Inzulinrendelet reloaded

Ugyan már május elsejétől hatályos az inzulinrendelet módosítása (31/2013. (IV. 30.) EMMI rendelet), de csak most jutottam hozzá, hogy részletesen elemezzem, elnézést.

A kezelés megkezdéséhez (azaz mikor lehet humánról analógra váltani) a korábbi (már a tavalyi rendelet előtt is meglevő) indikációk megmaradtak. Azaz annál lehet váltás után az analógot 100% támogatással (kiemelt, korábban Eü rend) felírni, aki:

 • legalább 3 hónapja kap humán inzulinkezelést ÉS
 • ez alatt az idő alatt nem sikerült az anyagcsere-helyzetét javítani (8% alatti HbA1c-t elérni)

VAGY

 • gyakran (legalább havonta 4x) fordul elő magas (10 mmol/l feletti) vércukorérték

VAGY

 • havonta legalább 3x fordul elő hipoglikémia

illetve ha valakinél súlyos, külső segítséget igénylő hipoglikémia jelentkezik, az 3 hónapnál rövidebb idő után is kaphat analógot (a “passzold a gyümölcslét” nem minősül külső segítségnek)

Ami változott az az, hogy mi történik akkor, amikor valaki már kapja az analógot. 

A szakorvosi javaslat időtartama ismét 12 hónapra hosszabbodott

1-es típusnál a kezelés fenntartásának nincsen kritériuma, azaz ha valakinél egyszer indikált, akkor mindig indikált.

2-es típus esetén egy év után annál lehet folytatni az analóg kezelést, akinél legalább 3 HbA1c történt közben, és abból legalább kettő 8% alatt van. Azaz ha az első nincs 8% alatt nem elkeseredni meg feladni, még van miért küzdeni (sőt, ha a második is 8% felett van, még akkor sincs minden veszve, hiszen egy év alatt 4 HbA1c-t finanszíroznak egy páciensnek)

2-es típusban akkor is folytatható az analóg kezelés, ha a HbA1c nincs céltartományban, de legalább egy, külső segítséget igénylő hipoglikémiás esemény előfordult.

Ha valaki elveszíti a 100%-os támogatást, és 50%-os támogatással kapja az analóg inzulint, akkor már fél év után visszakaphatja a teljes támogatást, ha két, céltartományban levő HbA1c-je van, két hónap különbséggel.

Ha valaki visszaáll humán inzulinra inkább, arról nem nyilatkozik külön a rendelet, de az én értelmezésem szerint ő csak 1 év után állhat vissza analógra, az eredeti kezdési feltételek szerint (javítson ki valaki, ha tévedek)

Nyitva maradt kérdések:

Azokról, akiknek nem 1-es és nem 2-es típusú cukorbetegségük van, a rendelet nem nyilatkozik. Persze az egyéb cukorbetegség típusok ritkák, de azért a hasnyálmirigy betegség eredetű cukorbaj nem ritka. Náluk a gyors hatású analóg nem mindig előnyös, de a bázisanalóg jó hatású lehet

Az 1-es és 2-es típusba történő besorolás elég, ha a klinikai kép alapján történik, vagy szükséges valamilyen vizsgálat (mit fognak ellenőrizni?). A diagnózis kódok között ráadásul nincs is 1-es és 2-es típus, inzulinfüggő, nem inzulinfüggő meg nem besorolt van. Fontos-e ilyen szempontból, hogy milyen kód kerül a receptre?

Tipizálásról bővebben itt

És a lényeg: 

A 8% alatti HbA1c továbbra sem azért fontos, hogy fel lehessen írni az analóg inzulint teljes támogatással. A 8% alatti, illetve a normál tartományhoz minél közelebbi HbA1c azért fontos, mert minél jobb az anyagcserehelyzet, annál kevesebb a szövődmény. Annál tovább és annál egészségesebben élünk.

HbA1c-ről bővebben itt

Reklámok

About rmoeva

Dr. Palik Éva belgyógyász

6 thoughts on “Inzulinrendelet reloaded

 1. Kedves Dr.Éva! Mi is úgy értelmeztük , hogy ha valaki analógról humán inzulin kezelésre kerül,akkor csak egy év múlva kerülhet vissza analógra.
  Egy súlyos külső segítségre szoruló hipoglikémia mennyi időre mentesíti a beteget, fél , egy év ?? Most valószínű egy év,mert annyira adható a javaslat?

 2. Mindenkit üdvözlök, különösen a Dr.nőt, akinek ezúton is gratulálok kiváló lapjához.
  “Kezdő” vagyok, (55 éves ffi )kb. hat hete véletlenül derült ki, hogy “cukrom van”. 9-es vércukor. Sportolni odáig is sportoltam, de rengeteget ettem, édeset különösen.
  Elég nyilvánvaló, hogy megijedtem. Azzal együtt nem mellőztem sok mindent amiben cukor van, pld. kenyeret, kiflit, hanem jóval kevesebbet eszem ezekből, pld. reggelire nem öt kifli, hanem kettő. A “tiszta” cukrot természetesen mellőzöm és ez áll a sütikre, tésztákra is.
  A sport mennyiségét viszont a duplájára növeltem, (pld. heti 400 km bringa, napokra elosztva) és így fogytam hat hét alatt 6 kg-t. A normális testtömeg index értékhez azonban még hetet kell fogyni. (175 cm magas vagyok).
  Közben el kellett mennem egy vizsgálatra, ahol HGBA1C-t mértek, ami pont 7%, a vércukor értéke pedig 6.89. mmol/l, ami nem tűnik túl nagy csökkenésnek ahhoz képest, hogy mennyit szenvedek manapság, ugyanis hat hete állandóan éhes vagyok.

  Kérdésem a Dr.nőhöz, ha elértem a versenysúlyomat, ez olyan 78 kg. akkor is elfelejthetem a krémest és társait, persze úgy, hogy tartom a súlyomat, vagy mehetnek.
  Másképp fogalmazva, a hasnyál mirigy megfelelő sejtjeinek inzulin termelése megfordíthatatlanul károsodott, (elhasználtam az adagom nagy részét), vagy semmi gond.

  • Azt gondolom, hogy az egészséges táplálkozást érdemes fenntartani. Bármilyen típusú is a cukorbetegség, azt jelzi, hogy valami probléma van, vagy az inzulin termeléssel, vagy az inzulin hatékonyságával (esetleg mindkettővel). Megfelelő életmóddal lehet javítani a dolgokon, de a hajlam megvan, tehát figyelni kell. Persze intenzív sport és alapvetően egészséges táplálkozás mellet ritkán 1-1 süti elférhet, de a mindennapokban a gyors szénhidrátok, húskészítmények, a telített zsírok mindenképpen kerülendők

KÉRDÉS, HOZZÁSZÓLÁS JÖHET!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s