Recipe fructosum

Az elmúlt napokban körbe-körbe járt a neten egy cikk, amely szerint Beteg lesz és elhülyül a gyümölcscukortól. A szerző nélküli, forrást be nem linkelő cikkeket nem szoktam elolvasni, de ez annyiszor jött velem szembe, hogy kénytelen voltam utánanézni, miről is van szó.

fructose

A cikk a Psychology Today-re hivatkozik. Már eleve fura, hogy egy étrendi kérdésben miért egy pszichológiai forrás lenne a megfelelő. Rákeresve kiderül, hogy a Psychology Today nem egy szaklap, hanem egy portál illetve egy magazin, ahol a fruktózról szóló cikk 2012 szeptemberében jelent meg, és novemberben frissítették. A dívány cikke gyakorlatilag ennek a fordítása, így nem véletlen, hogy nincsen szerző. Sajnos valódi forrásokat az eredeti cikk sem tartalmaz, így nem könnyű utánajárni, mi is az igazság.

A lényeg azonban ott van az első bekezdésben: a fruktóz nem méreg, minden a mennyiségtől függ. A fruktóz, vagy gyümölcscukor természetes cukor, számos gyümölcsben megtalálható. De nem kell megijedni, ha valaki sok gyümölcsöt eszik, az nem a fruktóztól fog megbetegedni, legfeljebb hascsikarást kap. A fruktózt az 1970-es évek óta használják nagyobb mennyiségben édesítésre, leginkább kukoricaszirup formájában. Az elhízás járványszerű terjedésének a kezdetet is erre az időszakra datálódik, ezért régóta vizsgálják az összefüggést.

Közben a fruktózt a répacukor (szacharóz) helyettesítésére is javasolták cukorbetegeknek. Ennek az az oka, hogy a fruktóz nagyon lassan emeli a vércukorszintet (alacsony a glikémiás indexe), miközben sütésálló, és megfelelő térfogata is van, ami sütésnél fontos lehet. Közben azonban egyre többször felmerült, hogy a fruktóz nagyon alacsony glikémiás indexe nem feltétlenül előnyös. Sajnos, mint ez a tanulmány is megállapítja, nagyon kevés jó minőségű vizsgálat van a témában, ezért nehéz eldönteni, pontosan hol is az igazság.

Mit csinál a gyümölcscukor? (aki nem szereti a biokémiát, az ezt a részt ugorja át) A gyümölcscukrot önmagában nem tudja hasznosítani a szervezet, előbb át kell alakítania. Ez a májban történik, ahol a fruktóz felvételét  nem szabályozza az inzulin. Itt a molekula több lépésben végül gliceraldehiddé bomlik, amely továbbalakulhat glukózzá, és végső soron glikogénné (ebben a molekulában tárolja az emberi szervezet a glukózt). De a gliceraldehid trigliceriddé is alakulhat (így tárolja a szervezet a zsírt). Ez alapján feltételezik, hogy a magas fruktóztartalmú étrend a kelleténél jobban hízlal. Ezt egy friss elemzés nem erősítette meg. Viszont a fruktóz és a többi cukor energiatartalma megegyezik, így a fruktózzal készült ételek energiatartalma sem csökkentett. Viszont a vele készült ételeket sokszor diabetikusnak nevezik, ami bár nem azt jelenti, hogy fogyókúrás, mégis sokakban ezt a benyomást kelti. Arra utalnak adatok, hogy a fruktóz a jóllakottságot esetleg kevésbé váltja ki, de ezek még nagyon kezdeti adatok, azaz az agyi aktivitást vizsgálták MRI-vel önkéntesekben. Ahhoz, hogy erről bizonyosan lehessen nyilatkozni, több, hosszabb távú vizsgálat szükséges.

Nézzük végig a cikk állításait:

1. A fruktóz fogyasztása megemeli a trigliceridszintet, ami az agyi funkciókat rontja. A trigliceridszintre gyakorolt hatás nem egyértelmű, már kialakult 2-es típusú cukorbetegségben is csak nagy adagok (> napi 5 g) rendszeres fogyasztása esetén voltak megfigyelhetőek. A magas trigliceridszint, mint minden olyan kockázati tényező, ami az ereket károsítja, az időskori elbutulás kockázatát növeli. Nem a fruktóz, a triglicerid.

