Találkoztunk

DiabGirl Édes csevegéseket szervez. Fiataloknak. És tegnap mi is ott voltunk. Mert fiatalok vagyunk. És láttuk, hogy ez jó.

Mert a felnőtt cukorbeteg klubok is jók, de. A Világnapon néztük a statisztikákat, a cukorbeteg klubokba döntően 65 év felettiek járnak, akiknek a döntő többsége 2-es típusú cukorbeteg. Teljesen más problémákkal, mint egy fiatal felnőtt, aki 1-es (vagy akár 2-es) típusú cukorbetegséggel él.

És az orvos kompetenciája is véges. Nagyon sok okos tanácsot tudok adni, de az olyan típusú kérdésekre, hogy hova tegye a pumpát az ember alvás közben, vagy intim helyzetekben, inkább olyan tud választ adni, aki ezt nap mint nap átéli. Százezer apró gyakorlati dolog van, amit nem szakértői előadásokból, hanem baráti beszélgetések során lehet legkönnyebben megtanulni. Ahol az is tud kérdezni, aki egy előadás végén nem szívesen áll fel nagy nyilvánosság előtt.

Én nagyon remélem, hogy sok ilyen csoport lesz, szerte az országban. Ahová, ha esetleg dokik eljutnak, akkor nem mint megmondóemberek, hanem partnerek vesznek részt a buliban. És sokat tanulnak. Tegnap például közelről láthattam Omnipodot, amire mindig is kíváncsi voltam, hogy milyen.És nagyon izgalmas eleme a kezelési palettának, kár, hogy itthon (egyelőre?) nem hozzáférhető.

Szóval még sok ilyen találkozót kívánok mindenkinek!

Image

About rmoeva

Dr. Palik Éva belgyógyász

KÉRDÉS, HOZZÁSZÓLÁS JÖHET!