Mesék a rendelőből – milyen típus? avagy lovakról és zebrákról

Kicsit (nagyon) hanyagoltuk a blogot az utóbbi időben, mert sokat kivett belőlünk (főleg belőlem) a hosszúra nyúlt tél. De most, hogy már láttam a napot hosszú hónapok után, remélem újra sikerül rendszeresen írni.

Felröppent a hír, hogy a sokat emlegetett inzulinrendelet hatálya alól esetleg kivonják majd az 1-es típusú cukorbetegeket, azaz náluk az analóg inzulinkezelés folytatható akkor is, ha nem érik el a 8% alatti HbA1c értéket. A rendelet változását majd elemzem, ha megjelenik, és lehet tudni pontosan mi is a tartalma.

Viszont ennek kapcsán előkerült a rendelésen a tipizálás kérdése. Persze ha valaki kisgyerekkora óta cukorbeteg, akkor ő bizonyosan 1-es típusú. De mi van azokkal, akiknél a cukorbetegség felnőttkorban derült ki? Mi alapján dől el, hogy valaki 1-es vagy 2-es típus?

Gyakran az alapján állítjuk fel a diagnózist, hogy ha lódobogást hallunk akkor feltehetően ló közelít és nem zebra. A felnőttkorban kialakuló cukorbetegség 90%-a 2-es típusú. 2-es típusú cukorbetegségben az alap probléma az inzulin hatékonyságának csökkenése, míg az inzulinszint rendszerint (legalábbis eleinte) emelkedett. A betegség hátterében rendszerint a hasi zsírszövet felszaporodása áll, és az inzulinérzékenység csökkenése mellett a vérzsírszintek is kórosak lesznek, a vérnyomás megemelkedik (metabolikus szindróma), és a diagnóziskor gyakran találunk érelmeszesedést is. Tehát ha egy pocakos felnőttnek magas a vérnyomása, a cukra és rosszak a vérzsírszintjei, akkor annak feltehetően 2-es típusú cukorbetegsége van.

Mikor zebra? Az 1-es típusú cukorbetegség egy autoimmun betegség, ez azt jelenti, hogy a szervezet saját maga ellen, jelen esetben az inzulintermelő béta-sejtek ellen ellenanyagot termel. Ez bármely életkorban kialakulhat. Felnőttkorban az autoimmun folyamat rendszerint kevésbé heveny, mint gyerekkorban, így előfordul, hogy más okból készült laborvizsgálatnál derült ki, és nem a tünetek miatt. Akkor kell gyanakodni, hogy nem a szokásos 2-es típusról van szó, ha a páciens nem túlsúlyos, nincs magas vérnyomása és a vérzsírszintek is rendben vannak. A 2-es típusú cukorbetegség előfordulása az életkor előrehaladásával nő, így egy fiatal felnőttnél nagyobb a valószínűsége az 1-es típusnak, mint egy középkorú vagy idősebb embernél. Fiatal felnőttkorban a 2-es típusú cukorbetegség rendszerint jelentős családi halmozódás esetén alakul ki, ezért ennek hiánya is gyanús lehet.

De hogy a helyzetet bonyolítsuk, többféle zebra is van, azaz nem mind 1-es ami nem 2-es. Felnőttkorban viszonylag gyakoribb a hasnyálmirigy betegségekhez társuló cukorbetegség, ami hasnyálmirigy gyulladás, daganat vagy műtét kapcsán alakulhat ki. Ilyenkor is az inzulinhiány a jellemző, de ez nem autoimmun folyamat eredménye.

Miért fontos? Elsősorban nem azért fontos a tipizálás, hogy megtudjuk, vonatkozik-e ránk a rendelet. A különbség a kezelés módjában van. Mert ha nem termel a szervezet inzulint, akkor a kezelés alapja az inzulin pótlása. Míg ha az inzulin hatékonyságával van a baj, akkor azt kell javítani. Annak az alapja pedig a megfelelő életmód, ami kiegészíthető gyógyszerekkel, és csak a legvégén inzulinnal.

Hogyan? Ha felmerül a gyanú, hogy a betegség nem biztos, hogy 2-es típus, akkor érdemes tipizálni. Egyik lehetséges módszer a saját inzulinszint meghatározása. Ha ez emelkedett, akkor biztosan 2-es típusról van szó. Ha alacsony, akkor lehet 1-es típus vagy hasnyálmirigy betegség a háttérben. Az autoimmun folyamatot az antitestek kimutatásával lehet igazolni. Ha antitestek vannak jelen, akkor 1-es típusról van szó. De régóta fennálló 1-es típus esetén az antitestek el is tűnhetnek, így hiányuk nem kizáró. Végsősoron kétség esetén a klinikai kép, az inzulinszint és az antitestek együttese alapján lehet felállítani a diagnózist.

És ami fontos, kétség esetén a típus megállapításáig inzulinkezelés javasolt, mert az minden típusban biztonságos és hatékony.

Image

Reklámok

About rmoeva

Dr. Palik Éva belgyógyász

One thought on “Mesék a rendelőből – milyen típus? avagy lovakról és zebrákról

  1. Visszajelzés: Inzulinrendelet reloaded | Édes szívem

KÉRDÉS, HOZZÁSZÓLÁS JÖHET!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s