Mesék a rendelőből 25.

Ezen a héten ismét a hiányzó HbA1c-k okozták a legtöbb problémát. Megint érkeztek olyan páciensek, akiknek lejárt a javaslatuk, utoljára fél éve voltak nálam (az előző javaslatkor), és azóta nem készült egyáltalán HbA1c. Az analógos rendelet pedig fél év alatt két HbA1c megfelelő értékéhez köti a javaslat felírását. Ha valaki egy HbA1c-vel érkezik, akkor még esetleg gyorsan tudok neki mégegyet csinálni, de ha nem hoz egyet sem, akkor nehéz.

Sajnos gyakori, hogy a páciens havonta jár a háziorvoshoz gyógyszert felíratni, de a háziorvosnak sem jut eszébe, hogy a szakorvosi javaslat megújításának feltételei vannak. Szóval muszáj, hogy mindenki a maga HbA1c-jére figyeljen, Arra is, hogy mennyi, és arra is, hogy le legyen véve. Mert persze írok morcos hangú levelet a háziorvosnak, de attól még az aktuális probléma megmarad. (Nyilván jó lenne, ha nekik meg lenne olyan software, ami az érintett betegeknél figyelmeztet arra, hogy laborbeutaló esedékes)

Megoldás? Jó megoldás persze nincsen. Ha valakinél úgy látom, hogy nem várható 8% alatti érték, de még 10% alatti sem biztos, akkor felkínálom az 50%-os támogatást, és közben levesszük a HbA1c-t, hogy lássuk igazam volt-e (igazam volt). De mi legyen azzal, akinél valószínű, hogy bőven 8% alatt van a HbA1c, csak nem lett megmérve? Ilyenkor leveszem egyszer, próbálok kihúzni 1 hónapot, és 1 hónap múlva leveszem megint. Kihasználva azt, hogy az OEP évi 4 mérést támogat, de immár intervallum megkötés nélkül.

Ezzel csak az a hiba, hogy a HbA1c nemcsak a rendelet miatt fontos, hanem tényleg fontos jellemzője az anyagcserehelyzetnek. Jól jelzi a szövődmények kockázatát, és felhívhatja a figyelmet rejtett problémákra (pl. mérőhiba, vagy nem valós értékek a naplóban). Tehát elsősorban nem azért vagyok rá kíváncsi, hogy kipipálhassam a javaslathoz, hanem terápiás döntésekhez használjuk. Ha túl közel van egymáshoz, akkor két mérés egyazon időszakot fog jellemezni. Emlékeztetőül: a Hba1c a megelőző 6-8 hét átlagos vércukorértékét jellemzi.

A héten emellett visszatérő téma volt még, hogy többen vannak, akik egyébként teljesen jól tudják, hogy mikor mit kellene tenni, hogyan kellene megelőzni, vagy korrigálni egy vércukor kilengést, de úgymond közbejön az élet, és nem marad rá idő/figyelem. Ez nehéz kérdés, mert tagadhatatlan, hogy bármennyi segítő kütyü is van már, azért egy élet diabetessel több figyelmet igényel, mint anélkül. A sok egyéb, mindenkit érintő probléma mellett mindig előre kell gondolkodni, hogy mit fog enni, mennyit fog mozogni, milyen időjárási front van, meg a vizsgaidőszak stressze, meg a menses, meg a többi tényező. Nem könnyű mindig, mindennap matekozni. De valahogy meg kell oldani. Mindenkire érvényes okosságot nem tudok mondani, a motivációt, a módot mindenkinek magának kell megtalálni. A tudás már fél siker, de nem sokat ér amíg nem alkalmazzuk.

Reklámok

About rmoeva

Dr. Palik Éva belgyógyász

KÉRDÉS, HOZZÁSZÓLÁS JÖHET!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s