Mesék a rendelőből 24.

Ezen a héten sorozatosan olyasmibe botlottam, amiről azt hittem, már túl vagyunk rajta. Többen is érkeztek, analóg inzulint használók, aki kb 1 éve jártak nálam utoljára gondozáson és javaslatért, és az eltelt idő alatt nem készült HbA1c. Ez nagyon megnehezíti a dolgomat, mert a rendelet az analóg inzulin szakorvosi javaslatot fél éven belüli kettő darab megfelelő HbA1c eredményhez köti. Októberig volt a türelmi időszak, amíg elég volt egy friss (féléven belüli) és egy bármikori HbA1c, de annak már vége.

Ilyenkor ráadásul gyakori az a felállás, hogy a javaslat már egy ideje lejárt, és az utolsó inzulinfelírás utolsó ampullája van a penben. Nehéz ügy, különösen ha az 1 évvel ezelőtt (=utolsó ismert) HbA1c jó magas. Én most ezt azzal hidaltam át, hogy elkezdjük begyűjteni a két HbA1c-t, szerencsére most már nem kell 90 napot várni a két vérvétel között. addig meg 50%-os támogatással írom fel az inzulint. Javaslatot meg majd írok, ha lesz ami alapján írjak. Nem tudom ez így teljesen szabályos-e, de nekem logikusnak tűnik.

Nagyon kérek mindenkit, ne hozza magát (na meg a doktort) ilyen helyzetbe. Az inzulin (gyógyszer, tesztcsík, tű stb) javaslatról lehet tudni, hogy mikor jár le, érdemes felvésni a naptárba jóelőre. És persze az inzulint rendszeresen felíró háziorvosnak is illett volna tudni, hogy félévente 2 HbA1c szükséges, de jó, ha mindenki tisztában van a saját betegségével, azzal, hogy mikor milyen ellenőrző vizsgálatokra van szükség.

Itt egy gondolat a laborokról meg a HbA1c-kről. Korábban 90 (illetve egyes laborokban 92) naponta volt lehetőség HbA1c végzésére. Ez az analóg inzulinok felírhatóságának változása miatt úgy módosult, hogy évente 4 vizsgálatot finanszíroz az OEP, de nincs megkötve, hogy mennyi időnek kell eltelnie 2 vizsgálat között. De nem minden labor tudják ezt, illetve sok laborkérő program még mindig sipákol, ha 90 napnál előbb kérek új vizsgálatot. Na és persze azt sem tudom, hogy ha én jóhiszeműen kiírok egy HbA1c-t, mert nem tudok róla, hogy máshol már megvolt az azévi 4 vizsgálat, akkor mi lesz.

Pozitív rovatunkból, hogy ne mindig csak a gond meg a baj: az első 8% alatti HbA1c öröme sok hónapos közös munka, fejtörés és megoldáskeresés után – az tényleg megfizethetetlen. És hogy a humán inzulin se legyen mindig mumus: már a második vagy harmadik olyan pácienssel találkozom, aki nagyon magas HbA1c miatt lett visszaállítva humán inzulinra, és a humán inzulinnal járó nagyobb kötöttség, na meg a váltás maga nagyobb odafigyelésre sarkallta, és a korábbinál jelentősen jobb értékeket sikerült elérni. És az élet szempontjából ez a lényeg, nem pedig az, hogy milyen inzulinnal érjük el.

Persze volt már olyan páciens is, aki nem tudta megszokni a humán inzulint, és inkább vállalta az analógot 50%-os térítés mellett, nem minden átállítás sikertörténet, de hát nincs két egyforma ember, így nincs két egyforma cukorbeteg sem. Csak azt szeretném mondani, hogy ha valaki analógról humánra kerül, az ne adja fel látatlanban.

És még valami: nem tudom mi lesz a rendelettel (azt hiszem ma tárgyalja az alkotmánybíróság), és én is örülnék, ha több döntési szabadság lenne a szakorvosok kezében, de a 8% HbA1c nem egy rossz személyes cél. Akkor is törekedni kellene ez alatt tartózkodni, ha nincs külső kényszer. És még egy: az analóg inzulin eszköz, de nem csodaszer. Annyit tud, amennyit kihozunk belőle. A jó anyagcserehelyzethez legalább annyira fontos az, hogy megismerjük a szervezetünk működését, és odafigyeljünk arra, hogy amit eszünk, amennyit mozgunk, az hogyan hat.

(NB Több embernél előfordult, hogy a délelőtti hypok hátterében a reggeli túlbólusozása állt. Erre hajlamos az ember, mert reggel a legrosszabb az inzulinérzékenység, a gyorsabb szénhidrátok reggeli után jelentős emelkedést tudnak csinálni. Ez csábít arra, hogy emeljünk a bóluson, de még a rövid hatású analógoknak is lehet annyi maradékhatásunk, hogy aztán meg lecsapják a cukrot. Főleg ha délelőtt még némi testmozgás is van. Ezt úgy lehet kivédeni – nem mindig könnyű – hogy a reggelinél különösen ügyelünk arra, milyen az a szénhidrát, amivel a szervezetet megkínáljuk.)

About rmoeva

Dr. Palik Éva belgyógyász

KÉRDÉS, HOZZÁSZÓLÁS JÖHET!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s