Cukorbaj, diabetes mellitus, mézes hugyár

Ez a blog főleg (de nem kizárólag) az 1-es típusú cukorbetegségről szól. Mert diabetes sokféle van. A közös bennük az, hogy a vércukorszint megemelkedik, mert a cukor nem jut be a sejtekhez. A sejtek éheznek, a cukor meg a vizelettel távozik, innen a név.

Ahhoz, hogy a cukor a sejtekbe kerüljön, ahhoz inzulin szükséges, az inzulin a kulcs a sejtek ajtaján. 1-es típusú cukorbetegségben nincs elég inzulin, elveszett a kulcs. 2-es típusban (legalábbis eleinte) inzulin van bőven, csak nem elég hatékony, valaki elrontotta a zárat. Ez a két leggyakoribb forma, de a 2-es típus jóval gyakoribb.

A teendő 1-es típusban egyértelmű: inzulint kell adni. És ezt sajnos be kell juttatni a bőr alá, nem lehet lenyelni, mert az inzulin fehérje, és a bélrendszerben megemésztődne. Szóval nincs mese, szúrni kell. 2-es típusban több mindent tehetünk, a logikus lépés az lenne, hogy megjavítjuk a zárat, helyre állítjuk az inzulin hatékonyságát. Itt a leggyakoribb kórok a mozgásszegénység és a hasra történő elhízás. Ezért a kezelés alapja a megfelelő étrend és a testmozgás. Minden más csak ezután jön. Van, hogy kell még gyógyszer is. Sőt az is lehet, hogy az inzulint sem lehet megúszni. De az alap az életmód. Úgy kell élni, ahogy minden egészséges embernek is kellene. Mert ez az egy életünk van.

Reklámok

One thought on “Cukorbaj, diabetes mellitus, mézes hugyár

KÉRDÉS, HOZZÁSZÓLÁS JÖHET!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s