Mesék a rendelőből 20. Metabolikus szindróma, inzulinrezisztencia

Avagy az esetek halmozódásáról. Néha egy rendelés mintha tematikussá válna, egymás után jönnek a nagyon hasonló problémák. A héten többen is jöttek, akiknél cukorbetegség ugyan nem igazolható, de különböző anyagcsere-eltérések miatt nálam kötöttek ki mégis.

Az ifjú hölgyeknél az inzulinrezisztencia gyakran központi téma. Rendszerint a termékenységre gyakorolt hatás miatt, de egyéb tünetek (elhízás, kóros szőrnövekedés, hónalj alatti pigmentáció) is felvethetik a gyanút.

Az inzulinrezisztencia azt jelenti, hogy ugyanannyi inzulin kisebb hatást tud kiváltani, kevesebb cukrot tud a vérből a sejtekbe bevinni. A cukor ugyanis csak úgy tud a sejtekbe belépni, ha glukózszállító molekulák kézenfogva átviszik a sejtmembránon. Ezek a glukózszállító molekulák pedig inzulin hatására aktivizálják magukat. Ha csökken az inzulinérzékenység, akkor egy inzulinmolekula csak kevesebb glukózszállító egységet tud mobilizálni.

Az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség sokszor észrevétlenül mennek át egymásba. Eleinte a hasnyálmirigy még megtermeli azt a többlet-inzulint, ami a megfelelő cukorszállításhoz kell. Aztán egy idő után már nem tud lépést tartani. És vannak akiknél a hasnyálmirigy inzulintermelő kapacitása eleve csökkent, normál esetben még elvan, de a fokozott szükséglettel már nem tud mit kezdeni. Ha az inzulintermelés kevesebb, mint amire szükség van, akkor megemelkedik a vércukor, és kialakul a cukorbetegség.

Az inzulinrezisztencia kialakulásához sok minden hozzájárulhat, veleszületett hajlam, hormonális hatások, krónikus gyulladás. De az inzulin hatékonyságát az életmód is erősen befolyásolja. Inzulinrezisztencia gyanúja esetén (de igazából anélkül is) az első lépés a megfelelő életmód kialakítása. Többféle hatékony étrend van, ami mindegyikben közös: minél kevésbé feldolgozott élelmiszereket célszerű fogyasztani. Azaz kerülni kell a cukrot, a fehér lisztet, a fehér rizst, de a húskészítményeket (májkrém, párizsi), félkész ételeket, ételporokat is. Előnyösek a halak, a zöldségek (különösen a zöld leveles zöldségek), az olajos magvak. Az étrend mellett nagyon fontos a rendszeres mozgás. Ezt nem mindig könnyű beiktatni, de a megoldást mindenkinek magának kell megtalálnia.

Fiúknál a pocakosodás, a kissé magasabb vérnyomás, a kissé elcsúszott vérzsírok jelezhetik, hogy valami nincsen rendben. A pocakban levő zsír olyan anyagokat termel, az inzulinhatást gátolja. Sokszor először nem is a cukor mászik el, hanem a koleszterin meg a triglicerid, de ezekre is érdemes odafigyelni.

Úgyhogy adtam munkát a dietetikusnak bőven. Mert az egészséges étrend alapjait könnyű elmondani, de ezt a mindennapi konyhatechnikára nem mindig egyszerű lefordítani. Ráadásul van aki laktóz érzékeny, a másiknak sok a sava, a harmadik puffadásra hajlamos, van akinél meg társbetegségek módosítják a diétát.

Azért voltak cukorbetegek is, a javaslatért érkezők szerencsére ezúttal mind 8% alatti HbA1c-vel. Egyvalaki érkezett, akinek úgy tűnt, tényleg nincs előnye az analóg kezelésből (2-es típusú beteg, aki nem használta ki a kezelésben rejlő lehetőségeket), ezért humán inzulinra álltunk vissza. És úgy tűnik, az átállás kapcsán a plusz figyelem, az, hogy “valami új” van, eredményt hozott, azaz a vércukorértékek javultak, több mérés is van, ami alapján döntéseket lehet hozni. És végülis az a fontos, hogy a cukor jó legyen. Jó lenne, ha mindenkinél az erre legjobban alkalmas kezelést választanánk, választhatnánk.

Az inzulinrendelettel nem tudom mi lesz, remélem sikerül ésszerűsíteni kicsit a gyakorlati megfontolások alapján. De ami nagyon fontos, a megfelelő életmód, és a jó anyagcserehelyzetre való törekvés mindenkinek saját érdeke. És csak együtt megy!

