Mesék a rendelőből 28. Terhességről

Jön a tavasz, vagy ki tudja miért, de mostanában gyakori kérdés a terhesség 1-es típusú cukorbetegség mellett.

FONTOS! Aki 1-es típusú cukorbeteg, az lehetőleg ne essen teherbe “véletlenül”. (Tudom, ez nem direkt szokott történni, hanem mint a kifejezés is jelzi, véletlenül, de akkor is). Mert a baba szervei az első pár héten fejlődnek ki, akkor amikor a terhesség még rendszerint ki sem derül. És ilyenkor a legérzékenyebbek minden káros behatásra. Később, a növekedés és érés közben is lehet baj, de a a legérzékenyebb fázis az  első néhány hét.

És a magas vércukor is károsító tényező lehet, mert a tartósabban magas értékek esetén a glukózmolekulák hajlamosak mindenféle fehérjére ráakadni, és annak a szerkezetét, működését befolyásolni. És a cukor a magzatba is átjut. Persze ha valakinek van egy magasabb értéke ebben az időszakban amire megfelelően korrigál, akkor nem kell pánikba esni, de a tartósan magas értékek már növelhetik a fejlődési rendellenességek kockázatát.

(Persze igazából jó lenne, ha a nem cukorbetegek is készülnének a terhességre, és a babák a lehetséges károsító tényezők kiiktatása után, jó anyai egészség mellett fogannának….)

Tehát ha valaki 1-es típusú cukorbeteg, és babát szeretne, akkor javasolt már a terhesség előtt olyan központot felkeresni, ahol speciálisan ezzel foglalkoznak, mert a terhesség alatt szorosabb kontroll kell, amire egy átlagos gondozóhelynek rendszerint nincs meg a kapacitása, valamint jó, ha a gondozó csapat a terhesség alatt felmerülő speciális problémák elhárításában is jártas.

Az első lépés a jelen állapot felmérése: milyen az anyagcserehelyzet, kell-e módosítani a kezelésen, vannak-e olyan szövődmények, amelyek a terhesség kiviselését vagy a szülést befolyásolhatják. Ha nincs olyan szövődmény, ami ellenjavallná a gyerekvállalást, vagy tennivalót igényelne, és az anyagcserehelyzet is jó, akkor indulhat a babaprojekt. Amire készülni kell: gyakori mérések, nagyon tudatos étkezés, az inzulinigény folyamatos változása. És a végén egy csodás és egészséges gyermek.

A Shoot Up or Put Up egyik bloggere, Allison bejegyzéseit a terhességéről itt olvashatjátok. Jelenleg a 30. hétnél tart.

Reklámok

About rmoeva

Dr. Palik Éva belgyógyász

2 thoughts on “Mesék a rendelőből 28. Terhességről

  1. Kedves Éva,
    azt szeretném kérdezni, hogy mi a véleménye: a méhen belüli fogamzásgátlóeszköz (mirena – hormontartalmú spirál: evonorgesztrelt bocsát ki, 20 mikrogrammot 1 nap alatt) bezavarhat-e a cukorszintembe, ha csökkent glükóztoleranciám van, amit gyógyszer nélkül, csak a diétával tartok karban?
    Előre is köszönöm,
    H

    • A levonorgestrel valamennyire emelheti a vércukorszintet. A spirálból valószínűleg kevesebb szívódik fel, mint ha szájon át szedné az ember, a pontos hatás nem megjósolható, mindenesetre ellenőrizni kell.

KÉRDÉS, HOZZÁSZÓLÁS JÖHET!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s