Mesék a rendelőből 36.

Ezen a héten ismét kiderült, mennyire fontos a páciensoktatás, az elkötelezett, tudatos, jól képzett beteg részvétele a saját kezelésében. És persze van, aki nem akar elkötelezetté, tudatossá, jól képzetté válni, hanem azt szeretné, hogy az egész probléma menjen el, vagy legalábbis ne az ő gondja legyen (elvégre mire vannak az orvosok). De nagyon sokan vannak, akik azért nem ilyenek, mert nem tudják, hogy lehetnének ilyenek, és nem tudják hogyan lehetnének. Őket meg kell tanítani, mert ahogy már e-patient Dave is megmondta, senkit nincs jogunk butának / nem együttműködőnek nevezni, ha nem mutattuk meg neki, hogyan lehetne másmilyen.

Ez persze nehéz dió, hiszen mindenki másmilyen, és másképp lehet rá hatni (lásd előző posztom). Volt, akinél csak a részletes magyarázat hiányzott. És jó, látni, hogy amikor világossá válik a kezelés egyes elemei, a vércukorszint és a közérzet közötti összefüggés, akkor minden elkezd javulni. Persze varázspálcám nekem sincs, ilyenkor is hosszú az út. de legalább látszik az irány

És az is különleges öröm, amikor valakivel évek óta küzdök, és nem látom hogy jutnánk előre, mindig csak a mit miért nem, aztán egyszer csak mondok valamit, amiről kiderül, hogy pont az az egy mondat hiányzott. Kár, hogy varázsmondat sincsen, ami mindenkinél egyaránt működik, de ha rátalálok, az nagyon jó. Sokszor abban a pillanatban ki sem derül, csak a következő kontrollon, hogy valami változott. Valami, amitől valaki elkezd magára figyelni. Elkezd mérni (bár naplót még nem vezet). Elkezdi csökkenteni a cigarettát (bár még mindig van napi 10 szál). Valami elkezdődött.

A sikertörténetekben, az apró változásokban a páciens és a kezelő team mellett sokat tud még segíteni egy lelkes háziorvos. Mert ő gyakrabban látja a pácienst, és egy jó mondat a részéről segíthet fenntartani a motivációt két szakorvosi vizit között. (A rendszeres HbA1c ellenőrzésről nem is beszélve).

About rmoeva

Dr. Palik Éva belgyógyász

KÉRDÉS, HOZZÁSZÓLÁS JÖHET!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s