Mesék a rendelőből 31.

Múlt héten az Édes csevegés miatt elmaradt a rendelés megírása, pedig most is voltak érdekességek.

A tipizálás, már megint. Most nem az analóg felírás miatt merült fel, hanem mert nem minden eset olyan, hogy ránézek és megmondom. Ha valaki nem túlsúlyos, de már nem olyan fiatal, ha a családban van ugyan cukorbetegség, de nem olyan sok, vagy nem olyan közeli rokonok, akkor nem mindig könnyű megmondani milyen típusú cukorbetegségről is van szó.

Még akkor sincs semmi eldöntve, ha ketózissal indul a dolog. Pár éve dolgoztunk fel ilyen eseteket, akiknél a betegség nagyon magas vércukorértékkel és ketózissal (a vérben savanyú anyagcseretermékek felszaporodásával) indult a betegség, utóbb mégis 2-es típusúnak bizonyultak. És nem is csak arról van szó, hogy 1-es vagy 2-es, vannak egyéb cukorbetegség típusok is. A legtöbb ilyen “egyéb” típus azért igen ritka, de a hasnyálmirigy-betegségekhez társulóak azért annyira nem. És itt az 1-es típus tipikus tünetének tartott fogyás jelentkezhet azért, mert a hasnyálmirigy emésztő működése károsodik, vagy éppen hasnyálmirigy-rák áll a háttérben.

Szóval ha valaki felnőtt cukorbeteg létére nem úgy néz ki, mint egy tipikus 2-es típusú, akkor nem baj, ha megszólal a jelzőcsengő. Lehet nézni az inzulintermelő sejtek elleni antitesteket, ha ezek vannak, akkor 1-es típusra gondolunk. Akkor is, ha a saját inzulinszint alacsony. 2-es típusban az inzulinszint inkább magas. A teljesen normális inzulinszinttel persze kicsit meg vagyunk lőve… És nem elfelejteni, ilyenkor a hasnyálmirigyet is meg kell vizsgálni. Ez első körben egy hasi ultrahangot jelent. És nem elfelejteni, hogy a ritka diabetes típusok ritkák ugyan, de azért léteznek.

Na de mi legyen amíg ki nem derül? Logikusan azt mondanám, hogy ami mindegyik típusban hatékony, és nagy baj nem lehet belőle, az az inzulinkezelés. De azért ez sem ilyen egyértelmű. Egyrészt függ az aktuális vércukorértéktől. Ha valaki nagyon el van csúszva, és 20 felett van a cukra, akkor nem hezitálok, indul a szúrás. De ha az érték nem olyan magas, és az eredmény várhatóan 1 héten belül befuthat, akkor lehet csak diétával kezdeni, és megvárni az eredményt. És persze minden diagnosztikus folyamat úgy indul, hogy az orvos a fejében felállít egy valószínűséget. Ha nagyon magas a valószínűsége annak, hogy 1-es típusról van szó (vagy hasnyálmirigy eredetűről), akkor nem érdemes várni, kezdjük el a megfelelő kezelést minél hamarabb. Annál az 1%-nál, akinél mégsem az, még mindig vissza állhatunk tablettára. Ha a valószínűség közepes, akkor csak akkor rohanok az inzulinnal, ha tényleg muszáj. Viszont annál izgatottabban várom az eredményt…

Reklámok

About rmoeva

Dr. Palik Éva belgyógyász

One thought on “Mesék a rendelőből 31.

 1. Szia Éva!

  Múlt héten én is voltam az Édes csevegésen (bár én inkább csak Édes csendben voltam 🙂 )

  Mostani írásod elolvasása után eléggé elgondolkodtam. Ugyanis én nem látom magam tipikus 2-es típusú alkatnak, amikor kiderült a cukorbetegség akkor is kb 8 kilóval voltam több, mint most, és még akkor sem számítottam túlsúlyosnak.

  Ami miatt elgondolkodtam az az, hogy engem az elején elkönyveltek cukorbetegnek, és nem történt (1 db hasi ultrahangon kívül) semmi egyéb vizsgálat, hogy mi állhat a háttérben. UH nem látott semmi kóros elváltozást (ez mondjuk jó), így maradt az, hogy “talán” enyhe hasnyálmirigy gyulladásom volt (vérkép alapján volt gyulladást jelző érték). Emiatt sérülhetett talán a ß-sejtek nagy része. Diabetológus szerint viszont biztos nem volt hasnyálmirigy gyulladásom, mert, ahogy ő mondta: akkor biztos kórházban kötött volna ki.

  Szóval nem volt olyan, hogy milyen az inzulinszintem, vagy ilyen vizsgálatok.

  Neked mi a véleményed erről? Esetleg, ha ezt mondom a háziorvosnak, akkor beutal megfelelő vizsgálatokra? Bár gondolkodom magánorvoson is, jó lenne ezeket a talán-okat tisztázni. Igaz így 3 év után már meg nem mondja senki mi volt akkor a gond 🙂

  Üdv,
  Sanyi

KÉRDÉS, HOZZÁSZÓLÁS JÖHET!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s