European Diabetes Technology Course 2.

A vércukormérés tematikájához még annyit, hogy szó esett természetesen az adatokat letöltő és különböző értékeléseket készítő programokról, applikációkról is. Ezek nagyon hasznosak lehetnek, kiválthatják a papír alapú vércukor naplókat, de a korrekt alkalmazáshoz nagyon fontos, hogy a mérőben a dátum és az óra pontosan legyen beállítva. Ez persze akkor is fontos, ha a papír alapú naplóba nem azonnal vezeti be az értékeket. Így óraátállítás idején a diabetes kütyükről sem szabad elfeledkezni!

A vércukormérők után áttértünk a cukor mérésének következő lépcsőjére, a folyamatos vércukormérő eszközökre (CGM = continous glucose monitor). Ezek az eszközök a bőr alatti kötőszövet szövetközi cukorértékét mérik, lényegében folyamatosan. Léteznek különálló formában, ezt bármely kezelési mód mellett lehet használni, de inzulinpumpával összekötve is megjelentek. Ezek a CGM-ek még nem irányítják a pumpát, azt teszik lehetővé, hogy eggyel kevesebb kütyüt hordjunk magunkon illetve egy helyen legyenek a cukorszinttel és az inzulinadagolással kapcsolatos információk. Ha a pumpába még a megevett szénhidrát mennyiséget is bevisszük, letöltés után igencsak részletes elemzésre van lehetőség. A különálló CGM-eknek két típusa van, az egyik a “vak”, ahol a mért értékeket csak letöltés után lehet megtekinteni. Ezek az eszközök arra valók, hogy a gondozó orvossal együtt értékelve trendeket lehessen felismerni és a kezelést ez alapján módosítani. Nemcsak a gyógyszeres kezelést, mert az is kiderülhet pl, ha valaki különösen érzékeny reggel a gyors szénhidrátra, ilyenkor inkább az étrenden kell módosítani. A másik típus a pumpához csatlakozó CGM-ekhez hasonlóan folyamatosan jelzi az aktuális értékeket, így menet közben is van lehetőség beavatkozásra, és azt is megfigyelheti a felhasználó, hogy a beavatkozásnak mi a hatása. Ilyenkor nem csak az aktuális érték látható, hanem az is, hogy mere tart.

A CGM lehetőséget ad arra, hogy képet kapjunk arról, mit csinál a cukor akkor, amikor nem látják. Étkezések között, éjszaka közepén, futás közben. Mikor van az étkezés utáni csúcs, mi a hatása az étkezésnek, a sportnak. A méréssel egy apró probléma van, a CGM által mért érték némi késésben van a vércukorhoz képest, ami akkor okozhat számottevő különbséget, amikor a vércukor épp gyorsan halad valamerre. Ezért nem olyan egyszerű a mesterséges hasnyálmirigy létrehozása. Viszont a CGM adatok lehetőséget adhatnak arra, hogy ugyanazt az átlagos értéket, ugyanazt a HbA1c-t kisebb kilengések árán érje el az ember. A hipoglikémiák számának csökkenése azonnali életminőség-javulást hozhat, míg az étkezés utáni hiperek mérséklése a hosszú távú szövődmények megelőzése szempontjából fontos. A szorosabb vércukor beállításban segíthetnek a valós idejű CGM-ek riasztási beállításai. Kérhetjük, hogy kiabáljon, ha túl magas, ha túl alacsony, illetve ha nagy tempóban tart a hipo vagy a hiper felé. A Medtronic Veo pumpánál azt is kérhetjük, hogy ha az alacsony riasztásra nem reagál a páciens, akkor a rendszer állítsa le az inzulinadagolást 2 órára.

A CGM-k-et meghatározott (típusfüggő) időnként kalibrálni kell, vércukormérő segítségével meg kell nekik mondani, hogy amit épp észlelnek, az mekkora vércukornak felel meg. A szövetközi érték késése miatt akkor érdemes kalibrálni, maikor a vércukorszint épp stabil.

A CGM-szenzorok több testtájra is elhelyezhetőek. Típusfüggő, de rendszerint a has mellett a comb és a felkar is használható, de kerülni kell azokat a területeket, ahol kidomborodó anyajegy, heg, véraláfutás vagy bármilyen dudor van. A tetovált területek sem javasoltak. Olyan helyet érdemes választani, ami nincs nagy mozgásnak kitéve, nem kerül fölé öv, vagy egyéb szoros pánt.

A CGM nagyon jól használható olyankor, amikor nem stimmel valami, magas a HbA1c, vagy sok a hipo, és a napi többszöri mérésekkel nem deríthető ki egyértelműen, hogy hol a hiba. Ilyenkor a letöltések értékelése választ adhat a kérdésre. A valós idejű CGM olyankor is nagy segítség lehet, amikor az életvitel változóban van, és nem tudjuk mi fog történni (pl. hosszabb túra, egyetemkezdés).

A kurzuson rengeteg esetet értékeltünk, különböző CGM-ekkel játszottunk , megpróbálhattuk a behelyezést, ugyan nem a saját hasunkba, hanem egy próbahasba. A CGM haszna azt hiszem senkinek nem volt kérdés, nemcsak pumpás, 1-es típusú betegek esetében, hanem bizonyos esetekben akár nem inzulinnal kezelt 2-es típusúaknál is. Az egyetlen akadály, amiről sokat beszélgettünk, az a költség, illetve az eltérő támogatottság.

És folytatása következik….

About rmoeva

Dr. Palik Éva belgyógyász

KÉRDÉS, HOZZÁSZÓLÁS JÖHET!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s