Mesék a rendelőből – a mágneses ágy

A rendelés gyakran tematizálódik, tegnap például két esetben is előkerült a mágneses ágy kezelés. Az egyik páciens említette, hogy őt rábeszélték, hogy jó lesz a cukrára, el is ment pár kezelésre, de azt vette észre, hogy emelkedik tőle a cukra, nem drámaian, de pár mmol/l-re több lett a szokottnál. És az ellenpróba is megvolt, a kezelés abbahagyása után, a cukra visszaállt a szokásos szintre. Mondtam neki ez érdekes, én azt gondoltam volna, hogy teljesen hatástalan lesz. De így amikor néhány pácienssel később valaki megkérdezte, hogy mit gondolok a mágnesterápiás kezelésről, jó lenne-e a cukrának, akkor már teljesen magabiztosan tudtam mondani, hogy nem érdemes rá pénzt kiadni.

(Egyébként ez a második páciens egy olyan 2-es típusú valaki, akinek analógról humán inzulinra visszaállva javultak a cukrai jelentősen, 2%-t csökkent a HbA1c. Mert mindenkinek más a jó.)

De a mágneses ágyra visszatérve. Rengeteg alternatív/természetgyógyász módszer van, ami alkalmazójuk szerint jó a cukorbetegségre is, sajnos nem mindig tudom mindet követni, hogy valós-e az állítás. Borzasztó egyszerű lenne rámondani mindenre, ami nem a nyugati orvoslás területe, hogy á hagyjuk, de az nem lenne túl professzionális. Meg különben is most már kíváncsi voltam és utánanéztem, mi is ez a mágneses ágy.

A mágneses ágyra rákeresve ami először feljön az a BEMER (csupa nagybetűvel, mert betűszó). Amit erről tudni lehet, azt a Háziorvosblog tavaly jól összefoglalta. Tehát amiről szó van, az egy pulzáló elektromágneses mező (szóval nem patkómágneseket dugnak a matracba).

Image

Tehát a pulzáló elektromágnesesség cukorbetegeknek valóban lehet hatásos, de nem a vércukorszint szabályozásában, hanem esetleg a keringési szövődmények kezelésében, ha a kiserek keringése érintett. Várhatóan a láb főverőerének elzáródását nem fogja meggyógyítani. Arról nem igazán találtam tudományos vizsgálatot, hogy cukorbetegek mikrocirkulációs zavarainak kezelésében hosszú távon mennyire hatékony, pláne más kezelési módszerekkel összehasonlítva.

Fő forrásaimat, a PubMed-et (itt kereshetőek az orvosi szakfolyóiratok), a TRIP database-t (ahol az evidencia szintje szerint lehet keresni) és a Cochrane-t (ahol a szakirodalmat összegzik) áttekintve nagyon kevés vizsgálatot találtam. Úgy tűnik, bizonyos mozgásszervi panaszok (nyaki fájdalom) esetén a pulzáló elektromágnesesség hatékony lehet, de nem hatékonyabb, mint a TENS. Találtam még egy vizsgálatot, amelyben kedvezően befolyásolta sclerosis multiplexes betegek fáradékonyságát. Több olyan vizsgálat is van, amikor daganat- illetve gyulladásos sejtekre gyakorolt hatást vizsgáltak, itt az eredmények reményteliek, viszont ezek a vizsgálatok különálló sejteken történtek, szóval ebből még semmilyen következtetést nem lehet levonni arra, hogy mi történik az élő szervezetben.

Összefoglalva: A pulzáló elektromágneses kezelésnek helye lehet olyankor, ha a hajszálerek véráramlásának fokozása a cél. Bizonyos oldalakon olvastam olyat, hogy 200 betegség kezelésében hatásos, na erre nincsen bizonyíték. Általános “egészségjavításra” bizonyosan nem alkalmas, arra tessék rendesen enni meg mozogni meg relaxálni meg nem dohányozni.

(Apropó relaxáció: egy páciensem tanácsa önmagának: ha nem tudod megoldani, el kell engedni a problémát)

About rmoeva

Dr. Palik Éva belgyógyász

KÉRDÉS, HOZZÁSZÓLÁS JÖHET!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s