Mesék a rendelőből 40.

Kicsit elmaradtam ezzel a bejegyzéssel, már mindjárt itt a következő rendelés.

Szóval múlt héten: 

Ami jó volt: Mindig nagyon örülök, amikor beszélgetőpartner vagyok. Amikor megnézem a naplót, és elismerő bólogatáson (na meg a kötelező papírmunkán) kívül nincsen nagyon más dolgom. Mert aki velem szemben ül, az felelősséggel gondolkodik a cukorbetegségéről, végiggondolja mi miért történik, és ennek megfelelően cselekszik. Néha egy-egy problémásabb eseményt végigbeszélünk, esetleg adok tippeket, de igazából két egyenrangú fél beszélget, nem megmondó vagyok, hanem tanácsadó. 

Azt is nagyon szeretem, amikor valaki, akinél nemrég derült ki a betegség, már olyan kérdésekkel érkezik, amiből tudom, hogy utánanézett, gondolkodott, akarja érteni, tudni.

És az is nagyon sokat segít, ha valaki úgy érkezik, hogy tudja, mik azok a célok, amiknek az elérésében segítségre van szüksége. A rendelési idő sajnos limitált, így ha valaki rögtön rátér a lényegre, akkor arról tudunk beszélgetni, ami neki fontos. 

Ami nem volt jó: Nem szeretem, amikor valaki azt gondolja, hogy a vércukornaplót nekem vezeti. A vércukornapló egy mankó. És mindegy is, hogy előre nyomtatott kiskönyv, kockás füzet, excel tábla, vagy netes program a formátum, ha jól áttekinthető, és kellő számú valós adatot tartalmaz, akkor nagy segítség a problémák azonosításához és megoldásához. (Sajnos a mérő memóriájából lehívott számok erre nem annyira jók, mert a különálló számokból a trendek nem rajzolódnak ki). Viszont ha nem valósak az értékek, akkor felesleges az egész. Kamu értékek alapján nem tudok jó tanácsot adni. És persze úgy is kiderül. Ha a mérő “véletlenül” otthon marad és nem lehet összehasonlítani, akkor is egyértelmű, hogy 10%-os HbA1c mellett nem lehet csupa 5 és 6 közötti érték. És nem lehet csupa szinte azonos érték, hiszen a nem cukorbetegek vércukorértéke sem állandó. 

A kamu vércukornapló talán a legszomorúbb dolog egy rendelésen, mert feleslegessé válik az egész találkozás. És az is rossz, ha nem sikerül megértetni azt, hogy a jó vércukorérték nem nekem fontos. Én is örülök a jó értékeknek, de nem ez a lényeg. A lényeg, hogy mindenki felelős a saját életéért. Az orvos segítséget adhat, de az önmagában kevés. 

Reklámok

About rmoeva

Dr. Palik Éva belgyógyász

KÉRDÉS, HOZZÁSZÓLÁS JÖHET!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s