Mesék a rendelőből 26.

Ma egy darabig azt gondoltam a rendelésen, hogy a paleoról fogok írni, mint felmerülő problémáról. Fogok is, de aztán felmerült egy sokkal fontosabb probléma, ami vesszőparipám. Az egyéni felelősség és öngondoskodás kérdése. Mert mi csak annyit tehetünk, hogy próbáljuk a cukorbaj kezeléséhez szükséges tudást és eszköztárat biztosítani, de senki mellett nem állhatunk ott a nap minden órájában, hogy mérjen (cukrot, szénhidrátot), hogy vegye be a gyógyszert. Nem üthetjük ki senki kezéből a cigit, nem piszkálhatjuk, hogy menjen el ellenőrzésre.

Nem adhatunk inzulin javaslatot, ha már több, mint egy éve nem készült HbA1c, de még egy vércukornapló sincs, amiből az anyagcserehelyzetre következtessünk. Kifogás persze mindig van mindenre, de ez itt már nem az iskola, ez az élet. Nem lehet az elmaradt házit lemásolni a szünetben, vagy megmagyarázni, hogy a kutya megette a füzetet. Bár néha én is kicsit úgy viselkedtem, mint a tanítónéni, aki beír az ellenőrzőbe, amikor értesítem a háziorvost a problémákról. Hátha tudunk együttműködni, és kimozdítani a dolgokat a holtpontról. 

Mert persze tudom, hogy a látszólagos nemtörődömség mögött sokszor depresszió, szorongás, burn-out, illetve ezek tetszőleges kombinációja áll. De ezek megoldására a rendelésen rendelkezésre álló 15-20 perc rendszerint kevés. Ha valaki a tagadás fázisában van, azaz ott tartunk, hogy nincs is probléma, akkor még csak el sem tudjuk kezdeni megoldani. Nem tudom a megoldást. Tényleg kellene egy jó pszichológus a rendelésre. Aztán a rendelés végén velem is beszélgethetne kicsit…

És azért egy picit a paleoról is. Majd ha sok időm lesz, írok róla hosszan, esetleg megkérek szépen egy dieteikust. A kérdés folyton előjön, szabad-e lehet-e és ha igen hogyan, ha már az ember inzulinnal kezelt cukorbeteg. Gyors és rövid válasz persze nincsen. Mert nem vagyunk egyformák. Van akinek működik a paleo, és van aki megbolondul tőle. És persze ki mit ért paleo alatt. Szóval az alapelvek, hogy minél kevésbé feldolgozott egy élelmiszer annál jobb, az minden értelmes étrend alapja. a fehér lisztet, a fehér riszt, a cukrot, a húskészítményeket akkor is jobb, ha kihagyjuk, ha nem nevezzük paleonak. Az egyes étkezések szénhidrát tartalmának csökkentése előnyös lehet, főleg ha az étkezés utáni cukoremelkedés a gond, de a túlzott szénhidrátmegszorítás nem feltétlenül előnyös, mert emelheti a stresszhormonok szintjét. Ha az ember drasztikusan változtat az étrendjén, változik a szénhidrát tartalom és a glikémiás index, akkor eleinte muszáj többet mérni, kitapasztalni mi történik. a 1Happydiabetic blogon lehet tapasztalatokról olvasni (angolul). Az olajok közül és a növényi eredetűeket javasolnám, a húsfélék közül meg inkább a halat. Szerintem a hüvelyeseket kár kihagyni az étrendből, de persze van aki amúgy is nehezen bírja őket.

Ami még fontos: az az étrend a jó, ami működik. Nem gáz, ha valakinél valamelyik divatos, vagy a család/barátok által preferált étrend nem jön be. Ha neked úgy jó, merj vega lenni egy paleo családban, vagy fordítva. Figyeld a szervezeted, mérj, és gondolkodj!

Reklámok

About rmoeva

Dr. Palik Éva belgyógyász

One thought on “Mesék a rendelőből 26.

  1. Szia Éva,
    Szeretném kérni véleményed a ketogén diétával kapcsolatban. Inzulinos cukorbetegnek javasolt lehet ez a diéta? Vagy ez is ember válogatja?
    Üdv:Balázs

KÉRDÉS, HOZZÁSZÓLÁS JÖHET!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s