40 év

40 éve szinte az egész májust a ma már Szent Imrének nevezett Budapest Főváros Tanácsa Tétényi Úti Kórház II. Belosztályán töltöttem.A 16-ik évemet tapostam és az első évemet fejeztem be a középiskolában. Abban az iskolában egyben az utolsót is. Erről már valamikor írtam, de jó eséllyel nem ez lesz az egyetlen ismétlés. 🙂
Szóval akkor 1977-ben valamikor április második felében kezdődött. Gyengeség, levertség, sok folyadék fogyasztás, ami persze igen gyorsan távozott is és fogyás – pedig hát akkoriban nem nagyon volt miből. Körzeti orvos, labor. Amikor – kb. másnap – az eredményért mentünk, Dr. Wágner csak annyit mondott, a fiú itt marad, apuka menjen haza, pizsama, fehérnemű, fogkefe stb. utána irány a Tétényi út.
Amíg fater csomagolt Wágner doktor telefonált a kórházba, így mikor később odaértünk már tárt karokkal és beélesített infúzióval vártak. És ötödikétől 28-áig élveztem a vendégszeretetüket. Akkoriban ez még így ment egy frissen diagnosztizált T1DM, azaz egyes típusú cukorbeteg esetében.
diab1

Szóval ennyi és ennyi szénhidrát és fehérje, annyi inzulin és olykor labor. 🙂
A fiatalabbak és a nem oly régóta diabéteszesek kedvéért: még házilag sterilizálandó üvegfecskendőt, fém tűt használtunk. Nagy élmény és könnyebbség volt egyszer használatos műanyag fecskendőkhöz és tűhöz jutni. és még csak nem is hallottunk otthoni vércukor mérőről. Bár lehet, hogy nem is mondok igazat. mert hát volt, amolyan analóg. Volt stix. Vér rácseppent, kis ideig rajtahagy, lemos, és össze lehetett hasonlítani a színét a doboz oldalán lévő szín-skálával. Úgy sacc per kábé.

Aztán, ahogy teltek az évek jöttek az újabb inzulinok és terápiás próbálkozások, a Novo inzulinok. Ez még erőteljesen az egyszer használatos műanyag fecskendős időszak.
Jut eszembe, voltak hasznos kis kütyük. Leginkább a belövőkre gondolok. Igazából a régi fajta üveg és műanyag fecskendőkhöz voltak hasznosak.

Nagy ugrás volt az inzulin kezelésben a pen. Igen, nevezhetjük tollnak is, hiszen az alakja egészen olyan. Na persze van kivétel, de erről kicsit később. Szóval pen és patronos inzulin, valamint pici jól élezett tűk. A penek hozták meg – szerintem – az adagolás pontosságának új korszakát. Mert a pennel sokkal pontosabban és sokkal kisebb adagokban lehetett az inzulint beadni, mint az addigi fecskendők bármelyikével is.
És a rengeteg előny mellett előjött ej új probléma. Hiszen, ha valami rutinból megy gyakran előfordulhat, elfeledkezünk róla. Illetve elfeledkezünk róla, hogy megcsináltuk-e? Vagyis beadtuk-e az inzulint? Fecskendőnél nem volt gond, ott volt a szemetesben a csomagolás, a tű, a fecskendő. A pen pedig ott van a tokban, előtte és utána is. Az Innovo ezért volt számomra innovatív, mert megjegyezte mikor adtam be vele utoljára. És nem is úgy nézett ki, mint egy toll. Sajnos nem volt hosszú életű ez a termék, ki tudja miért.

Vércukor mérés. Hát… nem tartozott a kedvenc időtöltéseim közé. Első házi mérőm egy D-cont Cabrio volt. Hosszú ideig megkímélt állapotban. Azóta volt-van néhány…

A penes időszak tarthatna akár a mai napig is, ha nem tértem volna át több, mint 5 éve az inzulin pumpások táborába. Egy másik dimenzió. A jelenleg elérhető terápiák közül ezzel kapjuk a legnagyobb szabadságot. Mert pennel is tudunk folyamatosan korrigálni az inzulin-bólusok területén, de pumpával ez a lehetőség a bázis-inzulinnál is adott.
Persze ahhoz, hogy a korrekcióknak értelme legyen folyamatosan tudunk kell mennyi is az annyi, avagy hogyan is áll a vércukrunk. Sőt nemcsak, hogy hogyan áll, hanem merre tart! Méregethetjük a jól bevált vércukor mérőinkkel, de kinek bírja azt az ujja. Ebben segít a folyamatos vércukor monitorozás, röviden CGM, vagy csak egyszerűen szenzor. Kétféle szenzort használtam, az egyik az előző pumámmal volt kompatibilis, a másik a FreeStyleLibre.

És az évek, évtizedek során sokmindent kipróbáltam. Ez az utóbbi néhány évre fokozottan igaz.
Két hete találkoztam a Sugar Surfing-gel, kezdem kóstolgatni.

Kíváncsi vagyok, hogy aki ma kezdi a szakmát, miről tud beszámolni négy évtized múltán.

Apropó, visszalapoztam, miket írtam ide az elmúlt években, lapozz vissza te is, vagy olvass verseket (is), esetleg útibeszámolókat!

Reklámok

KÉRDÉS, HOZZÁSZÓLÁS JÖHET!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s