Mesék a rendelőből 38

Avagy mit ehetek

Azt szoktam mondani, hogy cukorbetegként úgy kell étkezni, ahogy mindenki másnak kellene. De bizonyos embereknél vannak bizonyos ételek, amik nagyon el tudják vinni a vércukrot, különösen inzulinnal kezelt, és alapvetően inzulinhiányos (1-es típusú illetve hasnyálmirigy-betegség eredetű) cukorbetegség esetén.

A pizza népszerűsége hiába töretlen, azért egy alattomos dolog. Egyrészt fajlagosan magas a szénhidráttartalma, azaz egy jó étvágyú embernél 100 g is simán lecsúszik. Másrészt a rengeteg sajt meg a szósz a felszívódást igen nagyon elnyújthatja, azaz előfordulhat, hogy a pizza után 1.5 órával mérve úgy tűnik, hogy sikerült eltalálni az inzulinadagot, aztán 1-2 órával később jön a meglepetés, hogy mégse. A megoldás? Pizzát módjával, minimális sajttal. Ha az ember házilag csinálja (nem egy nagy meló) akkor egyrészt pontosan tudja mennyi (és milyen) a liszt, mi van a krémben, és sajt helyett más feltétekre helyezni a hangsúlyt.

A közétkeztetésben található főzelékek is becsapósak lehetnek. Azt hinné az ember, hogy ha zöldség akkor egészséges. De ha nem tudjuk mennyi (és milyen) rántással készült, tettek-e bele pl. cukrot, akkor érhetnek kellemetlen meglepetések.

Ami mindenképpen gond lehet, az a be nem számított (“nassolt”) szénhidrát. Ilyenkor nyáron a gyümölcs veszélyes lehet, az ember eredetileg csak 1-2 szem meggyet/barackot/stb akar enni, az ízéért, aztán hopp eltűnik fél kg.

Kis odafigyeléssel fel lehet deríteni, kinél hol a csapda, hol csúszhat el a dolog, és a megfelelő alternatívákat is meg lehet találni…

About rmoeva

Dr. Palik Éva belgyógyász

2 thoughts on “Mesék a rendelőből 38

  1. Sajnos a fentiekhez még hozzá kell venni olyan érdekességeket, mint bárhonnan rendelt hideg gyümölcsleves (márcos a cukortól), étel mellé rendelt, dobozba adagolt sima egyszerű zöldsaláta (!!!) lucsog az ecetes-cukros lében és hát igen, a legtöbb előre gyártott főzelék úszik a cukorban. Lencsefőzelékben cukor! TÖKfőzelékben: CUKOR! Az ember egyszerűen el se hinné, mi mindenbe képesek cukrot rakni. És képesek! ;))

  2. Sajnos így igaz:-( A napokban szabadságon voltam és a népszerű főzőműsorokban legtöbbször keményítővel sűrítették a főzeléket. A cukorbetegek körében nagy “divat” a keményítős sűrítési mód,főleg ez a médiában is megerősítésre talál.

KÉRDÉS, HOZZÁSZÓLÁS JÖHET!