Lábvizsgálat

Vasárnap kinn jártunk az Egycseppes Világnapon. A Spar futáson szerzett tapasztalatokon felbuzdulva ismét lábvizsgálatot csináltam.

Volt érdeklődés rendesen, főleg a nap első felében, úgy nézett ki fel sem tudok állni. Érdekes tapasztalat volt, ilyenkor mindig sokat tanulok. De mit is csináltam pontosan?

A lábon elsősorban a cukorbetegség okozta szövődményeket keresem. Meglepően sokan jöttek olyanok, akik nem cukorbetegek. Őket egy idő után átirányítottam a szemközti cipő és betétkészítőkhöz. Kivéve azt a családot, akik bár nem voltak cukorbetegek, otthon maradt családtagjuk már elveszítette a lábát diabetes miatt. Az ő (szerencsére) teljesen egészséges lábuk vizsgálata alkalom volt arra, hogy beszélgessünk arról, mire figyeljenek, mit tehetnek családtagjuk másik lábának megőrzése érdekében. Sajnos súlyos érelzáródás esetén a család már nem sokat tehet, de ha a lábszövődményekben inkább az idegkárosodás (a neuropátia) dominál, akkor a rendszeres lábellenőrzés (van-e sérülés), a megfelelő lábápolás (illat és szinezékmentes lábkrém, horzsakő, megfelelő pedikűr) sokat segíthet, valamint az is, ha a sérüléssel időben szakemberhez fordulunk.

De vissza a vizsgálathoz. Először megkérdezem, van-e panasz. Az érszűkület járás közben okoz panaszokat, gyakran a lábikrában, míg a neuropátia, az idegkárosodás gyakran inkább nyugalomban, esetleg éjjel, zokniszerű elrendezésben. Az izületi, vagy isiáz szerű panaszok nem a diabetessel függenek össze.

Aztán megnézem a lábat. Figyelek a bőrkeményedésekre, mert azok mindig nyomáspontot jelentenek, lábdeformitást, nem megfelelő lábbelit, vagy a kettő kombinációját. Figyelem a láb bőrét is, neuropátiában a láb bőre elvékonyodik, száraz, hámló lesz. Ilyenkor különösen fontos a jó lábkrém használata. Lehet kapni kifejezetten cukorbetegek számára kialakított lábkrémeket, de sok cukorgondozónak van saját, “csinálós” krémje, ami rendszerint olcsóbb a gyárinál. A testápoló a lábfej ápolására nem igazán jó, mert híg, gyakran irritáló illat- és színanyagokkal. Nézem, hogy vannak-e sebek, berepedések. A sebeknél a felülfertőzés jeleit kell figyelni (ezt otthon is), mert a baktériumok is szeretik a cukrot, magasabb vér- (és szöveti) cukorszint esetén gyorsan elszaporodnak. A láb bőrének gombásodása is ezért veszélyes, az okozott berepedések utat nyitnak a baciknak.

Nemcsak a lábat, hanem a cipőt is megnézem. A “csini”, magas sarkú, hegyes orrú cipő egyáltalán nem javasolt, igazából senkinek, de ha valaki diabetessel él, akkor különösen nem. Így télvíz idején nem probléma, de a nyitott orrú cipőkkel is óvatosan, mert sérülhetnek a lábujjak.

A megtekintés után jön a tapintás, a lábfejet ellátó ereket próbálom kitapintani. Ez persze csak alapszintű szűrővizsgálat, az érszűkületről igazán pontos képet ultrahangos, Doppleres vizsgálattal lehet kapni. Az ér tapintásával egyidőben a lábfej hőmérsékletét is vizsgálom, mert súlyos keringési zavar esetén hűvössé válik.

Ezután jön a beidegzés szűrővizsgálata. Hangvillapróba során a vibrációérzést vizsgálom, megrezegtetem a kalibrált hangvillát és a talpát a nagylábujj tövére helyezem. Akkor kell szólni, amikor a rezgés abbamarad. Sajnos volt, aki már egyáltalán nem érezte.

A monofilamentum során különböző vastagságú műanyag szálakat érintek a talphoz, a kérdés, hogy érzi vagy nem érzi. Sajnos van, aki már a rajzszöget sem érzi meg, ilyenkor fontos a láb gyakori vizsgálata, mert a sebeket, sérüléseket nem kíséri fájdalom.

Még ha volt idő és nem kígyózott a sor, a hideg és meleg érzést is megnéztem, ez egy olyan eszközzel történik, aminek az egyik vége fém, másik vége műanyag.

Egy ilyen alkalom leginkább figyelemfelhívásra jó. Általában nincs idő mindkét lábat megvizsgálni, pedig kellene. Persze ha van panasz akkor a panaszosabb lábat néztem, és ha az egyik láb teljesen rendben van, akkor kicsi az esélye, hogy a másikon nagyon nagy a baj. Ha valakinél eltérést találok, akkor a következő lépés mindenképpen a szakrendelés. A fájdalmas neuropátia gyógyszeres kezeléséhez szakorvosi javaslat kell. Érzéskiesés, lábdeformitások esetén fontos a megfelelő cipő, ilyenkor a diabetes szakrendelés adhat beutalót az ortopédiára. Itt került elő a probléma, sokaknak volt rossz tapasztalatuk a gyógycipészekkel. Stevebácsi a cipőjét a Vas utcában csináltatta, és nem volt problémája, aki tud még jó gyógycipészt, ne tartsa magában!

Érszűkület esetén érsebészeti vizsgálat javasolt, ő dönti el, hogy műtét vagy gyógyszer. Ami fontos, hogy az ilyen rendezvényektől függetlenül is a lábvizsgálat legyen az éves kontroll része. Persze sokszor nincs elég idő, meg sokan vannak, de a lábunk fontos dolog, ragaszkodjunk hozzá! Hallottam olyan (nem magyar) rendelőről, ahol szőnyegen kell bemenni, és a szőnyeg szélénél a páciens leveszi a cipőt. Így nem megy el idő a vetkőzéssel, és a mezítláb az figyelmezteti a dokit/asszisztenst is. Jó lenne valami ilyesmi, mert nekem sem mindig jut eszembe, különösen ha az asztalon levő kartonok száma és a rendelés végéig hátralevő idő nem áll arányban egymással. Szóval tessék követelni, tessék rám szólni. Legalább évente egyszer.

A Világnapról egyébként: nagyon jól éreztem magam. A közösség nagyon fontos dolog, és jó, hogy a kisgyerekesek és az idősebbek mellett sok fiatal is kinn volt. Jó, ha van egy közösség, ahová tartozni lehet.

About rmoeva

Dr. Palik Éva belgyógyász

KÉRDÉS, HOZZÁSZÓLÁS JÖHET!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s