Használjuk az internetet

Az internet, ha megfelelően használjuk, jelentős javulást hozhat a krónikus kórállapotokkal élők, például a cukorbetegek életében is. De nem szabad elfelejteni, hogy az internetre bárki bármit feltehet, tehát az, hogy olvassuk, nem feltétlenül jelenti azt, hogy igaz.

Már az e-mail-lel együtt jelentősen megnőtt a széles körben továbbított ellenőrizetlen információk (ún. hoax-ok) mennyisége. Ez aztán a közösségi oldalakon hatványozottan megnőtt. Tegye fel a kezét, aki fenn van a Facebook-on és az utóbbi hetekben-hónapokban nem kapott megosztást a citromról, vagy a pécsi rákellenes csodaszerről (a nullsíkról most nem beszélek). Ezek azért különösen veszélyesek, mert azt már nagyjából mindenki tudja, hogy Bill Gates nem osztja szét a vagyonát, de egy tudományosnak látszó érvelésnek hajlamos bedőlni az, aki nem szakember. Ráadásul aki cukorbeteg, daganatos beteg stb, az minden reményt szeretne megragadni. Persze ezek az információk off-line is terjednek.

De miért károsak ezek, hiszen a citromlé ártani nem árt, a pécsiek által forgalmazott táplálékkiegészítő is előnyös lehet?

Az egyik veszély az, hogy ezek az üzenetek gyakran tartalmaznak összeesküvés-elméletet, hogy az orvosok / a gyógyszeripar tudják ezt, csak titkolják, anyagi haszonszerzés végett. Márpedig egy krónikus betegség esetében a páciens és a gondozó csapat jó kapcsolata alapvető fontosságú. Ha nincs bizalom, az sokat ronthat a kezelés minőségén (ebbe majd máskor mennék bele).

Másrészt az említett módszerek veszélytelenek, de néha felbukkannak olyan kezelési javaslatok, amelyek az egészségre (vagy csak bizonyos emberek egészségére) károsak lehetnek. De már az is veszélyt rejt magában, ha valaki a “csodaszert” a valóban hatékony kezelés helyett alkalmazza. Előfordult már, hogy (kezdő) 1-es típusú cukorbeteg váltotta le az inzulin csodaszerre, katasztrofális eredménnyel.

Cukorbetegeknek különösen ügyelni kell, mert a neten terjedő jótanácsok általában nem tesznek különbséget 1-es típus és 2-es típus között (hogy egyéb típusokról már ne is beszéljünk). És ami 2-es típusban esetleg hatásos, az 1-es típusban teljesen hatástalan lehet.

Az on-line (és off-line) terjedő alternatív kezelési módok egy része persze lehet hasznos, de hogyan válogassuk szét az ocsút a búzától? Nem olyan könnyű. Ezen a linken van egy infografika (sajnos több, mint 1 éve nem frissítették, de a lényeg látszik), táplálékkiegészítőket ábrázol, a középen levő vízszintes szaggatott vonat felett vannak azok, amelyek hatékonysága bizonyítottnak tűnik (ráklikkelve a tanulmányok is előjönnek), míg alatta sokkal többen vannak, ahol nincs, vagy ellentmondó a bizonyíték. A körök nagysága pedig a fellelhető információ mennyiségét mutatja, így látható, hogy a Google találatok száma és az adott szer hatékonysága között semmilyen összefüggés nincsen. Alant képként, de érdemes az oldalt is megnézni.

snakeoil_supplements_956

Ami első látásra gyanús lehet: ha titkos, a hivatalos szervek által eltitkolt információt ígérnek, ha sok a felkiáltójel, különösen ha halmozottan!!!

A gyakoribb hoax-ok, tévinformációk, általában egy gyors Google kereséssel lebuktathatóak, és már az első találati oldalon rálelünk a cáfolatra. Magyar nyelvű, orvosi tévinformációkkal foglalkozó oldal a Ködpiszkáló, itt is érdemes szétnézni. A gyakoribbak a Háziorvosblogon és a Webbetegen is fel szoktak bukkanni. Ha valami már az Urbanlegends-en is fenn van, akkor azzal az információval rendszerint nagy baj van.

Ha ilyen könnyen nem dönthető el, hogy valós információval van-e dolgunk, angolul tudóknak érdemes az angol nyelvű oldalakat is feltúrni. Feltehetően hiteles az információ, ha szakmai szervezetek oldalain is megerősítik, ha tudományos szaklapra hivatkozás van benne (és nem csak Mari néni nyilatkozik, hogy vele csodát tett).

És ha mégsem hoax? Mert vannak hatékony alternatív gyógymódok is. Ha a netes kutatás alapján úgy tűnik, hogy hasznos információra bukkantunk, érdemes a kezelőorvossal egyeztetni, hogy a talált lehetőség szerinte nekünk személy szerint hasznos lehet-e, illetve alkalmazása esetén szükséges-e valamilyen módosítás a kezelésben.

És ha kialakul itthon is egy jó és erős on-line közösség, ott konkrét tapasztalatokról is értesülhetünk, mi az ami teljesen sületlenség, illetve kinek mi és hogyan működik a gyógyszereken túl is  (jó példa erre a KeVa). Tehát van internet a közösségi oldalakon túl is, de itt is figyeljünk rá: információt csak megbízható forrásból!

Reklámok

About rmoeva

Dr. Palik Éva belgyógyász

KÉRDÉS, HOZZÁSZÓLÁS JÖHET!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s