvos olyan nagyon eddig, mert nem volt baj.

És olyan is akadt, aki tőlem hallotta először, hogy megváltozott az analóg inzulinfelírás szabályozása, és kell hozzá 2 HbA1c. Persze HbA1c és vércukornapló nélkül nem szívesen írtam fel eddig sem inzulint, hiszen akkor honnan tudom, hogy amit javasolok, az működik-e, vagy éppen valami teljesen másra van szükség.

Voltak pozitív élmények ma is, jó látni azt, amikor valaki kezd ráérezni arra, hogy mi mindent tehet magáért. Amikor kiderül, hogy ha a méréshez az eredmény végiggondolása és a terápia módosítása társul, akkor igenis sokat lehet javítani a dolgokon. Amikor nem én fogalmazom meg, hogy egy ilyen betegségnél a páciens a felelős a mindennapokért.

De valaki megint visszakerült humán inzulinra. Mert a sikeres analóg kezeléshez mérni kell. És értelmezni a kapott értékeket. Az intenzifikált analóg kezelés nagyon jó eszköz, de csak akkor, ha valaki megtanulja használni. Ha a HbA1c sem így sem úgy nem megy 10% alá, akkor nincs igazán értelme.

Sajnálom, amikor a média ellenem dolgozik. Tavasszal a rendelet kapcsán pár helyen megjelent, hogy a diétát úgysem lehet tartani, és különben is drága. Az ilyen mondatok sajnos van, akiben nagyon megragadnak, azóta is visszahallom, hogy ne jöjjek az egészséges étrenddel, mert úgysem tudják megfizetni, meg úgysem lehet betartani, benne volt az újságban. Pedig sok embernél már az is javulást hozhatna, ha ugyanazt enné mint eddig, csak kevesebbet. Nem kell primőrt enni, meg lazacot, jók a hüvelyesek, a magyar halak, az idényzöldség.

De hogy pozitív és előremutató témával zárjam a bejegyzést, ismét előkerült, hogy hogyan készüljön egy cukorbeteg a gyermekvállalásra. A lényeg ez, hogy készüljön. Mert a magzat pont abban az időszakban a legérzékenyebb, amikor az ember még azt sem tudja, hogy terhes. Ezért már jóelőre rendezni kell az anyagcserét, megvizsgálni minden lehetséges szövődményt. És ha minden optimális, indulhat a fogamzás! A terhesség során változik az inzulinérzékenység, és nemcsak az inzulin mennyisége, hanem az adagok eloszlása is módosulhat. Erre is készülni kell ehhez kell egy csapat. Már Minárik Ede is megmondta. Kell egy csapat, akik cukorbeteg terhesekkel foglalkoznak, és pontosan tudják mi várható.

Reklámok

About rmoeva

Dr. Palik Éva belgyógyász

KÉRDÉS, HOZZÁSZÓLÁS JÖHET!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s