Mesék a rendelőből 37

Avagy nyár és D-vitamin.

Mert azt mindenki tudja, hogy a D-vitamin napfény (meghatározott hullámhosszúságú UV sugárzás) hatására keletkezik a bőrünkben. Ezért azt gondolná az ember, hogy nyáron ezzel nem lehet gond.

Viszont.

Hiába van nyár, ha egy irodában dolgozunk egész nap.

Hiába vagyunk a szabadban, ha ruházat és/vagy magas fényvédő faktorú napvédő miatt az UV sugárzás nem jut el a bőrünkig. És nem is minden esetben javasolt, mert a túlzott napozás szövődményei a leégéstől a bőrrákig terjedhetnek.

És ezen kívül vannak emberek, akiknél a D-vitamin anyagcseréje az átlagtól eltérő, és hiába dolgoznak a szabadban és éri őket nap, mégsem megfelelő a D-vitaminszintjük. És a D-vitamin számos egyéb mellett az inzulinérzékenységet is befolyásolhatja. Nem megfelelő D-vitamin ellátottság mellett inzulinrezisztencia, illetve idővel 2-es típusú cukorbetegség alakulhat ki. Sőt, az utóbbi időben arra utaló adatok láttak napvilágot, hogy az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásában is szerepet játszhat.

Szóval nehezen befolyásolható inzulinrezisztencia esetén érdemes lehet megméretni. Van, akinél még elegendő szabadban töltött idő esetén is a szokásosnál nagyobb mennyiségek kellenek ahhoz, hogy a megfelelő szintet elérjük. Viszont mivel zsírban oldódó vitaminról van szó, azaz a felesleg nem ürül ki olyan könnyen, pótlás esetén meg kell mérni, mit csináltunk. Napi 2000 E-gel túladagolni nem nagyon lehet persze, illetve a D-vitaminnal a vesében és a májban még aktiválódnia kell.

Reklámok

About rmoeva

Dr. Palik Éva belgyógyász

KÉRDÉS, HOZZÁSZÓLÁS JÖHET!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s