Szabadság, ohh…

Szeptember első felében volt Londonban a bemutatója az Abbott új folyamatos vércukor monitorozó készülékének (FreeStyle Libre Flash glucose monitoring system). Nevezhetjük egyszerűen szenzornak is. Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy az elsők között lehettem, akik kipróbálhatták. A magam részéről, eddig csak a Medtronic Enlite szenzorát használtam, így az esetleges összehasonlítások is ehhez képest értendők.
Szóval a Libre… Mint minden szenzorhoz, ehhez is szükséges egy vevőkészülék, vagy olvasó egység, vagy nevezhetjük bárminek. Jelen esetben ez egy színes kijelzős, részben érintőképernyős, amúgy tesztcsíkkal működő vércukormérővel egybeépített kütyü. USB-n keresztül tölthető az akkuja, illetve csatlakoztatható számítógéphez. Megjegyzem, hogy tesztcsíkos méréssel nem csak vércukrot, hanem ketont is tud mérni, bár én csak szenzor olvasóként használtam.
A szenzor maga kb. akkora, mint egy 200 forintos. Felhelyezési helye a felkar hátsó része. Egy szenzornál – állítólag – fontos, hogy melyik testrészre lett hitelesítve. Az Enlite pl. a hasra. Ami a bőr alá kerül az egy kb. 5 mm hosszú és tán 0,5 mm széles kis műanyagszerű (?) kanül. Behelyezést követően 60 perc múlva éles a rendszer. A szenzor folyamatosan rögzíti a vércukor értékeket. Na de hogyan is férhetünk hozzá ezekhez az információkhoz? A dolog nem bonyolult, az olvasóegységet a szenzor közelébe kell tartani (4 cm-en belülre akár több réteg ruhán keresztül) és máris látjuk az aktuális VC értéket. Fontos, hogy a szenzor adattárolási képessége 8 óra, tehát érdemes elalvás előtt és felkelés után rögtön leolvasni (mérni) különösen a „hétalvóknak”. A szenzor élettartama 14 nap, azaz két hét. Ést ezt a szenzort nem kell kalibrálni! Vagyis szinte két hét pihenő az ujjaknak!!! Tapasztalataim szerint a normál tartományban eléggé pontosan mér, alacsony értéknél alacsonyabbat mutat, magas értékeknél magasabbat, legalább is a vércukormérőm kontroll értékei alapján. Az eltérések persze mindenhol a megengedett mértékeken belül voltak. Fontos továbbá, mivel az értékek csak leolvasáskor kerülnek az olvasó egységbe (míg pl. az Enlite és a Paradigm Veo folyamatosan kommunikációs kapcsolatban van), így nem tud riasztást adni sem alacsony, sem magas értéknél! Viszont bárki használhatja, akár 1-es tipusú, akár 2-es, akár pumpás, penes, vagy tablettás.
A két hét elteltével az mondtam, akár most jöhet a következő! (csak épp kifogyott a bemutató- illetve a kezdeti készlet)

WP_20141001_10_16_53_Pro                WP_20141001_11_57_39_Pro
WP_20141001_11_58_07_Pro     WP_20141001_11_59_36_Pro
WP_20141001_12_00_13_Pro             WP_20141001_12_00_50_Pro

https://www.freestylelibre.co.uk/default.aspx

Az árak Londonban (kb.)
Alapkészlet: 156 GBP (olvasó, 2 szenzor)

Szenzor: 50 GBP

Összahasonlításként:
Enlite (Magyarországon) 11.684 HUF

Reklámok

5 thoughts on “Szabadság, ohh…

 1. Sziasztok!!
  14 éves lányom kiprobálta(imádja).
  Sajna nem tudjuk beszerezni.
  Tudnátok ebben segíteni?
  Ő egyébként medtronic pumpát használ kiprobáltuk a hozzá tartozó senzort is.
  Semmikép nem akarta.(pedig akkor még nem ismertük a libret. Kérlek ha tudtok segítsetek!!!

  • Sziasztok,
   Köszönjük az érdeklődést, sajnos a beszerzésben közvetlen segítséget nem tudunk felkínálni, javaslom, hogy csatlakozzatok a Facebookon az “Abbott Freestyle Libre használók” csoporthoz, ahol rengeteg praktikus tanács mellett tán ebben is segítségre leltek. Sokszor előfordul, hogy valakinél “felesleg” keletkezik.

   Üdv.

 2. Visszajelzés: 40 év | Édes szívem

 3. Visszajelzés: 40 év | Édes szívem

 4. Visszajelzés: Cukorszörf | Édes szívem

KÉRDÉS, HOZZÁSZÓLÁS JÖHET!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s