2. A magas fruktóztartalmú diétától feledékeny leszel. Ez egyetlen, állatkísérletes vizsgálatra hivatkozik. A cikkben emlegetett UCLA kutatók által végzett vizsgálatot nem találtam semmilyen módon, egy hasonló vizsgálat volt, amit Georgiában végeztek. Itt a patkányok olyan táplálékot kaptak, ahol a bevitt kalóriák 60%-a származott fruktózból. Ez nyilván nem egy reális, emberekre adaptálható étrend, de nem is az étrend hatását vizsgálták, hanem az általa létrehozott zsírmájét. Tehát az emberi fruktózfogyasztás hatására ebből a vizsgálatból semmi nem vonható le.

3. A fruktóz hatása csak a férfiakat érinti. Ezt a megállapítást is az előző (60% fruktóztartalmú táplálékos) patánykísérlet alapján sikerült  tenni.

4. A fruktóz időskori elbutulást, esetleg Alzheimer kórt okoz. Ismét a patkánykísérletek alapján. A szakirodalmat böngészve vannak olyan adatok, amelyek felvetik ezt a lehetőséget, és vannak amelyek semmilyen összefüggést nem mutatnak. Egy újság egyazon számában két ellentétes vélemény is van, konszenzus továbbra sincsen.

Az eredeti cikk még említi a depressziót is, de igazán erre sem találtam adatot.

A tanulság az, hogy a cikk állításait nem igazán támasztja alá bizonyíték. Ami bizonyos, ha sok fruktózt eszünk, akkor meghízunk, zsírmájunk lesz és a vérzsírok is elmásznak. Pont mint akkor, ha másból eszünk sokat, és attól hízunk el. Azok a cukorbetegek, akik időnként megengedtek maguknak egy fruktózzal készült sütit, mert utána nem szállt el a cukruk, ezután is megtehetik. Ha az étrend alapvetően egészséges, sok benne a zöldség, van benne gyümölcs, kevés benne a fehér liszt és a húskészítmény, akkor belefér. Ha meg naponta többször eszünk disznótorost fehérkenyérrel, akkor meg úgyis mindegy.

Az édesítőszereket most nem elemezném részletesen, megtette helyettem nemrég az origo. Érdemes az ételek természetes édességére hagyatkozni, ha csak lehet, de ha néha használunk cukorpótlót, édesítőszert, attól nem dől össze a világ. az agyunkat (és egyéb szerveinket) az elhízás, a mozgásszegény életmód és a nem megfelelő táplálkozás következtében kialakuló magas vérnyomás, kóros vérzsírszintek és egyéb káros folyamatok fogják károsítani. Minden a mértéken múlik (ha a mérték nem a vödör). És nem a fruktóztól fogunk elhülyülni, hanem attól, ha nem gondolkodunk. Nézzünk a szenzációhajhász címek mögé és döntsünk az adatok és nem az érzelmek alapján!

UPDATE: közben valaki megküldte az UCLA cikket. Ez is egy szép példa a közösségi média erejére. Ez is egy állatkísérletes cikk, alapvetően arról szól, hogy a 15% fruktóz tartalmú étrend mellett (ez is nagyon magas arány) kísérleti patkányokban (csoportonként 6 db) magasabb inzulin, glukóz és trigliceridszintet találtak, és memóriazavar is kimutatható volt, viszont ezeket az eltéréseket csökkenteni illetve kivédeni lehetett omega-3 zsírsavak bevitelével.

A lényeg nem változott. A túlzott édesítés továbbra sem javasolt, más cukorral sem, együnk sok halat, és ne próbáljunk meg állatkísérletes adatokból egyértelmű emberi konzekvenciákat levonni.

Reklámok

About rmoeva

Dr. Palik Éva belgyógyász

5 thoughts on “Recipe fructosum

  1. Visszajelzés: Betegek leszünk-e a gyümölcscukortól? | Urban Legends

  2. “…és ne próbáljunk meg állatkísérletes adatokból egyértelmű emberi konzekvenciákat levonni”
    Ez nagyon fontos megállapítás. Hasonló konzekvencia (nomeg némi hátszél a gyógyszeripartól) vezetett a koleszterin-mítoszhoz is.

  3. Visszajelzés: Önkéntes | Egy orvos kalandjai Angliában

  4. Na igen. A szójás riogatás is cardiomyopathiás patkányokon kapott eredményből jött. Ráadásul egy sem döglött meg, legalábbis a cikk nem írja…

KÉRDÉS, HOZZÁSZÓLÁS JÖHET!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s