Reklámok

About rmoeva

Dr. Palik Éva belgyógyász

2 thoughts on “Mesék a rendelőből 20. Metabolikus szindróma, inzulinrezisztencia

 1. Kedves doktornő,

  segítségét kérném, mert nem tudok választ találni egy makacsul visszatérő problémámra. Háromnegyed éve állapították meg a 2-es típusú cukorbetegségemet, humán inzulint kapok, amit napi 4-szer kell adnom és 130 gram szénhidátot ehetek naponta, napi hatszori étkezésre elosztva. A kezdeti laborleleten kicsit magasabb volt a triglicerid szintem, a koleszterin és az összes többi értékem normális volt, a cukor akkor 20-as volt. Ez már a kórházi tartózkodásom alatt rendeződött. A szeptemberi újabb laborvizsgálatnál minden értékem (koleszterin…stb) mind normális lett, a cukor akkor reggel 8 volt, a HbA1c érték pedig 6,2% volt. Mindez rendben is lenne, azonban, bár az orvosom, mikor elvittem hozzá a leletet, elégedett volt és azt írta fel a lapra, hogy a mért értékeim zöme 5 és 8 között van, én mégis elégedetlen vagyok kicsit. Azt tapasztalom, hogy minden hónapomra jellemző az, hogy vannak napok, amikor minden különösebb ok nélkül fel (11-12-re), illetve le (3-4 közé) futkos a cukrom, pedig igyekszem betartani a diétát és a megszabott időket is. Ez azért probléma, mert mindeközben valóban a mérések 85%-ában 5 és 8 közötti értékeket mérek, de az ilyen ugrálások sokszor egy napon belül történnek. Most nem arra gondolok, hogy a hypo (ami egyébként eddig 3-szor fordult csak elő 6 hónap alatt, ami sztem humán inzulinnal elég jó eredmény) után nem tudok olyan keveset étkezni, ami mondjuk egy óra elteltével már ne 12-re lökné fel a cukromat, mert ezt a jelenséget Ön is leírta itt a blogon, ezt ismerem. De az ilyen eseményektől eltekintve bármely “hétköznap” hypo nélkül is megtörténik, hogy pl. reggeli előtt 6, étkezés után 9,6 (vagy 12,2!!!). És akkor ugyanezen a napon, normális tízóraizás után ebéd előtt 3,5-öt mérek és kezdek rosszul lenni!!! Mitől? Amikor amikor ugyanazt reggelizem, mint tegnap, tegnapelőtt…stb, és akkor mondjuk 6-ról felment 6,7-re étkezés után. Mitől van ilyen különbség rendszeresen két, egyformának tűnő nap között?

  Kérdésem tehát: az ilyen napon belüli ingadozásokat, amik leginkább elősegítik a szövődményeket, hogyan tudom kordában tartani, ha minden erőfeszítésem dacára ez történik? Van esetleg valami gyógyszer, gyógytea, élelmiszer, módszer, bármi, ami a kiegyensúlyozottabb értékeket elősegíti, vagy talán van valami, amit rosszul csinálok? Ugyanis hiába jó a HbA1c érték, amit az orvos lát, ha az 3-as és 12-es értékek eredőjeként áll elő.

  Azt gondolom, kérdésem még sok más beteget is érinthet, ezért előre is köszönöm a válaszát.

  Teaház

  • A vércukor ingadozásait nagyon sok dolog okozhatja, amire nem mindig könnyű rájönni. Még ha valaki mindig ugyanazt eszi is, ugyanannyi inzulinnal, akkor is nagyon széles határok között mozoghat a vércukor, mert befolyásolja a testmozgás, a stressz, nőknél a menstruáció (rendszerint a menstruáció előtti napokban vannak magasabb cukrok), bármilyen betegség és az időjárási frontok is. Ezek egy részét ki lehet figyelni, és készülni rá az inzulinadag változtatásával, más részét sajnos csak utólag lehet lereagálni. Az első lépés a megfigyelés, lehet-e valamihez kötni az eltéréseket, milyenek azok a napok amikor fel, vagy le mennek a cukrok, miben különböznek a többitől. Érdemes lehet a szakrendelésen az oktató nővérrel is beszélni, konkrét gyakorlati tanácsokat kérni. Sajnos maga a betegség sem mindig ugyanolyan, 2-es típusban a felismerés utáni életmódváltás jelentősen át szokta alakítani az anyagcserét, és a kezelésen is ennek megfelelően kellhet módosítani.

KÉRDÉS, HOZZÁSZÓLÁS JÖHET!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s