Szabadság, ohh…

Szeptember első felében volt Londonban a bemutatója az Abbott új folyamatos vércukor monitorozó készülékének (FreeStyle Libre Flash glucose monitoring system). Nevezhetjük egyszerűen szenzornak is. Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy az elsők között lehettem, akik kipróbálhatták. A magam részéről, eddig csak a Medtronic Enlite szenzorát használtam, így az esetleges összehasonlítások is ehhez képest értendők.
Szóval a Libre… Mint minden szenzorhoz, ehhez is szükséges egy vevőkészülék, vagy olvasó egység, vagy nevezhetjük bárminek. Jelen esetben ez egy színes kijelzős, részben érintőképernyős, amúgy tesztcsíkkal működő vércukormérővel egybeépített kütyü. USB-n keresztül tölthető az akkuja, illetve csatlakoztatható számítógéphez. Megjegyzem, hogy tesztcsíkos méréssel nem csak vércukrot, hanem ketont is tud mérni, bár én csak szenzor olvasóként használtam.
A szenzor maga kb. akkora, mint egy 200 forintos. Felhelyezési helye a felkar hátsó része. Egy szenzornál – állítólag – fontos, hogy melyik testrészre lett hitelesítve. Az Enlite pl. a hasra. Ami a bőr alá kerül az egy kb. 5 mm hosszú és tán 0,5 mm széles kis műanyagszerű (?) kanül. Behelyezést követően 60 perc múlva éles a rendszer. A szenzor folyamatosan rögzíti a vércukor értékeket. Na de hogyan is férhetünk hozzá ezekhez az információkhoz? A dolog nem bonyolult, az olvasóegységet a szenzor közelébe kell tartani (4 cm-en belülre akár több réteg ruhán keresztül) és máris látjuk az aktuális VC értéket. Fontos, hogy a szenzor adattárolási képessége 8 óra, tehát érdemes elalvás előtt és felkelés után rögtön leolvasni (mérni) különösen a „hétalvóknak”. A szenzor élettartama 14 nap, azaz két hét. Ést ezt a szenzort nem kell kalibrálni! Vagyis szinte két hét pihenő az ujjaknak!!! Tapasztalataim szerint a normál tartományban eléggé pontosan mér, alacsony értéknél alacsonyabbat mutat, magas értékeknél magasabbat, legalább is a vércukormérőm kontroll értékei alapján. Az eltérések persze mindenhol a megengedett mértékeken belül voltak. Fontos továbbá, mivel az értékek csak leolvasáskor kerülnek az olvasó egységbe (míg pl. az Enlite és a Paradigm Veo folyamatosan kommunikációs kapcsolatban van), így nem tud riasztást adni sem alacsony, sem magas értéknél! Viszont bárki használhatja, akár 1-es tipusú, akár 2-es, akár pumpás, penes, vagy tablettás.
A két hét elteltével az mondtam, akár most jöhet a következő! (csak épp kifogyott a bemutató- illetve a kezdeti készlet)

WP_20141001_10_16_53_Pro                WP_20141001_11_57_39_Pro
WP_20141001_11_58_07_Pro     WP_20141001_11_59_36_Pro
WP_20141001_12_00_13_Pro             WP_20141001_12_00_50_Pro

https://www.freestylelibre.co.uk/default.aspx

Az árak Londonban (kb.)
Alapkészlet: 156 GBP (olvasó, 2 szenzor)

Szenzor: 50 GBP

Összahasonlításként:
Enlite (Magyarországon) 11.684 HUF

Advertisements

4 thoughts on “Szabadság, ohh…

 1. Sziasztok!!
  14 éves lányom kiprobálta(imádja).
  Sajna nem tudjuk beszerezni.
  Tudnátok ebben segíteni?
  Ő egyébként medtronic pumpát használ kiprobáltuk a hozzá tartozó senzort is.
  Semmikép nem akarta.(pedig akkor még nem ismertük a libret. Kérlek ha tudtok segítsetek!!!

  • Sziasztok,
   Köszönjük az érdeklődést, sajnos a beszerzésben közvetlen segítséget nem tudunk felkínálni, javaslom, hogy csatlakozzatok a Facebookon az “Abbott Freestyle Libre használók” csoporthoz, ahol rengeteg praktikus tanács mellett tán ebben is segítségre leltek. Sokszor előfordul, hogy valakinél “felesleg” keletkezik.

   Üdv.

KÉRDÉS, HOZZÁSZÓLÁS JÖHET!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s