Mesék a rendelőből 22. Karácsony előtt utoljára

Ezen a héten csak kicsit voltak többen a szokottnál, nem ismétlődött a múlt heti őrület, bár a rendelőt most is én zártam. És nagyon jó ütemben érkezett mindenki (pedig a közlekedés karácsony hetében eléggé kiszámíthatatlan), szóval azt hiszem senkinek nem kellett borzalmasan sokat várni.

Örömteli események jutottak erre a hétre is, olyan valaki érte el az álomhatárt, azaz a 8% alatti HbA1c-t, akinek már nagyon rég óta nem sikerült. Szép kariaji, mindig mondták, hogy az a legértékesebb, amit az ember maga készít. Úgyhogy kívánom mindenkinek, hogy ilyesmivel tudja meglepni magát.

Olyan is érkezett, aki nyár elején érte el először a 8% alatti HbA1c-t, de úgy tűnik a változás tartós, azóta ismételten jó értéket mért a labor.

Volt, aki pár hónapja visszakerült humán inzulinra analógról. És úgy tűnik ez a váltás adta meg azt a lökést, amitől megindult az odafigyelés, az öngondoskodás, az összefüggések keresése, és ezzel együtt az értékek szórásának csökkenése.

Olyan is akadt, akit a rendeletnek megfelelően kénytelen voltam analógról humánra visszaállítani, sajnos. Nem tudom mi lesz a rendelettel, de akárhogy is lesz, jó lenne, ha mindenki törekedne a jó anyagcserehelyzetre, rendeletektől függetlenül. Sok a macera, annyi mindenre kell figyelni, és vannak napok amikor egyszerűen nem működik semmi, és az ember egyszerűen belefárad. De az eredmény rendszerint megéri, a jó anyagcserehelyzet jó közérzetet és kevesebb szövődményt eredményez. És ez az, amit mindenki megérdemel, nem a L’Oreal.

Persze megint ott van a probléma, hogy limitált a rendelési idő, nehéz 10-15 percbe belesűríteni minden jótanácsot, rájönni minden problémára. A páciensnek is nehéz, hogy minden kérdés eszébe jusson, és minden választ megjegyezzen. Sokat segít az oktatónővér meg a dietetikus, de nem vagyunk ott mindig mindennap. Aki/ami mindig ott van, az a DOC, a Diabetes Online Community, az online közösség. Érdemes kihasználni, mert sok hasznos és gyakorlatias tanácsot kaphatunk. Az itthoni oldalak közül (a teljesség igénye nélkül), érdemes a Cukkerberget, a CH diétát, DiabGirl-t és az Egészség KeVa-t figyelni, Facebook oldalukkal egyetemben. Aki érti az angolt, érdemes az amerikai oldalakat figyelni, rengeteg van belőlük, vannak élénk fórumok, élő chatek a Twitteren és a Facebook-on is (sajnos nálunk olyankor rendszerint éjszaka van). Jó kiindulás a TuDiabetes, a Diabetes Daily vagy a Diabetes Mine.

És aki teheti, érdemes lehet beszerezni a Think Like a Pancreas című könyvet. Minél többet olvasom annál jobban tetszik. Inzulinnal kezelt pácienseknek szól,  gyakorlatias, jól követhető, megtanít arra, hogyan pótoljuk a hiányzó inzulintermelést a lehető legjobban. Példákkal magyaráz, a fejezetek végén összefoglal. Nagyon sok minden személyes tapasztalaton alapul, hiszen a szerző is cukorbeteg. Jó lenne egy magyar verzió is.

Az ünnepek alatt mindenki vigyázzon magára, nemcsak arra, hogy mit eszik és mennyit (nem) mozog (majd jövünk karácsonyi posztokkal), hanem a lelki egyensúlyra is. Már most a rendelésen is előkerültek problémák. Mert a karácsony a szeretet ünnepe, meg fény, meleg és csillogás, de akinél megoldatlan problémák vannak, azok ilyenkor hajlamosak az előtérbe kerülni. Mert tél van, hideg, és korán sötétedik, a karácsony sok embernél stresszhelyzetet okoz, és mire a fán kigyulladnak a fények már mindenki összeveszett mindenkivel. Próbáljuk meg a problémákat, sérelmeket elengedni, a másoknak megfelelni vágyást meg különösen. Mindenkinek kívánom, hogy pont olyan karácsonya legyen, amilyet szeretne. Csendes vagy zajos, meghitt vagy nyüzsgős, otthonülős vagy elmenős, használjuk ki a soknapos ünnepet és szusszanjunk egy kicsit. Ha már a diabetesből nem lehet szabadságra menni, legalább a stresszből sikerüljön, ezt kívánom mindenkinek!

Terry-Keelan-Dec-2012-Cartoon-DiabetesForTheHolidays

Reklámok

About rmoeva

Dr. Palik Éva belgyógyász

KÉRDÉS, HOZZÁSZÓLÁS JÖHET!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s